• Menu

Veel gestelde vragen over Zonnige Bedrijven

 • Wanneer ben je een grootverbruiker en wanneer een kleinverbruiker?
 • Bij een grootverbruiker is de elektriciteitsaansluiting afgezekerd met minimaal 3x100 Ampere. Is dit lager, dan ben je een kleinverbruiker.

  Of anders gezegd: krijg je een factuur voor je stroomverbruik, dan ben je een kleinverbruiker. Ontvang je zowel een factuur van de netbeheerder Liander als een aparte factuur van je energieleverancier dan ben je een grootverbruiker.

 • Welke subsidiemogelijkheden zijn er voor bedrijven?
 • Voor de realisatie van een zonnedak voor bedrijven zijn er verschillende regelingen beschikbaar in de Achterhoek:

  • SDE++ subsidie: De SDE++ is één van de belangrijkste voorwaarden van het programma Zonnige Bedrijven voor bedrijven met een grootverbruikersaansluiting (meer dan 3x80A aansluitwaarde): geen SDE++ beschikking, geen businesscase. 
  • ISDE-subsidie: Voor ondernemers die meer dan 50.000 kWh aan stroom op jaarbasis verbruiken is er sinds 2021 een aanvullende investeringssubsidie op een zonne-installatie van ten minste 15 kWp beschikbaar. Reden hiervoor is dat de businesscase met salderen voor deze bedrijven minder aantrekkelijk kan zijn, meestal door te weinig dakoppervlak. Het lukt dan namelijk niet om het hele verbruik op te wekken, waardoor deze bedrijven tegen het lagere stroomtarief (>50.000 kWh betaalt nog maar € 0,01375 aan energiebelasting) moeten salderen. Lees hier meer over de ISDE-subsidie zonnepanelen voor zakelijke gebruikers. 
  • Salderen: Ook voor bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (aansluiting van maximaal 3x80A of minder) is er een interessante businesscase te behalen dankzij de salderingsregeling. Deze regeling maakt het mogelijk dat je de zonnestroom die je terug levert op het net mag verrekenen met de stroom die je van het net hebt afgenomen. Lees hier meer over de salderingsregeling. 
 • Hoe kan ik de subsidies aanvragen?
 • Neem contact met ons op voor meer informatie. Onze Projectleider Ruud Krabbenborg vertelt je graag meer over Zonnige Bedrijven in de Achterhoek. Bel ons op (0314) 820 388 of stuur een mail naar Ruud.Krabbenborg@agem.nl

 • Waarom zijn zonnepanelen interessant voor Achterhoekse ondernemers?
 • De terugverdientijd ligt veelal tussen 7-10 jaar. Deze terugverdientijd komt doordat de overheid subsidie verstrekt bij het opwekken van duurzame energie. De subsidieregelingen verschillen wel voor een grootverbruiker en een kleinverbruiker.

 • Is elk dak geschikt voor zonnepanelen?
 • Nee, niet elke dakconstructie is geschikt. Een constructeur kan het dak controleren en eventueel een aanvullende berekening maken.

 • Ik heb een asbestdak wat ik wil inruilen voor een zonnedak.
 • Er zijn partijen in de markt die u een totaalaanpak bieden, waarbij zij jouw dak huren, het asbest eraf halen en het dak vernieuwen en vervolgens een zonne-installatie plaatsen. Wil je dat er eerst een onafhankelijke partij meekijkt naar de mogelijkheden om zon en asbest te combineren? Dan kun je daarvoor terecht bij LNAGRO.

 • Er is netcongestie in de Achterhoek. Kan ik wel meedoen?
 • Agem heeft goede contacten met Liander en is op de hoogte van de situatie. Daarnaast werken wij samen met Liander in het programma ‘Zonnige Agrariërs in de Achterhoek’ aan het zoeken van oplossingen om tóch zoveel mogelijk zon-op-dak te plaatsen, ondanks de netcongestie.

  Wij roepen daarom ook bedrijven in congestiegebieden juist op om zich aan te melden voor Zonnige Bedrijven. Samen kijken we namelijk naar wat er wél kan of op welke termijn er weer mogelijkheden zijn. Dit kan sneller zijn dan je denkt.…

Ruud Krabbenborg, Projectleider Zonnige Bedrijven.
Ruud Krabbenborg, Projectleider Zonnige Bedrijven.
"De SDE++ subsidieregeling wordt 5 oktober 2021 opengesteld. Hoe eerder de subsidie wordt aangevraagd, hoe meer kans er is op toekenning. Zorg dat je voor die tijd de mogelijkheden in beeld hebt. Ik help je hier graag bij. Meld je je gewoon aan. Het is toch gratis!" - Ruud Krabbenborg, Projectleider Zonnige Bedrijven.

Kosteloos advies.

In iedere deelnemende gemeente komen bedrijven in aanmerking voor een kosteloze quickscan met businesscase. In een quickscan geven wij je een indicatie van de potentie van jouw dak(en). We gaan hierbij uit van de maximale grootte van de zonnepanelen die op je dak gerealiseerd kan worden en hoeveel duurzame energie hiermee wordt opgewekt. Uit de businesscase haal je informatie over het financieel rendement.

Voordelen van een Zonnig Bedrijf. 

 • Zekerheid over de stroomkosten van je bedrijf voor de komende 15 jaar.
 • Ondernemers kunnen aanspraak maken op subsidies en fiscale aftrekregelingen.
 • Financieel rendement: De terugverdientijd ligt veelal tussen de 7-10 jaar.
 • Milieuvriendelijke energieopwekking en reductie van CO2-uitstoot.
 • Geef je onderneming een ‘groen gezicht’ en ga Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Word ook een Zonnig Bedrijf!

Als Achterhoekse ondernemer kan jij met deelname aan Zonnige Bedrijven het verschil maken. Door zelf stroom op te wekken blijft een groot gedeelte van de investeringen en de energiekosten in de Achterhoek én stimuleren we de lokale werkgelegenheid, denk maar aan de leveranciers en installateurs van de installaties. En niet te vergeten; je draagt bij aan de doelstelling om als Achterhoek in 2030 energieneutraal te zijn. Vraag de gratis quickscan eenvoudig en snel aan en laat dit het spreekwoordelijke ‘zetje in de rug’ zijn om een Zonnig Bedrijf te worden!

Vrijblijvend aanmelden

Vragen? Bel met Ruud!

Heb je vragen over ons programma Zonnige Bedrijven? Onze Projectleider Ruud Krabbenborg vertelt je graag meer over Zonnige Bedrijven in de Achterhoek. We hebben al mooie initiatieven mogen begeleiden, waar we je graag meer over vertellen. Bel ons op (0314) 820 388 of stuur een mail naar Ruud.Krabbenborg@agem.nl