Ruimte voor versnelling

01-03-2023

Al sinds 2013 werken de Achterhoekse gemeenten gezamenlijk aan de energietransitie in de regio. Met de oprichting van de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij werd door acht gemeenten destijds een vooruitstrevende eerste stap gezet op weg naar een energieneutrale Achterhoek. Vanuit verschillende bedrijfsonderdelen is de afgelopen jaren gewerkt aan besparing, opwekking en levering van energie.

Bijna tien jaar na oprichting van de organisatie Agem in haar eerste vorm zijn de verschillende bedrijfsonderdelen per 1 januari 2023 zelfstandige organisaties geworden. Zo wordt ruimte gecreëerd voor verdere groei van de verschillende onderdelen en daarmee versnelling van de energietransitie in de Achterhoek. Vanaf 1 maart 2023 treden de organisaties onder de nieuwe namen naar buiten.

Energieloket Achterhoek
De organisatie Energieloket Achterhoek draagt niet langer de naam Agem, maar groeit door als zelfstandige organisatie. Dit onder toeziend oog van de Achterhoekse gemeenten, verenigd in een coöperatie als eigenaren en opdrachtgevers. Inwoners van de Achterhoek kunnen bij het Energieloket terecht voor alles wat met energie besparen te maken heeft. Van inzicht en advies over energiebesparing tot informatie over financieringsmogelijkheden en begeleiding bij uitvoering.

Streekenergie
Lokale energiecooperaties hebben zich als echte, Achterhoekse energieproducenten verenigd in de Achterhoekse coöperatie Streekenergie. Samen wekken zij Streekenergie op, die door inwoners en MKB in de Achterhoek via partner Energie VanOns kan worden afgenomen. Voor grootzakelijke gebruikers is de Coöperatie Streekenergie Grootzakelijk opgericht.

Agem Energie Experts

De naam Agem blijft bestaan, maar gaat verder als Agem Energie Experts. Onder deze naam blijven de 34 teamleden kennis en expertise delen en zijn zij samen werkzaam vanuit één team. Deze organisatie faciliteert, ondersteunt en stimuleert samenwerking tussen de verzelfstandigde organisaties.

Project & Advies
Vanuit het Project- en adviesbureau binnen Agem Energie Experts worden diensten verleend aan organisaties en overheden. Zo worden lokale energiecooperaties geholpen bij het opzetten van nieuwe initiatieven en wordt een rol vervuld als regiocoördinator van het Ontwikkelfonds van Energie Samen.

Gemeentelijke Energie
Met de start van Agem Gemeentelijke Energie BV startten de Achterhoekse gemeenten in 2018 al hun eigen lokale energiegemeenschap, oftewel hun eigen energiebedrijf. Dit was en blijft een volledig zelfstandige organisatie, als Gemeentelijke Energie (AGE BV).

Eén team, verschillende organisaties, één missie: betaalbare energiezekerheid voor de hele Achterhoek!

Meer weten?

Heb je hier vragen over?
Stel ze gerust aan Tamara Bos