Besparen met boerenverstand.

Als boeren(klein)zoon hoorde Otto van zijn opa altijd: “Een goede boer maakt zijn grond niet kapot.” Respect voor de natuur speelt daarom zeker mee bij Otto’s duurzaamheidswensen. Maar daarnaast vindt hij het verdienmodel ook heel belangrijk: “Besparen is voor mij een soort van sport geworden!”

Varsseveld: Besparen met boerenverstand
Varsseveld: Besparen met boerenverstand

Algemene informatie.

  • Waar: Varsseveld
  • Soort locatie: Twee-onder-1-kap woning
  • Initiatiefnemers: Otto Willemsen
  • Uitgevoerde maatregelen: 33(!) zonnepanelen, zonneboiler, elektrische auto, houtkachel met katalysatorfilter, infraroodpanelen, airco die ook als verwarming kan dienen, vloerisolatie, spouwmuurisolatie, dakisolatie, HR++ glas

VIDEO: Zo kun je besparen met boerenverstand!

Vóór Otto een bepaalde aanschaf overweegt, vergelijkt hij dan ook grondig de opbrengsten met de uitgaven. “Hoewel je soms ook dingen uit moet proberen”, vertelt hij. “Ik heb inmiddels aan 3 zijden van mijn huis zonnepanelen liggen. Daarbij heb ik de oudste zonnepanelen eerst verplaatst van de meest zonnige zijde naar een andere. Zo leveren ze nog steeds energie op, maar benut ik tegelijkertijd de zonkant optimaal met mijn nieuwste panelen!”

In totaal wekt Otto nu met zijn 33 panelen 7500 kWh per jaar op en hij houdt daarmee voldoende over om maar liefst 20.000 elektrische autokilometers af te leggen.

Slimme serre.

Ook zet Otto zijn serre in de herfst en de lente in als slimme warmtebron. “Dat werkt net als een kas”, legt hij uit. “Als de zon er op schijnt, wordt het daar heerlijk warm en met de deur naar de woonkamer open kan al die warmte fijn het huis in.” In de zomer en de winter blijft de woonkamerdeur dicht waardoor er dan geen ongewenst warmteverlies is.

Voor aangename warmte in zijn werkkamer heeft Otto naast een infraroodpaneel een airco hangen. “Die zorgt niet alleen voor verkoeling in de zomer, maar ook voor bijverwarming in de winter. 1 kWh stroom geeft 4 kWh uur warmte, dus dat is nog een gunstig gebruik van mijn zonnestroom ook.”

Tips?

“Meten is weten,” stelt Otto. “Ik heb daarom een online systeem om het verbruik en de opbrengsten eenvoudig te kunnen monitoren. Op basis daarvan kan ik doordachte keuzes maken voor nieuwe duurzame investeringen.”

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!