Hoe zonnig wordt jóuw rekening?

Ontdek je voordeel tijdens de Achterhoekse Zonactie! 

Steeds meer Achterhoekers investeren in duurzame zonne-energie. Met zonnepanelen wek je stroom op, draag je bij aan een energieneutrale regio en het is goed voor jouw portemonnee!

Er is veel aanbod op het gebied van zonnepanelen, maar hoe kies je nou de beste installatie voor jouw woning? Agem Energieloket helpt je hierbij graag, via de Achterhoekse Zonactie! Schrijf je in en ontvang vrijblijvend een aanbod op maat voor zonnepanelen. De Achterhoekse Zonactie is een actie van, vóór en door Achterhoekers. We werken uitsluitend samen met Achterhoekse partijen: daardoor ontvang je advies, offerte, installatie en service uit onze eigen regio. En dankzij de groene stroom die je zelf opwekt, verdien je jouw investering gemiddeld in zo’n 5 tot 7 jaar terug! Vanzelfsprekend zit je nergens aan vast en maak je altijd je eigen keuzes. Ga jij ook d'ran?

Hoe profiteer jij mee?

Stap 1: Meld je aan!

Aanmelden voor de Achterhoekse Zonactie

Stap 2: Telefonische inventarisatie.

Een Achterhoekse installateur neemt telefonisch contact met je op om je specifieke wensen en mogelijkheden te bespreken. Zo inventariseert hij of zij bijvoorbeeld of je dak daadwerkelijk geschikt is voor zonnepanelen en welk aantal er op past. Wil je offertes kunnen vergelijken dan kun je optioneel een 2e installateur kiezen die contact met je op gaat nemen.

Stap 3: Advies op maat.

Je ontvangt zo snel mogelijk een gratis voorstel van de installateur met een vrijblijvende offerte, berekeningen van de te verwachten terugverdientijd en een overzicht van beschikbare leningen. Het uiteindelijke aanbod is een pakket voor jouw situatie, inclusief zonnepanelen, installatie, monitoring en garantie.

Stap 4: Regel je lening.

Mocht je een financiering nodig hebben. Dan kun je gebruik maken van de Toekomstbestendig Wonen Lening of als je in de gemeente Montferland woont, de Duurzaamheidslening. Als je hierbij hulp nodig hebt, helpt Agem Energieloket je natuurlijk graag.

 • Let op: Deze lening moet akkoord zijn, voordat je de opdrachtbevestiging tekent.

Stap 5: Akkoord met de offerte.

Daarna beslis je of je ingaat op het aanbod en overgaat tot opdracht van het plaatsen van zonnepanelen op je dak. 

Stap 6: Tijd om te installeren! 

De installateur plant samen met jou een datum om de werkzaamheden uit te voeren.

Stap 7: BTW terugvragen

Nadat jouw zonnepanelen zijn geïnstalleerd kun je de BTW terugvragen. Dit regel je eenvoudig zelf of met de BTW-service van jouw Achterhoekse installateur.

Stap 8: Zelf je eigen groene stroom opwekken

Nu is het tijd om zelf jouw groene stroom op te wekken en bij te dragen aan een energieneutrale Achterhoek! Vergeet je niet op jouw duurzame installatie bij de netbeheerder aan te melden? Dat doe je simpel en snel hier.

De voordelen van Achterhoekse Zonactie op een rijtje:

 • Hoge kwaliteit zonnepanelen;
 • Installatie door uitsluitend Achterhoekse leveranciers;
 • Begeleiding in het advies- en offerteproces door Agem Energieloket;
 • Een vrijblijvend aanbod op maat inclusief installatie en monitoringsysteem;
 • Heldere informatie van inschrijving tot installatie;
 • De zekerheid van betrouwbare uitvoerders met goede service en garantie;
 • Hulp bij het aanvragen van de juiste leningen;
 • Geen omkijken naar de uitvoering;
 • Na installatie direct besparen op je maandelijkse energiekosten;
 • Na installatie een hogere woningwaarde;
 • Direct eigenaar van je eigen panelen;
 • Nu en in de toekomst een lokaal aanspreekpunt voor jouw installatie.

