• Menu

Zonnige Bedrijven in de Achterhoek.

Ondernemer of vastgoedeigenaar met een pand met een dakoppervlak dat mooi in de zon ligt? Dan heb je vast eens nagedacht of er zonnepanelen op je dak gelegd kunnen worden.

We snappen dat jij als ondernemer liever je tijd steekt in bouwen aan je bedrijf. Daarom heeft Agem in opdracht van de Achterhoekse gemeenten en met steun van Provincie Gelderland het programma Zonnige Bedrijven opgezet. Doel: Achterhoekse ondernemers ontzorgen en een kant-en-klare businesscase uitwerken waarin zichtbaar wordt óf en zo ja hoe interessant het is om van jouw dak een zonnedak te maken. 

Voordelen van een Zonnig Bedrijf. 

  • Ondernemers kunnen aanspraak maken op subsidies en fiscale aftrekregelingen.
  • Financieel rendement: De terugverdientijd ligt veelal tussen de 7-10 jaar.
  • Milieuvriendelijke energieopwekking en reductie van CO2-uitstoot.
  • Geef je onderneming een ‘groen gezicht’ en ga Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Kosteloos advies.

In iedere deelnemende gemeente komen bedrijven in aanmerking voor een kosteloze quickscan. In een quickscan met businesscase geven wij je een indicatie van de potentie van jouw dak(en). We gaan hierbij uit van de maximale grootte van de zonnepanelen die op je dak gerealiseerd kan worden en hoeveel duurzame energie hiermee wordt opgewekt.

Vrijblijvend aanmelden

Zonnige Bedrijven, gemeentewerf Aalten

Heb jij een bedrijf in de gemeente Aalten? Meld je dan aan voor de online bijeenkomst op 2 februari 2022!

Bijeenkomst gemeente Aalten

Gelders Energie Akkoord. 

Subsidieregelingen.

Zonnige Bedrijven in de Achterhoek wordt ondersteund door de Provincie Gelderland, als onderdeel van het Gelders Energie Akkoord. Het Gelders Energie Akkoord (GEA) is een samenwerking tussen meer dan 200 organisaties en instellingen in de provincie Gelderland die het uitvoeringsplan (2016-2019) in praktijk brengen onder het motto 'samen voor ons klimaat'. Kijk voor meer informatie op de website van GEA. Voor de realisatie zijn er verschillende regelingen beschikbaar: 

  • SDE++ subsidie: De SDE++ is één van de belangrijkste voorwaarden van het programma Zonnige Bedrijven voor bedrijven met een grootverbruikersaansluiting (meer dan 3x80A aansluitwaarde): geen SDE++ beschikking, geen businesscase. Lees hier meer over de SDE++ subsidie.
  • ISDE-subsidie: Voor ondernemers die meer dan 50.000 kWh aan stroom op jaarbasis verbruiken is er sinds 2021 een aanvullende investeringssubsidie op een zonne-installatie van ten minste 15 kWp beschikbaar. Reden hiervoor is dat de businesscase met salderen voor deze bedrijven minder aantrekkelijk kan zijn, meestal door te weinig dakoppervlak. Het lukt dan namelijk niet om het hele verbruik op te wekken, waardoor deze bedrijven tegen het lagere stroomtarief (>50.000 kWh betaalt nog maar € 0,01375 aan energiebelasting) moeten salderen. Lees hier meer over de ISDE-subsidie zonnepanelen voor zakelijke gebruikers. 
  • Salderen: Ook voor bedrijven met een kleinverbruikersaansluiting (aansluiting van maximaal 3x80A of minder) is er een interessante businesscase te behalen dankzij de salderingsregeling. Deze regeling maakt het mogelijk dat je de zonnestroom die je terug levert op het net mag verrekenen met de stroom die je van het net hebt afgenomen. Lees hier meer over de salderingsregeling. 
Twee mannen die de handen schudden

Netcongestie?

In steeds meer gebieden in de Achterhoek raakt het stroomnet dusdanig vol, waardoor er geen zonne-energie teruggeleverd kan worden. Agem heeft goede contacten met Liander en is op de hoogte van de situatie. Daarnaast werken wij samen met Liander in het programma ‘Zonnige Agrariërs in de Achterhoek’ aan het zoeken van oplossingen om tóch zoveel mogelijk zon-op-dak te plaatsen, ondanks de netcongestie zijn er vaak toch mogelijkheden.

Wij roepen daarom ook bedrijven in congestiegebieden juist op om zich aan te melden voor Zonnige Bedrijven. Samen kijken we namelijk naar wat er wél kan of op welke termijn er weer mogelijkheden zijn. Dit kan sneller zijn dan je denkt.

Hulp bij realisatie zonnedak.

Heb je hulp nodig en zoek je een onafhankelijke partij voor advies over offertes, ondersteuning en realisatie van (I)SDE? Wij raden dan de volgende Achterhoekse specialisten aan: Voor MKB bedrijf  Energieadviesbureau DOORadvies. Voor agrariërs raden we LNAGRO aan.

Zoek je een Achterhoekse leveranciers van PV systemen? Wij hebben goede ervaringen met: Kremer, Huls Duurzame Energie, BW Energy, Wopereis Solar, Tenten Solar en Evo Energie.

Vrijblijvend aanmelden

Persmoment Zonnige Bedrijven

Voorbeelden uit de praktijk. 

Benieuwd hoe Zonnige Bedrijven wordt toegepast in de praktijk? Bekijk het nieuwsarchief voor diverse mooie voorbeeldinitiatieven in de regio. 

Nieuwsarchief

Word ook een Zonnig Bedrijf!

Als Achterhoekse ondernemer kan jij met deelname aan Zonnige Bedrijven het verschil maken. Door zelf stroom op te wekken blijft een groot gedeelte van de investeringen en de energiekosten in de Achterhoek én stimuleren we de lokale werkgelegenheid, denk maar aan de leveranciers en installateurs van de installaties. En niet te vergeten; je draagt bij aan de doelstelling om als Achterhoek in 2030 energieneutraal te zijn. 

Vragen? Bel met Ruud of Alfred!

Heb je vragen over ons programma Zonnige Bedrijven? Bekijk de veel gestelde vragen over dit programma.

Onze Projectleiders vertellen je graag meer over Zonnige Bedrijven in de Achterhoek. We hebben al mooie initiatieven mogen begeleiden, waar we je graag meer over vertellen. Bel ons op (0314) 820 388 of stuur een mail naar Ruud.Krabbenborg@agem.nl of Alfred.Veenstra@agem.nl

 

Alfred Veenstra en Ruud Krabbenborg, Projectleiders Zonnige Bedrijven.
Alfred Veenstra en Ruud Krabbenborg, Projectleiders Zonnige Bedrijven.

"Wij helpen je graag verder als jij jouw eigen energie wil opwekken!" - Ruud Krabbenborg en Alfred Veenstra, Projectleiders Zonnige Bedrijven.

Dit programma wordt mede mogelijk gemaakt door de Provincie Gelderland. Hier vind je een oude brochure over dit programma en hier lees je ons rapport over Zonnige Bedrijven. Meer informatie hierover vind je hier.