Klein wonen met grote dromen.

Als architect vond Jos Bannink uit Lintelo een leuke uitdaging in het bouwen van zijn eigen levensloopbestendige bungalow uit houtskeletbouw. “Je hoeft helemaal niet joekelsgroot te wonen”, stelt Jos. “Als je zorgt dat je huis visueel en functioneel goed in elkaar zit, kun je ook op minder vierkante meters heel fijn wonen”. Het project is zoveel mogelijk gerealiseerd via lokale ondernemers en met duurzame materialen, zoals isovlas en ecologische verf.

Lintelo: Klein wonen met grote dromen.
Lintelo: Klein wonen met grote dromen

Algemene informatie:

  • Waar: Lintelo
  • Soort locatie: houten nieuwbouwbungalow (2020)
  • Initiatiefnemers: Jos Bannink
  • Uitgevoerde maatregelen: zonnepanelen, isovlas isolatie, lucht-water warmtepomp met topkoeling, gasloos bouwen, sedum dakbedekking, moestuin, regenwaterbenutting

VIDEO: Jos vertelt je hier meer over de ontwikkeling van zijn duurzame woning!

Jos koos bewust voor houtskeletbouw: “Hierdoor kon de woning prefab aangeleverd worden en vervolgens binnen slechts 2 weken wind- & waterdicht opgeleverd worden.” Punt van extra belang was daardoor wel de isolatie. “Als het dagenlang tropisch warm is, warmt zo’n houten huis toch wel extra op”, weet Jos. “Daarom hebben we gekozen voor 25 cm dikke isolatie van isovlas. Dat product kende ik al vanuit mijn werk en heeft een ontzettend goede warmteaccumulatie. Bovendien is het als restproduct van lijnolie ook nog eens een verantwoorde keuze.”

Verantwoord verkoelen.

Verder koos Jos voor topkoeling op zijn lucht-water warmtepomp, als alternatief voor een energie slurpende airco. “Daar moet je echter geen wonderen van verwachten,” stelt Jos. “Bij een binnentemperatuur van zo’n 24 graden krijg je het daarmee nog zon 2 graden koeler.”
Wat meer bijdraagt is de keuze voor een sedumdak, handig in de vorm van kunststof cassettes die aan elkaar te schakelen zijn. “Het nadeel was wel dat we geen sedum konden leggen op de plek van onze zonnepanelen”, vertelt Jos. “Daar hebben we het sedum zoveel mogelijk omheen proberen te leggen”.

“Het is slim om vóór je gaat bouwen, na te denken over de oriëntatie van je woning”, geeft Jos als tip. “We hebben bewust gekozen om onze slaapkamer aan de koelste kant van het huis te plaatsen.”

Lintelo Het Veld 19 2110

Fris ventileren.

Jos en zijn partner vinden het belangrijk om echt frisse lucht van buiten in huis te kunnen halen. Daarom hebben ze gekozen voor mechanische ventilatie zonder warmteterugwinning. “In onze ramen zit natuurlijke ventilatie via winddrukafhankelijke roosters, die voor een deel worden dichtgedrukt als het erg hard waait.”

Buiten.

Naast de woning heeft Jos een moestuin aangelegd: “Het is ongekend wat daar al binnen een half jaar aan voedsel uit komt. Het voelt prettig om zoveel mogelijk selfsupporting te zijn. Via infiltratiekratten en regenwaterzuilen krijgen onze bloemen en planten altijd voldoende water.” Als bestrating is gekozen voor hergebruikte, halfharde materialen. “Ook op de bestrate plekken kan het regenwater dus goed de grond in.”
Al met al heeft Jos op slechts 90 m2 een heerlijk leefbare, levensloopbestendige woning gerealiseerd die nu al een meeropbrengst van 800 kWh oplevert.

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!