" Denk je aan zonnepanelen? Meld je vrijblijvend aan voor de Achterhoekse Zonactie! Dat is zonnepanelen op de Achterhoekse manier: Goed advies, installatie en garantie van een regionale leverancier."                                                                                                                 - Erik Stemerding, Programmaleider Energieloket

Direct maandelijks voordeel

Hieronder vind je een voorbeeldberekening voor zwarte zonnepanelen. In ons rekenvoorbeeld gaan we uit van een gemiddeld huishouden met 3.500 kWh stroomverbruik. Het schuine dak ligt op het zuiden:

 • 12 volledig zwarte panelen
 • A-merk omvormer inclusief app of software om de opbrengsten bij te houden
 • Montage op schuin dak
 • Aansluiting op meterkast inclusief nieuwe groep en een hoofdschakelaar
 • Garanties omvormer en panelen: minimaal 10 jaar
 • Garantie installatie: minimaal 2 jaar

Kosten van de installatie incl. BTW: €4.500,-
BTW teruggave: €700,-
Netto investering: €3.800,- (incl. €80 forfait)

Opbrengst zonnepanelen per jaar: 3450 kWh
Stroomtarief: € 0,22 per kWh.
Maximale energiebesparing: €780,- per jaar
Terugverdientijd binnen 5 jaar!

Bovenstaand rekenvoorbeeld gaat uit van de salderingsregeling die er nu is. Vanaf 2023 zal deze mogelijk wijzigen.

Toekomstbestendig Wonen Lening inzetten bij de Achterhoekse Zonactie.

Ook bij het plaatsen van zonnepanelen kun je gebruik maken van de Toekomstbestendig Wonen Lening! Bekijk onze uitgebreide berekening op een speciale pagina. Je kunt zelfs met een lening, maandelijks al €24,40 besparen!

Let op: Geld lenen kost geld.

Zelf bepalen.

Anders dan bij andere collectieve inkoopacties zit je bij de Achterhoekse Zonactie niet vast aan standaardpakketten, maar kun je uiteindelijk zelf bepalen welke zonnepanelen en welk aantal je laat installeren. Het advies van de installateur speelt daarbij natuurlijk wel een belangrijke rol. Je wensen moeten immers wel praktisch uitvoerbaar zijn.

Samen met Achterhoekse partners.

We werken tijdens de actie uitsluitend samen met Achterhoekse installateurs, zodat we de lokale economie stimuleren. Erg welkom in deze uitzonderlijke Corona- tijden! Belangrijker nog: je hebt nu en in de toekomst een prettig lokaal aanspreekpunt voor je installatie. Bovendien voldoen deze geselecteerde bedrijven aan kwaliteitseisen, zodat je verzekerd bent van een optimale prijs-kwaliteitverhouding.
EVO EnergieHuls Duurzame EnergieTenten Solar

Veel gestelde vragen over de Achterhoekse Zonneactie

 • Kan ik BTW terugkrijgen over de aanschaf van zonnepanelen?
 • Als je zonnepanelen aanschaft, kun je de betaalde BTW terugvragen aan de Belastingdienst. Bij een gemiddelde set zonnepanelen levert dat al gauw €500 op. De Belastingdienst beschouwt particulieren die stroom terugleveren op verzoek als kleine ondernemers. Dat is voordelig omdat je als ondernemer de betaalde btw over de aanschaf en installatie van de panelen kunt terugkrijgen.

  De hoogte van het terug te vragen BTW-bedrag wordt berekend door de BTW voor de aanschaf en installatie van de zonnepanelen af te trekken van de verschuldigde BTW over de levering van de stroom. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van forfaitaire bedragen, afhankelijk van het opwekvermogen van de installatie. Veel leveranciers bieden het terugvragen van de BTW aan als dienst bij de installatie.

