Bij ons is het nooit saai!

Hier vind je informatie over de projecten waar wij aan werken, op weg naar betaalbare energiezekerheid in de Achterhoek. Ook andere interessante ontwikkelingen vanuit de organisaties waar onze Energie Experts werkzaam zijn vind je hier.

Nieuwsberichten

LIVE webinar 15 juni

05-06-2023

Op uitnodiging van onze partner ENTRNCE schuiven Frans Langeveld, Bart Porskamp en Albert Jonathans aan voor een LIVE webinar op 15 juni over vijf jaar zelflevering in de praktijk. Meld je aan en stel live je vragen aan de experts. 

 

Congres AGE met bezoekers uit hele land

11-05-2023

Tijdens een inspiratiecongres op 10 mei georganiseerd door Agem Energie Experts -mede namens de Achterhoekse gemeenten- is succes én kennis gedeeld rondom 5 jaar zelflevering in de Achterhoek. Ruim 100 bezoekers vanuit heel Nederland verlieten eind van de middag allemaal geïnspireerd Stadion De Vijverberg.

Primeur voor Achterhoekse gemeenten

13-03-2023

De Achterhoekse gemeenten hebben gezamenlijke een zonnepark gekocht. Dit doen zij samen vanuit de organisatie AGE BV, waar acht Achterhoekse gemeenten gezamenlijk eigenaar van zijn. Het zonnepark is ontwikkeld door Gemeente Montferland, met hulp van Agem Energie Experts en bevindt zich op een voormalig voetbalveld en een bijbehorend trainingsveld in Braamt. Het park draagt de naam Zonnepark Braamt.

Deelname Europees Life project

08-03-2023

De Europese Unie heeft energiegemeenschappen aangewezen als een belangrijk speler in de transitie naar een decentrale duurzame energievoorziening. Vanuit Agem Energie Experts neemt Justin Pagden deel aan een Europees project, waarin kennis en ervaringen rondom energiegemeenschappen worden uitgewisseld. 

Ruimte voor versnelling

01-03-2023

Al sinds 2013 werken de Achterhoekse gemeenten gezamenlijk aan de energietransitie in de regio. Met de oprichting van de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij werd door acht gemeenten destijds een vooruitstrevende eerste stap gezet op weg naar een energieneutrale Achterhoek. Vanuit verschillende bedrijfsonderdelen is de afgelopen jaren gewerkt aan besparing, opwekking en levering van energie.

Bijna tien jaar na oprichting van de organisatie Agem in haar eerste vorm zijn de verschillende bedrijfsonderdelen per 1 januari 2023 zelfstandige organisaties geworden. Zo wordt ruimte gecreëerd voor verdere groei van de verschillende onderdelen en daarmee versnelling van de energietransitie in de Achterhoek. Vanaf 1 maart 2023 treden de organisaties onder de nieuwe namen naar buiten.

Renske Leijten bezoekt Agem

29-11-2022

Tweede Kamerlid Renske Leijten en haar medewerker energie Stefan Haas hebben maandagmiddag 28 november 2022 op uitnodiging van Agem een bezoek gebracht aan de Achterhoek. Zij lieten zich informeren over het kostprijsmodel en de visie van Agem op de energiemarkt.

Oprichting Streekenergie Grootzakelijk

27-09-2022

Er is grote onrust op de energiemarkt. De Achterhoekse maatschappelijke organisatie Agem wil versneld de volgende stappen zetten in het organiseren van energielevering tegen kostprijs. Het doel is om als Achterhoekers in de toekomst meer grip te krijgen op de eigen energievoorziening. Op 20 september is de Coöperatie Streekenergie Grootzakelijk UA officieel opgericht.

Consumenten hebben geen grip op de energieprijs. Steeds meer huishoudens en bedrijven kunnen hun energierekening niet meer betalen. Dit komt doordat de marktprijs voor alle energie wordt beïnvloed door de situatie in de wereld. De stroomprijs wordt voor een belangrijk deel bepaald door de prijs van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Dit geldt gek genoeg ook voor de prijs van hernieuwbare (groene) energie.