Toekomstbestendig Wonen Lening.

Heb jij plannen om jouw huis duurzamer, toekomstbestendig, asbestvrij of kwalitatief beter te maken? Veel woningen in de Achterhoek kunnen wel een verbetering op deze aspecten gebruiken, maar deze investeringen kosten vaak (veel) geld. De provincie Gelderland en de Achterhoekse gemeenten vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen energiezuiniger, toekomstbestendiger en beter worden gemaakt. Daarom bieden de provincie en een aantal gemeenten je de mogelijkheid om een aantrekkelijke lening af te sluiten voor het verbeteren van jouw huis: de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’.

Heb je een nieuwbouwhuis en wil je deze bijvoorbeeld aardgasvrij maken? Dan kun je ook gebruik maken van deze lening, mits je gebruik maakt van een hypothecaire leenvorm. 

Eén regeling.

Door alle leningen voor het verbeteren van woningen onder één regeling aan te bieden, hoef jij niet meer uit te zoeken welke lening voor jouw woonwens geschikt is of meerdere aanvragen te doen als je jouw woning wilt aanpassen. De maatregelen die voor deze regeling in aanmerking komen zijn: energie, levensloopbestendigheid, sloop van bijvoorbeeld verpauperde schuurtjes, funderingsherstel of asbestsanering. Vertrekpunt voor de regeling is duurzaamheid, daarom dient er wel altijd een energiebesparende of -opwekkende maatregel getroffen te worden.

De 'Toekomstbestendig Wonen Lening' bestaat uit meerdere varianten. Neem vooraf de verschillen goed door en bedenk welke leenvorm je kunt en wilt aanvragen. De verschillende varianten kun je vinden in onze informatiefolder, die je hier kunt downloaden. 

Per gemeente kan de Toekomstbestendig Wonen Lening verschillen. Klik hieronder door om meer te lezen over de mogelijkheden in jouw gemeente. 

Toekomstbestendig Wonen Lening per gemeente

Checklist offertes.

Controleer voor de zekerheid of de maatregelen waarvoor je de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ wilt aanvragen staan opgenomen in de verordening van jouw gemeente. Let er op dat uit de offerte(s), begroting, kostenonderbouwing of plan van aanpak duidelijk blijkt dat de maatregelen voldoen aan de voorwaarden in de verordening. Voor ondersteuning bij het aanvragen en beoordelen van offertes hebben wij een handige checklist opgesteld, die je hier kunt downloaden.

Advies lening. 

Klanten die een lening aangaan moeten voldoende kredietwaardig zijn. SVn toetst of dit het geval is. Zij adviseert klanten niet welke lening het meest geschikt voor hun is. Bij twijfel of behoefte aan advies over het effect van de lening op jouw financiële situatie kun je advies inwinnen bij een financieel adviseur.

Komt je maatregel in aanmerking voor een lening, dan krijg je van het energieloket het aanvraagformulier om de stimuleringslening bij SVn (Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederland) aan te vragen. Zij voeren een financiële toets uit. Deze toets bepaalt of je daadwerkelijk in aanmerking komt voor de lening die dan door SVn wordt verstrekt. SVn heeft onder meer een AFM-vergunning voor het aanbieden van hypothecair en consumptief krediet.

Verder goed om te weten:

 • Zorg dat je bekend bent met de verordening voor de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’
 • Zorg dat je bekend bent met de voorwaarden van SVn, onder meer inhoudende dat er een BKR-toetsing door SVn zal worden uitgevoerd
 • Zorg dat je bekend bent met het feit dat de toezegging van de lening geheel of gedeeltelijk kan worden ingetrokken, wanneer aan één of meer voorwaarden van de gemeentelijke verordening niet wordt voldaan
 • Weet dat de werkzaamheden waarvoor de ‘Toekomstbestendig Wonen Lening’ wordt aangevraagd nog niet uitgevoerd mogen zijn
 • Zorg ervoor dat de te treffen voorzieningen aan de woning zullen worden gerealiseerd overeenkomstig de in het aanvraagformulier bedoelde vergunningen
 • Zorg ervoor dat niet met de werkzaamheden zal worden begonnen, alvorens de daarvoor benodigde bouw- en/of monumentenvergunningen onherroepelijk zijn
 • Weet dat de bij het aanvraagformulier gevoegde bijlagen integraal deel uitmaken van deze aanvraag
 • Zorg dat je ermee instemt om – als daarom wordt verzocht – toegang te verlenen aan een medewerker van de gemeente (of namens de gemeente), die belast is met controle. 

Rekenvoorbeeld.

Via de website van SVn kun je zelf berekenen wat jouw maandlast zou zijn bij het afsluiten van een Toekomstbestendig Wonen Lening. Via deze website kun je zelf jouw leenbedrag invoeren, waarna je een overzicht krijgt van onder andere je bruto maandlast en rente. Deze berekening is gebaseerd op basis van de consumptieve leenvorm. Je komt op de pagina die betrekking heeft op de gemeente Doetinchem, de berekening die hier wordt getoond is gelijk aan die voor andere Achterhoekse gemeenten. 

Stel dat jouw leenbedrag € 5.000,- is, dan zien de details er als volgt uit:

 • Totaal leenbedrag € 5.000,-
 • Bruto maandlast € 45,12
 • Looptijd is 120 maanden
 • Rente* is 1,60%
 • Totale kosten lening € 5.413,98
 • Jaarlijks kostenpercentage is 1,61%

*De rente wordt vastgesteld op de datum van binnenkomst van de lening. 

Team Klantenservice
Team Klantenservice

Onze klantenservice helpt je verder!

Heb je nog vragen over deze financieringsmogelijkheid? Of ben je benieuwd of dit de meest geschikte optie is in jouw situatie? Wij kijken graag met je mee en voorzien je van advies. Onze klantenservice staat elke werkdag van 9.00 tot 17.00 uur voor je klaar. Bel ons via 0314 - 820 360 of stuur een mail naar energieloket@agem.nl

Sanne legt het uit
 • Interesse

 • Situatie

 • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!