Unieke samenwerking voor een nieuw energiesysteem.

Samen met 12 partners in heel Nederland werken we samen aan een nieuw, eerlijk energiesysteem: coöperatief, met alleen schakels in de keten die daadwerkelijk waarde toevoegen en bijdragen aan meer onafhankelijkheid en zeggenschap voor de gebruiker.

Energie uit lokale bronnen: als eerste beschikbaar voor de omwonenden, tegen een eerlijke, lokale prijs. Om dat voor elkaar te krijgen werken we binnen Local4Local met twaalf partners uit heel Nederland samen aan een nieuw energiesysteem. Op deze pagina lees je meer over dit bijzondere samenwerkingsproject.


Achterhoekse energie tijdens Local4Local partnerdag

Vrijdag 12 april ontvingen wij onze samenwerkingspartners binnen Local4Local in de Achterhoek. Tijdens deze partnerdag hebben alle partners gezamenlijk een charter ondertekend. Hiermee geven we nadrukkelijk aan welke gedragscodes en coöperatieve principes we gezamenlijk hanteren binnen het Local4Local project. 

Tijdens de partnerdag hebben we elkaar bijgepraat over de pilots die verdeeld over het land gedraaid worden en kennis en ervaring gedeeld. Gezamenlijk hebben we (met passend Achterhoeks vervoer!) een bezoek gebracht aan de Achterhoekse pilot binnen Local4Local: Biozon. Het tweede deel van het programma werd ingeleid door 'professioneel Achterhoeker' Sjoerd Weikamp, die ons inspireerde met het verhaal achter het D'RAN shirt van De Graafschap. Na nieuws vanuit de verschillende werkgroepen binnen Local4Local, kwam Gijs Jolink (o.a. oprichter van de Zwarte Cross) nog een dosis Achterhoekse energie en verhalen over daadkracht ter inspiratie meegeven. Tot slot bracht Stadsboerin Ellen Willems uit Doetinchem naast lekker eten ook een mooi lesje Achterhoekse nuchterheid mee.

Kees Vendrik, voorzitter van het Nationaal Klimaat Platform was ook aanwezig en zei hierover het volgende: “Lokale toepassing van duurzame energie past in het beeld van het Nederlandse energielandschap van de toekomst. Dit is een belangrijke stap naar energiegemeenschappen waarbij het lokale energiegebruik zoveel mogelijk wordt gedekt door de mix van lokaal beschikbare bronnen. Het is goed te zien dat men hier in de Achterhoek niet wacht op de overheid en de markt, maar zelf het voortouw neemt.”

Optioneel avondprogramma bestond uit een bezoek aan De Graafschap, waar de beleving van Achterhoekse energie voor onze gasten door de 5-1 overwinning helemaal compleet was!

Aftermovie en foto's 

Bekijk de aftermovie hieronder en de foto's verderop op de pagina voor een sfeerimpressie van deze dag.
Je leest hier het persbericht

Unieke samenwerking tussen 13 partijen.

Onder leiding van Energie Samen zetten Windunie, Deltawind, Energie Samen Rivierenland, Zuidenwind, Grunneger Power, Agem Energie Experts, Zonnedorpen, Energie VanOns, om | nieuwe energie, ENTRNCE, Resourcefully en ZenMo zich samen in om de energiegemeenschap van de toekomst te realiseren. Op vrijdag 12 april is in de Achterhoek een charter ondertekend. Hiermee geven alle partners nadrukkelijk aan welke gedragscodes en coöperatieve principes gezamenlijk gehanteerd worden binnen het Local4Local project. Lees ook het artikel op de website van Energie Samen en lees hier de charter. 

Logostrook L4L (1)

Meer weten?
Wil je meer weten over het project Local4Local, bezoek dan de website www.local4local.nu. Heb je andere vragen/behoefte aan meer informatie over Local4Local, neem dan gerust contact op met Tamara Bos via (0314) 820 388 of stuur een mail via onderstaande button. 

Het Local4Local project wordt uitgevoerd met de Topsector Energiesubsidie van het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Mail Tamara