RES Achterhoek

De Regionale Energie Strategie (RES) in de Achterhoek.

"Als regio Achterhoek bepalen we samen, met inwoners, bedrijven, maatschappelijke organisaties en netbeheerders, hoe we duurzame energie via zon en wind gaan opwekken. En zo bijdragen aan onze eigen energie-ambities én aan het landelijke Klimaatakkoord. Dat is voor ons de Regionale Energiestrategie, ofwel de RES!"- Gerjan Teselink, wethouder gemeente Oost Gelre

Organisatie RES  

Met elkaar werken de 30 energieregio's aan het opwekken van hernieuwbare energie op land. Daarnaast zoeken de regio's naar duurzame warmtebronnen als alternatief voor het aardgas waarmee huizen en gebouwen verwarmd worden. Het werken aan de RES vloeit voort uit het Klimaatakkoord.  Daarin staat het doel om ten minste 35 TWh aan grootschalige duurzame elektriciteit op land op te wekken in 2030. De hele opgave reikt tot 2030 en uiteindelijk tot 2050.

Het Nationaal Programma RES heeft zes opdrachtgevers: de ministeries van KGG en BZK, het Interprovinciaal Overleg (IPO), Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), Unie van Waterschappen en de netbeheerders. Het Nationaal Programma ondersteunt de 30 regio’s bij het maken van de plannen in de RES.

De decentrale overheden hebben 30 regio’s gevormd die een Regionale Energiestrategie (RES) maken. Gemeenten, provincies en waterschappen werken in de regio’s samen met inwoners, maatschappelijke partijen, energiecoöperaties, netbeheerders en het rijk.

Governance RES Achterhoek  

In de Achterhoek wordt de RES gevormd door de acht Achterhoekse gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Montferland, Winterswijk) het waterschap Rijn en IJssel en de provincie Gelderland. Daarnaast is Liander direct betrokken bij de RES.

Besluiten over de (scope van de) RES worden genomen in het Bestuurlijk Overleg RES Achterhoek. Indien nodig worden de besluiten bekrachtigd in de besturen van de verschillende partners.

De verantwoordelijkheid voor de realisatie van de afzonderlijke projecten ligt bij de partners van de RES.

Inhoudelijke afspraken RES 1.0 (2021)

In RES 1.0 zijn afspraken vastgelegd over de doelstellingen (het bod) dat door de regio is gedaan om bij te dragen aan de Rijksdoelstellingen. Deze RES 1.0 is door alle bestuurlijke gremia vastgesteld.

In de RES 1.0 zijn tevens afspraken vastgelegd over de manieren waarop wij binnen de Achterhoek energie op willen wekken. Hierbij is vastgelegd dat wij dat willen doen tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten.

In deze afspraken zijn specifieke doelen vastgesteld voor opwek uit:

  • Zon op dak
  • Zon op veld
  • Wind

Daarnaast is er in de RES 1.0 nog een ‘niet-gealloceerd’ deel opgenomen. In de door alle besturen vastgestelde voortgangsrapportage van de RES is vastgesteld dat dit ‘niet-gealloceerde’ deel vanuit het perspectief van het efficiënt benutten van het energienet bij voorkeur met wind ingevuld dient te worden.

Meer weten?

Meer weten over het Nationaal Programma RES of de RES Achterhoek?

Ga naar de website van Nationaal Programma RES

Ga naar de website van RES Achterhoek