  Hier vind je meer informatie en een stappenplan hoe je de btw terugvraagt.

 • Wat is de terugverdientijd?
 • De terugverdientijd hangt helemaal af van het aantal panelen dat er op de woning komen en de ligging van je woning. De installateur kan dit voor je uitrekenen. Ook is het in het belang van een gunstige terugverdientijd, dat de omvang van de installatie verstandig gekozen worden, d.w.z. maximaal 80% van het elektriciteitsverbruik. Als je als particuliere koper een geschikt dak hebt en zelf geld hebt om te investeren, dan kan de investering in zonne-energie na circa acht jaar zijn terugverdiend, soms zelfs sneller. Na die periode is de opbrengst van de panelen winst voor de eigenaar.

  Voorbeeld:
  Stel je wil 1000 kWh per jaar opwekken. Hiervoor heb je een installatie van 1180 Wp nodig, oftewel 6 panelen van 230 Wp.
  De installatie kost je in totaal inclusief montage €2000.
  Via de jaarafrekening bereken je dat je voorheen elk jaar voor die 1000 kWh €230 betaalde, uitgaande van een tarief van €0,23 per kWh voor stroom uit het reguliere elektriciteitsnet.
  Die €230 spaar je na de aanleg van de zonnepanelen elk jaar uit.
  De terugverdientijd is dan €2000/€230≈9.
  Dus na 9 jaar is de hele investering terugverdiend.

  Aangezien zonnepanelen meestal zo’n 25 jaar meegaan, heb je in dat geval nog zo’n 16 jaar profijt van de zonnepanelen en is de opbrengst na deze periode winst.

 • Zijn alle daken geschikt voor zonnepanelen?
 • Bijna alle daken zijn geschikt, echter een paar soorten daken komen om bouwkundige redenen niet in aanmerking: (kunststof)rieten daken, sedumdaken, panplaten daken, daken met kunststof leien/vastgemetselde leien en daken met asbest. Minder geschikt zijn daken met dakkapellen of met veel pijpjes.

  Zonatlas geeft je snel een indicatie in hoeveel energie je zelf kunt opwekken en hoeveel energie je verbruikt. Ook zie je hier een inschatting van het aantal panelen dat je zou kunnen plaatsen. Neem snel een kijkje op: www.zonatlas.nl

  • Bij een indicatie van een ongeschikt dak kan het geen kwaad om zelf samen met een Achterhoekse installateur verder te kijken: soms zijn er toch wel mogelijkheden!
  • Zonatlas is bedoeld om een indicatie te krijgen of het dak geschikt is en welke installatie er voorgesteld wordt, niet ter vervanging van professioneel advies door een erkende installateur.
 • Heb ik een vergunning voor zonnepanelen nodig?
 • Om een zonnepaneel vergunningsvrij te mogen plaatsen moet voldaan worden aan de volgende voorwaarden:

  1. Het zonnepaneel moet op een dak worden geplaatst;
  2. Het paneel moet een geheel vormen met de installatie voor het opwekken van elektriciteit. Als dat niet het geval is, dan moet die installatie binnen in het betreffende gebouw worden geplaatst;
  3. Komt het zonnepaneel op een schuin dak, dan geldt dat:
   • het zonnepaneel niet mag uitsteken en aan alle kanten binnen het vlak van het dak blijft
   • de hellingshoek van het zonnepaneel hetzelfde is als die van het dakvlak waarop het staat
   • het zonnepaneel in of direct op het dakvlak moet worden geplaatst.
  4. Komt het zonnepaneel op een plat dak, dan geldt dat het zonnepaneel ten minste net zo ver verwijderd moet blijven van de dakrand als het zonnepaneel hoog is.
  5. Is het gebouw waarop, aan of bij het zonnepaneel wordt geplaatst een (voorbeschermd) Rijks-, provinciaal of gemeentelijk monument of ligt het gebouw in een Rijksbeschermd stads- of dorpsgezicht? Informeer dan bij de gemeente voor vergunningsprocedures.

