Kleine maatregelen.

Kleine moeite, grote besparing. We hebben een aantal handige bespaartips waarmee je jaarlijks zeker goedkoper uit zal zijn. 

Vraag jij je af waar je het best kunt beginnen met verduurzamen? Maak dan een afspraak met één van onze energiecoaches. Onze energiecoaches zijn opgeleid om jou op weg te helpen, gebaseerd op jouw situatie. Maak direct online een afspraak! 

Reserveer een energiecoach

Radiatorknop

Gratis besparen. 

Apparaten écht uitzetten.
Bespaar € 70,- per jaar door apparatuur (zoals televisie of magnetron) écht uit te zetten.

Boiler op 60°C.
Heb je een boiler die een voorraad water warm houdt? Stel die dan in op 60°C. Lager dan 60°C is niet verstandig vanwege Legionella en het risico op bacteriegroei. Bespaar € 50,- per jaar!

Tweede koelkast weg. 
Heb je een tweede koelkast? Doe deze dan de deur uit en bespaar € 50,- op je jaarlijkse energierekening. 

Minder was in de droger. 
Hang de helft van de wasjes die normaal in de droger belanden aan de lijn. Beter voor het milieu en je bespaart er zo € 30,- per jaar mee. 

 

Waslijn
Vaatwasser

Korter douchen.
Hoe lang sta je onder de douche? Wen jezelf aan één minuutje korter te douchen; dat kan al € 60,- op je energierekening besparen!

Wasmachine op ecoprogramma.
Gebruik het ecoprogramma van de wasmachine en laat hem pas draaien als hij vol is. De was wordt net zo schoon en je bespaart € 10,- per jaar aan energiekosten. 

Vaatwasser op ecoprogramma.
Gebruik het ecoprogramma van de vaatwasser en laat hem pas draaien als hij vol is. De vaat wordt net zo schoon en je bespaart € 20,- per jaar aan energiekosten. 

Lampen vervangen.
Vervang alle gloei- én halogeenlampen door ledverlichting. Dit levert een besparing op van € 35,- tot € 50,- per jaar. 

Lagere stookkosten. 

Deur dicht!
Sluit tussendeuren en verwarm alleen de ruimte waar je bent. Met een deurdranger gaan deuren automatisch dicht. Dit bespaart al zo'n € 250,- per jaar!

Niet thuis? Thermostaat op 15°C.
Bespaar € 170,- door de thermostaat op 15°C te zetten als je overdag weggaat.

Thermostaat 's nachts op 15°C.
Zet je thermostaat 's nachts op 15°C. Heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17°C of 18°C, anders duurt het opwarmen te lang. Je bespaart hiermee zo'n € 100,- per jaar. 

Douchekop
Gordijnrails met gordijnen

Thermostaat één graad lager.
Zet je thermostaat als je thuis bent één graad lager dan je gewend bent. Als je bezig bent is 19°C vaak warm genoeg en je bespaart € 100,-.

Verwarm je slaapkamer niet.
Bespaar € 80,- door je slaapkamer niet te verwarmen. Gebruik eventueel een kruik of elektrische deken. 

Thermostaat eerder lager.
Zet de thermostaat al een uur voordat je gaat slapen op 15°C en bespaar € 20,-.

Gordijnen dicht.
Als je in een gemiddelde tussenwoning met enkelglas 's avonds en 's nachts de gordijnen sluit, bespaar je tot € 100,- per jaar. 

Investeringen.

Met een aantal kleine investeringen kun je ook al grote besparingen behalen!

Naden en kieren.
Door in een tochtig huis naden en kieren te dichten, krijg je een comfortabeler huis en kan de thermostaat lager in plaats van hoger. Hiermee bespaar je al zo'n € 50,- per jaar. 

Waterbesparende douchekop.
80 procent van het warm water wordt verbruikt tijdens het douchen. Een waterbesparende douchekop bespaart 20 procent op je water- en energieverbruik, wat zo al € 40,- is. 

Vriezer met Energielabel A+++.
Koel- en vrieskasten verbruiken veel elektriciteit. Nieuwe modellen zijn een stuk energiezuiniger. Vervang daarom je oude, door een nieuwe met Energielabel A+++. Hiermee bespaar je zo'n € 40,- per jaar. 

Radiatorfolie.
Hangt een radiator aan een buitenmuur die niet is geïsoleerd? Plaats dan een radiatorfolie achter de radiator. Je bespaart € 25,- doordat er minder warmte naar buiten ontsnapt. 

Zuinige tv.
Led-lcd televisies zijn het energiezuinigst. Lcd- en plasmatelevisies zijn minder zuinig. Kleinere schermen gebruiken minder stroom. Je kunt hiermee zo'n € 25,- per jaar besparen. 

Iedereen doet wat.

De één let goed op zijn energieverbruik, de ander isoleert zijn huis. Samen zorgen we voor een duurzame toekomst en alle kleine beetjes helpen! Waar ga jij mee aan de slag? Kijk voor nog meer inspiratie op www.iedereendoetwat.nl, een initiatief vanuit de overheid.

Actuele bedragen

We proberen de besparingstips zo actueel mogelijk te houden, hiervoor werken we samen met Milieu Centraal. Ondanks deze zorgvuldigheid kan het gebeuren dat de informatie op deze website onjuistheden en/of onvolledigheden bevat. Aan de inhoud van deze website kunnen daarom geen rechten worden ontleend. 

Laatste update: 21 december 2020.


Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!