• Menu

Steeds meer grote zonnedaken bij bedrijven in Winterswijk

2 april 2020

Je kunt het meestal vanaf de straat niet zien, maar inmiddels hebben al tientallen bedrijven in de gemeente Winterswijk een groot zonnedak gerealiseerd, of treft men hiervoor serieuze voorbereidingen. Graag laten we je kennismaken met een aantal van deze bedrijven.

De gemeente Winterswijk vindt het belangrijk dat grote bedrijfsdaken, indien geschikt, worden ingezet om zonne-energie mee op te wekken. Verschillende ondernemers in de gemeente Winterswijk werken aan het realiseren van een groot zonnedak op hun bedrijfsdak. Zo treft hoveniersbedrijf Sjoerd Frielink Multidiensten momenteel voorbereidingen om nog voor de zomer ruim 1.000 zonnepanelen te plaatsen boven op het dak van hun bedrijfshal.

Ook Streekziekenhuis Koningin Beatrix, in het bezit van één van de grootste daken in Winterswijk, oriënteert zich momenteel op de mogelijkheden van een groot zonnedak en heeft de benodigde subsidie al aangevraagd. Hiermee zouden zij een groot deel van hun elektriciteit groen kunnen opwekken. Het SKB heeft al jarenlang 200 zonnepanelen op het dak staan maar men wil die capaciteit fors uitbreiden en minstens vervijfvoudigen (zie de afbeelding op deze pagina).

Er zijn ook al grote zonne-bedrijfsdaken in Winterswijk gerealiseerd. Zo heeft Kingspan in 2016 al meer dan 1.000 zonnepanelen geïnstalleerd.

Afgelopen jaar heeft Grijsen hun bedrijfsgebouw met 1600 m2 uitgebreid om een grotere productiecapaciteit te creëren en is het dak van dit nieuwe gedeelte meteen volledig gevuld met 576 zonnepanelen. Deze panelen zijn goed voor een geschatte jaaropbrengst van minimaal 160.000 kWh. Met deze opbrengst is Grijsen volledig zelfvoorzienend en wordt er zelfs een groot deel terug geleverd aan het stroomnet. Bekijk het filmpje voor meer informatie:

Voor de SDE+ voorjaarsronde 2020 hebben in totaal acht bedrijven een subsidieaanvraag ingediend, de komende maanden wordt duidelijk welke bedrijven deze landelijke subsidie krijgen toegewezen en verder kunnen met de realisatie. Hierin worden deze bedrijven begeleid door Agem en DOORadvies.

De gemeente Winterswijk ondersteunt deze bedrijven met een groot dak in het inzichtelijk maken van de technische en financiële mogelijkheden voor zonnepanelen op hun bedrijfsdak via het Zonnige Bedrijven programma van Agem. 

Steeds meer grote zonnedaken bij bedrijven in Winterswijk
Steeds meer zonnedaken in Winterswijk