Congres AGE met bezoekers uit hele land

11-05-2023

Tijdens een inspiratiecongres op 10 mei georganiseerd door Agem Energie Experts -mede namens de Achterhoekse gemeenten- is succes én kennis gedeeld rondom 5 jaar zelflevering in de Achterhoek.

De Achterhoekse gemeenten doen al sinds 2018 iets unieks: gezamenlijk hebben zij hun eigen energiebedrijf en daarmee leveren zij energie aan zichzelf. Dit is energielevering volgens het zelfleveringsmodel en uniek in Nederland. Dit hebben we gevierd met een feestelijk inspiratiecongres. De aandeelhouders van AGE geloven in het zelfleveringsmodel en vinden het belangrijk dat iedereen weet dit mogelijk is. Daarom is gekozen voor het vieren van het succes, maar ook het delen van de in de afgelopen jaren opgedane kennis. 

Drie inspiratiesessies.
In de eerste presentatie hebben Bart Porskamp (Wethouder Gemeente Oost Gelre), Andre Lurvink (Inkoper Gemeente Oost Gelre) en Justin Pagden (Business Developer Agem Energie Experts) verteld over ‘5 jaar zelflevering door de Achterhoekse gemeenten’. Zij brachten als ervaringsdeskundigen het verhaal vanaf de basis: waarom dit model? Waar begin je en wat zijn de valkuilen?  

Gerard Adema (Manager ENTRNCE) en Albert Jonathans (Manager AGE) doken in de tweede presentatie ‘Het zelfleveringsmodel: een kijkje onder de motorkap’ een stapje dieper in de materie: wat moet je allemaal doen als je je eigen energieleverancier bent? Hoe doe je dat en hoe werkt dat 'onder de motorkap'?

In de derde presentatie deelden Thijs Huls (Manager Streekenergie) en André Jurjus (Voorzitter Energie Samen) over ‘Het eerlijke kostprijsmodel’. Zij deelden de laatste ontwikkelingen rondom het kostprijsmodel, een Achterhoeks initiatief dat inmiddels samen met coöperatieve partners landelijk een vervolg heeft gekregen.

Bekijk registraties van de presentaties terug op de speciale congrespagina

Publieke energiedienstverlener.
Tijdens het inspiratiecongres werd bekend gemaakt dat AGE het initiatief neemt voor de oprichting van een publieke energiedienstverlener. Deze organisatie, in handen is van publieke energiebedrijven, zal tegen kostprijs diensten leveren aan deze publieke energiebedrijven om zelflevering tegen de kostprijs mogelijk te maken. De Achterhoek trekt hierin graag met andere regio’s, gemeenten of publieke organisaties op en roept daarom geïnteresseerden op zich te melden.

Interesse voor aansluiten rondom de oprichting van de publieke energiedienstverlener of heb je andere vragen/behoefte aan meer informatie, neem dan gerust contact op met Albert Jonathans via (06) 4388 7688 of albert.jonathans@agem.nl.

Aftermovie.
Bekijk ook de speciale aftermovie van het inspiratiecongres.