• Menu

Zonnige Agrariërs in de Achterhoek.

De Achterhoekse energietransitie is in volle gang. Dit wordt met name zichtbaar door de vele zonnepanelen die op daken verschijnen. Achterhoekse agrariërs kunnen hierin een belangrijke rol spelen, omdat zij beschikken over vele vierkante meters dak. Tegelijkertijd bevinden deze agrarische bedrijven zich vaak in de buitengebieden, daar waar het elektriciteitsnet nou net het dunst is.

Dit dunne elektriciteitsnet kan zorgen voor moeilijkheden bij het realiseren van een zonne-installatie op het dak. De meest voorkomende belemmeringen voor de agrariër om een zonne-installatie te realiseren zijn:

  • Hoge aansluitkosten op het net van Liander;
  • Het lokale elektriciteitsnet is vol: netcongestie.

In opdracht van de provincie Gelderland voert Agem het programma ‘Zonnige Agrariërs in de Achterhoek (ZAA)’ uit. Het doel van deze opdracht is om oplossingsrichtingen te zoeken voor deze twee meest voorkomende belemmeringen zodat er meer zon op agrarische daken in het buitengebied gerealiseerd kan worden. Let wel, het programma ZAA biedt geen concrete oplossing voor netcongestie, maar zoekt naar oplossingen die ondanks netcongestie kunnen bijdragen aan meer zonnepanelen op het dak.

Download het rapport!

Vul hieronder jouw gegevens in om het rapport te downloaden.
Zonnepanelen met blauwe lucht

Webinar over netcongestie en Zonnige Agrariërs Achterhoek (ZAA).

Op woensdag 21 april organiseerde Agem in samenwerking met Liander een webinar over netcongestie in de Achterhoek, specifiek gericht op de doelgroep agrariërs.

De focus lag daarbij vooral op: wat kan er wél?

Liander gaf uitleg over het Achterhoekse elektriciteitsnet, de werking daarvan en de oorzaken van netcongestie. Agem heeft vervolgens het programma ZAA (Zonnige Agrariërs Achterhoek) toegelicht en verteld aan welke oplossingsrichtingen gedacht worden om, gegeven deze netcongestie, toch meer zon op daken te kunnen realiseren.

Kaartje met netcongestie in Oost Gelderland
Bezoek de pagina van Liander voor een overzicht van de gebieden die met netcongestie te maken hebben bij het terug leveren van energie.

Last van netcongestie? Geef het aan ons door!

Heb jij in aanloop naar het realiseren van een zonne-installatie op (een van) jouw dak(en) te maken gekregen met netcongestie?

Je kan dit melden bij ons via onderstaand formulier. Dit biedt ons namelijk de mogelijkheid om te onderzoeken of wij jou kunnen helpen met een van de oplossingsrichtingen binnen het programma ZAA. Indien dit het geval is nemen wij vanzelfsprekend contact met je op. Bij voorbaat dank!

Melding netcongestie.

Albert Jonathans - Projectleider
Albert Jonathans - Projectleider