  De leverancier/installateur weet vaak wel of een vergunning van toepassing is in jouw specifieke situatie. Tevens kan het aanvragen van een vergunning, indien gewenst, door de leverancier worden uitgevoerd.

    • Wat houdt de salderingsregeling in?
 • Op de energierekening staat hoeveel stroom je geleverd hebt gekregen van je energieleverancier. Dat staat vermeld in kWh. Daarvan wordt de energie die je hebt teruggeleverd, afgetrokken. Deze aftreksom heet salderen. Om te salderen zijn er drie zaken die gelden:

  1. De hoeveelheid opgewekte energie die gesaldeerd mag worden is de hoeveelheid energie die je van het energiebedrijf afgenomen hebt.
  2. Je moet de elektriciteit via dezelfde aansluiting terugleveren als waarmee de leverancier je elektriciteit levert. Alleen dan is saldering mogelijk.
  3. De regels voor saldering en terugleververgoeding gelden alleen als je een kleinverbruikersaansluiting hebt. Dat is een aansluiting tot 3×80 Ampère.
 • Waar moet ik op letten bij het vergelijken van zonnepanelen?
 • Als je de werking van zonnepanelen en de garanties daarop wil vergelijken, let dan bij de specificaties van de zonnepanelen op:

  1. Vermogen van de zonnepanelen
   Een zonnepaneel wordt ontworpen om een bepaald vermogen te kunnen opwekken. In de productie ontstaan afwijkingen. Het paneel kan meer of minder vermogen hebben. De fabrikant geeft aan hoeveel % het opwekvermogen van het zonnepaneel kan afwijken van het maximaal vermogen. Dat kun je zien in de specificaties. Dit ligt meestal tussen + of – 5%. Bij een zonnepaneel van 240 Wp betekent 5% minder, dat het zonnepaneel 228 Wp levert. En die -5% geldt dan ook voor het aantal kilowattuur dat je opwekt. Kijk dus altijd naar het gegarandeerde vermogen van een zonnepaneel en niet alleen naar het beoogde vermogen.
  2. Zonnepanelen rendement
   Een zonnecel in een zonnepaneel zet zonlicht om in elektriciteit. Niet al het licht: het hoogst scorende zonnepaneel van dit moment haalt een rendement van bijna 20%. Het rendement heet ook wel de ‘zonnepaneel efficiency’. Hoe hoger het rendement, des te meer elektriciteit haal je uit één zonnepaneel. Dit verschilt per situatie. Laat je hierover goed adviseren.
  3. Buitentemperatuur effect
   De temperatuurcoëfficiënt geeft aan hoe gevoelig het paneel(rendement) reageert op een temperatuurverandering van het paneel. Op het specificatieblad (datasheet) van het paneel vindt je deze waarde terug. Het wordt uitgedrukt in procenten per graad Kelvin. Een gangbare waarde is 0,45%/K. Dat betekent dat het paneelrendement met 0,45% verandert bij een temperatuurverandering van 1 graad. Hoe lager het getal, des te minder loopt het vermogen terug. Kies daarom een zonnepaneel met de laagst mogelijke score.
  4. Keurmerken
   De kwaliteit van een zonnepaneel kun je afleiden aan de hand van keurmerken als TÜV (zie hierboven).
 • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig om het stroomverbruik in mijn huis te dekken?
 • Om dit te bepalen is het belangrijk om te schatten hoeveel stroom je verbruikt. Dit verschilt sterk per huishouden. Het is o.a. afhankelijk van de apparaten die je gebruikt, de verbruiksduur en de gezinssamenstelling. Met behulp van de energiejaarafrekening kun je het jaarverbruik inschatten. Houd ook rekening met veranderingen die je voor de komende jaren verwacht bijvoorbeeld in de gezinssamenstelling. Als je gezinssamenstelling verandert, kan je verbruik aanzienlijk stijgen of dalen.

  Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks ongeveer 3500 kWh stroom. Nieuwe modellen zonnepanelen leveren ongeveer 230 Wp. De productie per jaar is dan 195 kWh (zie vorige vraag).

  Een rekenvoorbeeld: om 3.500 kWh zelf te genereren met zonnepanelen, zijn 18 panelen van 230 Wp nodig: want 3500 kWh / 195 kWh = 18 panelen.
  Voor een zo’n gunstig mogelijke terugverdientijd, wordt geadviseerd om niet meer dan 80% van het verbruik zelf op te wekken.
  Dan wordt het rekenvoorbeeld als volgt: 0,8*3500=2800 kWh. Om 2800 kWh zelf te genereren met zonnepanelen, zijn ca. 15 panelen van 230 Wp nodig: want 2800 kWh / 195 kWh = 15 panelen.
  Het is slim om advies op maat te vragen over de omvang van de zonnepaneleninstallatie.

 • Helpen zonnepanelen echt bij verduurzaming?
 • Met Agem spant de Achterhoek zich in om zelfvoorzienend te worden met lokaal geproduceerde duurzame energie. Om zelf een belangrijke bijdrage te leveren is het verstandig om je totale energieverbruik terug te dringen en voor de resterende behoefte duurzame energie te betrekken. Jouw elektriciteit kun je zelf duurzaam opwekken met zonnepanelen.
  Voorbeelden van besparende maatregelen zijn: gas besparen door te isoleren, ruimtes waar je niet komt, niet onnodig verwarmen en stroombesparing door de elektrische verwarming en elektrische warmwaterboiler de deur uit te doen. Relatief eenvoudige en goedkopere besparingsmaatregelen zijn: op 40°C wassen en gloeilampen vervangen voor spaarlampen of LED lampen. Daarnaast sluipverbruik voorkomen door opladers na gebruik uit het stopcontact te halen en apparaten uit te zetten in plaats van op de stand-by stand laten staan. Een nieuwe koelkast of vriezer en ook minder voor de hand liggende zaken, als het verwijderen van warmte blokkerende kalkaanslag van verwarmingselementen, schelen aanzienlijk in het stroomverbruik. Deze maatregelen leveren snel een flinke kostenbesparing op. En natuurlijk heb je minder zonnepanelen nodig als je eerst het energieverbruik hebt verminderd.

 • Heb ik een speciale elektriciteitsmeter nodig?
 • Dat hoeft niet. Wel is het nodig dat jouw meter terug kan draaien op het moment dat je energie teruglevert aan het net. Als je energie gaat leveren plaatst netbeheerder Liander in de Achterhoek kosteloos een nieuwe slimme meter. Je hoeft een meter die terug kan draaien (Ferrarismeter of digitale meter met terugleverregistratie), niet te vervangen door een slimme meter. Ook niet als er in de hele straat de energiemeters worden vervangen door slimme meters (je mag de vervanging namelijk weigeren). Je kunt afwachten wat er in de toekomst met de salderingsregeling gaat gebeuren.

  Let op: huishoudens die de slimme meter weigeren kunnen geen gebruik meer maken van het dag- en nachttarief. Je kunt de digitale meter ook laten installeren, maar de communicatiemodule laten uitschakelen. De netbeheerder kan dan niet op afstand gegevens aflezen en je moet dan zelf je meterstanden doorgeven.

 • Zonnepanelen aanschaffen met Toekomstbestendig Wonen Lening. Is dit met BTW of zonder?
 • De hoogte van de lening mag inclusief BTW. Het is mogelijk om op ieder moment boetevrij af te lossen (minimaal €250,-).

