• Menu

Slimme oplossingen maken meer grote zonnedaken mogelijk in de toekomst.

8 oktober 2021

Het electriciteitsnetwerk loopt op veel plaatsen vol. Agrariërs die een zonnedak willen, kunnen daardoor geen duurzame energie terug leveren aan het elektriciteitsnet. In het rapport ‘Zonnige Agrariërs in de Achterhoek’ dat Agem uitvoerde in opdracht van provincie Gelderland staan oplossingen hiervoor op een rijtje.

Fileprobleem op het elektriciteitsnetwerk.

Eigenaren van grote daken zoals agrariërs willen deze graag volleggen met zonnepanelen. Dat is goed nieuws. Want we hebben veel duurzame energie nodig. Hierdoor ontstaat er wel een (tijdelijk) probleem: de duurzame stroom kan op piekmomenten niet terug geleverd worden aan het elektriciteitsnetwerk. Dit effect is vergelijkbaar auto’s op de weg. Als er veel auto’s tegelijk de weg op gaan ontstaat er file.

Zonnige Agrariërs in de Achterhoek.

Problemen vragen om een oplossing. Daarom kregen wij de opdracht om op zoek te gaan naar mogelijke oplossingen die nu al kunnen helpen. Maar ook in de toekomst als er nog veel meer grote zonnedaken komen.

Voorbeelden van oplossingen zijn:

  • Zonnepanelen op het oosten en westen leggen in plaats van op het zuiden;
  • Energie opslaan in een accu;
  • Zonnepanelen combineren met een windmolen;
  • Een omvormer met een lager vermogen dan de zonnepanelen.

Meer balans op het elektriciteitsnetwerk nodig.

Gelderland schakelt over op nieuwe duurzame energie. Dat is hard nodig. Want we moeten af van fossiele brandstoffen. Het elektriciteitsnetwerk moet aangepast worden aan de nieuwe situatie. De netbeheerders werken daar hard aan. Tegelijkertijd moeten we ook zorgen dat er nu oplossingen komen voor obstakels. Naast wat iedereen individueel kan doen is het ook nodig dat er meer balans komt tussen het aanbod van zonne-energie en windenergie.

Het rapport is te downloaden op de programmapagina Zonnige Agrariërs in de Achterhoek

Slimme oplossingen maken meer grote zonnedaken mogelijk in de toekomst.
Boerenschuur Met Zonnepanelen