Strobalen woning in aanbouw.

Erik Kraan en zijn vrouw Andrea van der Werff wonen sinds juni 2019 in hun woning in aanbouw. Ze hebben ervoor gekozen om te bouwen met strobalen en leemstuc. Midden in het dorp Neede krijgt de woning steeds meer vorm.

Neede: Strobalen woning in aanbouw
Neede: Strobalen woning in aanbouw

Algemene informatie.

  • Waar: Neede
  • Soort locatie: Woning in aanbouw
  • Initiatiefnemers: Erik Kraan en Andrea van der Werff
  • Uitgevoerde maatregelen: Gevelisolatie, dakisolatie, vloerisolatie, HR++-glas, zonnepanelen, warmtepomp.

VIDEO: Bekijk hier hoe je kunt bouwen met natuurlijke materialen uit de regio.

Erik en Andrea waren al een tijd op zoek naar een nieuwe woonplek. "Eerst Amersfoort, toen Zutphen … we gaan steeds rustiger wonen", zegt Erik met een lach. Ook zelf bouwen was al langer een wens. Bouwen met strobalen sprak hen erg aan. Na lang zoeken troffen ze op een energiebeurs in Eibergen een bouwkundig adviseur en een leverancier in wie ze vertrouwen kregen. Andrea’s vader Menno van der Werff maakte een ontwerptekening waar bouwkundige Peter Davids uit Neede wel verder mee kon. Pim Hondeveld uit Gelselaar leverde de strowand-elementen. Nadat met Meekes een flexibele aannemer gevonden was (die niet moeilijk doet over bewoners die ook op de bouwplaats bezig zijn), kon de bouw van start gaan.

Natuurlijke materialen.

Het huis is gebouwd met natuurlijke materialen uit de regio. “Materialen waar je ook veel zelf mee kunt doen”, aldus Erik. Want de afbouw doen hij en zijn vrouw grotendeels zelf. Waaronder het leemstucwerk. Voor de fundering van het huis is gekozen voor gewapend beton. "Je moet soms compromissen sluiten in verband met je budget", zegt Erik hierover.

De indeling van het huis sluit helemaal aan op hun wensen. "Wij zitten eigenlijk nooit in de woonkamer, dus straks hebben we alleen een ruime woonkeuken. Wel wil ik graag een werkruimte zodat ik deels thuis kan werken. En mijn vrouw is kunstenares en wil graag een atelier. En natuurlijk komt er een veranda. Op het dak van de veranda (plus het huis en de schuur) kunnen we bovendien de nodige zonnepanelen leggen."

Verwarmen.

"We waren van plan om een zonneboiler te plaatsen voor de verwarming van het huis." vertelt Erik. "Maar van meerdere kanten kregen we te horen dat dat niet voldoende warmte oplevert in de winter en dat je alsnog een warmtepomp erbij zou moeten aanschaffen. Allebei werd toch te duur, dus voorlopig zien we af van de zonneboiler en hebben we een warmtepomp geïnstalleerd."

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!