Bij ons is het nooit saai!

Hier vind je informatie over de projecten waar wij aan werken, op weg naar betaalbare energiezekerheid in de Achterhoek. Ook andere interessante ontwikkelingen vanuit de organisaties waar onze Energie Experts werkzaam zijn vind je hier.

Nieuwsberichten

Vertrek Gerjan Teselink

19-06-2024

Na een motie van wantrouwen van de raad is het college van Gemeente Berkelland gevallen. Dit  betekent het inzetten van de ontslagprocedure voor drie van de vier wethouders, waaronder Gerjan Teselink. Dit heeft ook gevolgen voor de rollen die hij vervult voor Energieloket Achterhoek en Agem Energie Experts.

Achterhoekse bijdrage aan nieuwe energiewet

06-06-2024

De nieuwe Energiewet, die de bestaande en oude elektriciteit- en gaswetgeving gaat vervangen, is 3 juni met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer. Namens Agem Energie Experts schreef Justin Pagden mee aan amendementen op de concept-energiewet. 

Vacature Directeur

23-05-2024

Wij zoeken een directeur voor de combinatie: operationeel directeur Agem Energie Experts BV en algemeen directeur Energieloket Achterhoek BV.

Online talkshow energiedelen

21-05-2024

Vrijdag 17 mei organiseerde het Nationaal Klimaat Platform de online talkshow: 'Krijgt energiedelen wind in de zeilen?" Onze #EnergieExpert Justin Pagden vertelde wat er nu al in de Achterhoek gebeurt op het gebied van #energiedelen.

Coöperatieve energiepartners tekenen in Achterhoek voor ontwikkeling nieuw marktmodel

15-04-2024

Vertegenwoordigers van dertien landelijke organisaties hebben vrijdag 12 april in de Achterhoek hun handtekening gezet onder een charter. Hiermee wordt nadrukkelijk aangegeven welke gedragscodes en coöperatieve principes gehanteerd worden binnen een samenwerkingsverband waarbinnen een nieuwe, eerlijke manier ontwikkeld wordt om producenten en gebruikers van duurzame energie met elkaar te verbinden.

‘Doe Gewoon Watt’ zet de volgende stap met CIVON Zonnedak

16-01-2024

In Gemeente Oude IJsselstreek is de lokale energiecoöperatie DoeGewoonWatt bezig hun eerste zonnedak te realiseren op het DRU Industriepark in Ulft. Onze Energie Expert Ruud, van ons Project- en adviesbureau, begeleidt de coöperatie bij dit project van het begin tot eind.

Zonnepark De Zomereiken deels in Achterhoekse handen

18-12-2023

Met het aanbreken van het nieuwe jaar gaat ook de ontwikkeling van Zonnepark De Zomereiken in Groenlo een nieuwe fase in. De lokale coöperatie Zonnepark Zomereiken start begin 2024 met werven van leden die de mogelijkheid krijgen ZonDelen te kopen en daarmee zeggenschap te krijgen over het zonnepark en de daar opgewekte stroom. Lokale inwoners, bedrijven en organisaties krijgen voorrang.

Informatiemarkt windenergie zoekgebieden K en I

04-12-2023

Op donderdag 7 december 2023 organiseerden Gemeente Berkelland en Gemeente Oost Gelre een informatiemarkt over windenergie in zoekgebied K en zoekgebied I (i). Namens Agem Energie Experts was Maroeska Boots aanwezig.

Webinar zelflevering in de praktijk

16-06-2023

Op uitnodiging van onze partner ENTRNCE schuiven Frans Langeveld, Bart Porskamp en Albert Jonathans aan voor een LIVE webinar op 15 juni over vijf jaar zelflevering in de praktijk. 

 

Congres AGE met bezoekers uit hele land

11-05-2023

Tijdens een inspiratiecongres op 10 mei georganiseerd door Agem Energie Experts -mede namens de Achterhoekse gemeenten- is succes én kennis gedeeld rondom 5 jaar zelflevering in de Achterhoek. 

Primeur voor Achterhoekse gemeenten

13-03-2023

De Achterhoekse gemeenten hebben gezamenlijk een zonnepark gekocht. Dit doen zij samen vanuit de organisatie AGE BV, waar acht Achterhoekse gemeenten gezamenlijk eigenaar van zijn. 

Deelname Europees Life project

08-03-2023

De Europese Unie heeft energiegemeenschappen aangewezen als een belangrijk speler in de transitie naar een decentrale duurzame energievoorziening. Vanuit Agem Energie Experts neemt Justin Pagden deel aan een Europees project, waarin kennis en ervaringen rondom energiegemeenschappen worden uitgewisseld. 

Ruimte voor versnelling

01-03-2023

Al sinds 2013 werken de Achterhoekse gemeenten gezamenlijk aan de energietransitie in de regio. Met de oprichting van de Achterhoekse Groene Energiemaatschappij werd door acht gemeenten destijds een vooruitstrevende eerste stap gezet op weg naar een energieneutrale Achterhoek. Vanuit verschillende bedrijfsonderdelen is de afgelopen jaren gewerkt aan besparing, opwekking en levering van energie.

Bijna tien jaar na oprichting van de organisatie Agem in haar eerste vorm zijn de verschillende bedrijfsonderdelen per 1 januari 2023 zelfstandige organisaties geworden. Zo wordt ruimte gecreëerd voor verdere groei van de verschillende onderdelen en daarmee versnelling van de energietransitie in de Achterhoek. Vanaf 1 maart 2023 treden de organisaties onder de nieuwe namen naar buiten.

Renske Leijten bezoekt Agem

29-11-2022

Tweede Kamerlid Renske Leijten en haar medewerker energie Stefan Haas hebben maandagmiddag 28 november 2022 op uitnodiging van Agem een bezoek gebracht aan de Achterhoek. Zij lieten zich informeren over het kostprijsmodel en de visie van Agem op de energiemarkt.

Oprichting Streekenergie Grootzakelijk

27-09-2022

Er is grote onrust op de energiemarkt. De Achterhoekse maatschappelijke organisatie Agem wil versneld de volgende stappen zetten in het organiseren van energielevering tegen kostprijs. Het doel is om als Achterhoekers in de toekomst meer grip te krijgen op de eigen energievoorziening. Op 20 september is de Coöperatie Streekenergie Grootzakelijk UA officieel opgericht.

Consumenten hebben geen grip op de energieprijs. Steeds meer huishoudens en bedrijven kunnen hun energierekening niet meer betalen. Dit komt doordat de marktprijs voor alle energie wordt beïnvloed door de situatie in de wereld. De stroomprijs wordt voor een belangrijk deel bepaald door de prijs van fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Dit geldt gek genoeg ook voor de prijs van hernieuwbare (groene) energie.

Rapport netcongestie

01-09-2021

In opdracht van de provincie Gelderland heeft Agem in 2021 het onderzoek ‘Zonnige Agrariërs in
de Achterhoek (ZAA)’ uitgevoerd. Je vindt hier een link naar het rapport.