• Menu

Energietransitie in de Achterhoek

1 september 2020

In de Tegenlicht Meet Up discussieavond staat de Koppelkerk in Bredevoort stil bij de maatschappij van morgen. Op vrijdag 11 september staat hier duurzame energieopwekking centraal. Jan Wijbrans gaat het gesprek met sprekers en gasten over de energietransitie in de Achterhoek. Jacquo Harbers, manager ontwikkeling bij Agem is namens Agem aanwezig tijdens deze discussieavond.

Het is tegenwoordig dagelijks in het nieuws: de energietransitie en alles wat dat met zich meebrengt. Het is immers de grootste uitdaging voor iedereen in deze tijd: energieneutraal in 2050. Hoe krijgen we dat voor elkaar? Redden we dat in die tijd? Voor welke duurzame energiesoorten kiezen we? Wat verandert er in mijn leefomgeving?

Tegenlicht Meet Up (Online)

Tijdens de bijeenkomst staan we stil bij de Achterhoekse Regionale Energiestrategie (RES) in wording. Frank Duenk, projectmanager voor de RES Achterhoek, is te gast en praat ons bij over de Achterhoekse inbreng in de Nederlandse Energiestrategie. Wat is er nodig qua energieopwekking en energiebesparing om de klimaatdoelen van het Akkoord van Parijs, het Gelderse Energie Akkoord, het akkoord van Groenlo te behalen? Welke rol krijgt Agem in de Achterhoekse RES?

Jacquo Harbers van Agem vertelt meer over participatie en hoe dat verloopt in de praktijk. Ook komt de infrastructuur aan bod die nodig is voor grootschalige decentrale energieopwekking en de verdeling van de opgewekte stroom bij alternatieve energiebronnen, zoals warmtenetten via geothermie. Tot slot staan we stil bij elektrisch rijden: hoe bouwen we aan een infrastructuur die dit aantrekkelijker en mogelijk maakt door het aanleggen van meer laadpalen in de openbare ruimte?

Programma vrijdag 11 september

19:00 uur Start Tegenlicht Meet Up
Gezamenlijk online terugkijken van de VPRO Tegenlicht documentaire die over energieopwekking en -besparing gaat: ‘Het land van zonnestroom en windenergie'.
20:00 uur Introductie van de gasten en het gesprek met de bezoekers.
22:00 uur  Plenaire afsluiting, de chat blijft nog vijftien minuten open voor mogelijkheid tot nagesprek.

Interesse?

Wij verwelkomen jou graag namens de Koppelkerk in Bredevoort, VPRO Tegenlicht en de gastsprekers. Tot dan! Aanmelden kan via de website https://koppelkerk.nl. 

Na aanmelding ontvang je de link en wachtwoord waarmee je kunt deelnemen op vrijdagavond 11 september. De bijeenkomst verloopt via het online platform Zoom. De toegang is gratis, maar uiteraard is een vrije gift ontzettend welkom.

Energietransitie in de Achterhoek
Zon- En Windenergie