 • Hoe onafhankelijk is de installateur/adviseur?
 • Agem Energieloket heeft drie deelnemende zonnepanelen installateurs uit de Achterhoek geselecteerd die betrouwbaar zijn en een goede service leveren. Wij adviseren je om vooral twee leveranciers te kiezen voor een offerte zodat jij deze onderling kunt vergelijken. Vanzelfsprekend zit je nergens aan vast en maak je altijd je eigen keuzes.

   

 • Kan ik er van uit gaan dat ik nu de laagste prijs heb als ik akkoord geef voor uitvoering?
 • Agem Energieloket heeft voorwaarden gesteld met betrekking tot kwaliteit van producten, kwalitatieve uitvoering, garantie en service. De prijs is uiteraard wel zeer scherp, maar gezien de kwaliteitsvoorwaarden niet per definitie de laagste. Wij verzekeren je wel een zeer scherpe prijs/kwaliteit verhouding.

  Vanzelfsprekend zit je nergens aan vast en maak je altijd je eigen keuzes. Jij beslist of je ingaat op één of meerdere offertes en daarmee overgaat tot opdracht. De subsidie of lening vraag je zelf aan, eventueel met hulp van Agem Energieloket. 

 • Welke subsidies en leningen zijn er?
 • De provincie Gelderland en een aantal Achterhoekse gemeenten vinden het belangrijk dat zoveel mogelijk woningen energiezuiniger, toekomstbestendiger en beter worden gemaakt en hebben hier de Toekomstbestendig Wonen Lening voor in het leven geroepen. Woon je in de gemeente Aalten, Berkelland, Brockhorst, Doesburg, Doetinchem, Oost Gelre, Oude IJsselstreek of Winterswijk dan kun je hier gebruik van maken.

  De Duurzaamheidslening van de gemeente Montferland is een aantrekkelijke lening voor bijvoorbeeld zonnepanelen, isolatiemaatregelen of een warmtepomp.

  Natuurlijk kun je ook bijna 21% BTW terugvragen bij De Belastingdienst.

 • Waar kan ik meer onafhankelijke informatie vinden over zonnepanelen?
 • Zonnepanelen zijn klimaatvriendelijk en winstgevend. Met zonnepanelen op je dak wek jij je eigen duurzame stroom op. De afgelopen jaren zijn ze zo'n 25 procent goedkoper geworden. Lees op de website van MilieuCentraal alles over zonnepanelen kopen.
 • Waarom heeft Agem Energieloket dit initiatief gestart?
 • Dit is een proefproject (pilot) van Agem Energieloket in samenwerking met drie Achterhoekse gemeenten. In deze collectieve inkoopactie koppelen wij Achterhoekers vrijblijvend aan lokale, betrouwbare specialisten. Daarbij proberen wij een goede prijs te realiseren door groepsvoordeel te behalen. Wel moet het uitgangspunt zijn om een offerte op maat te ontvangen. De bedrijven die meedoen zijn geselecteerd op basis van locatie*, kwaliteit/prijs, service en garantie. 

  We werken in deze pilot uitsluitend samen met Achterhoekse partijen, zodat we ook de lokale economie stimuleren. Vanuit Agem hebben we dan ook doel het behouden en duurzaam versterken van onze regio. Indien deze pilot een succes is, dan zullen wij hier uiteraard ook een vervolg aan geven!

  *Bij locatie gaan we uit van KvK gegevens en het vestigingsadres van het hoofdkantoor van de specialisten. Deze moet gevestigd in een van de Achterhoekse gemeenten, aangesloten bij Agem Energieloket. Daarbij moet de lokale partner ook leveren aan particuliere woningeigenaren. 

 • Komt de installateur bij mij thuis langs om te kijken?
 • De installateur neemt eerst telefonisch contact met je op om je specifieke wensen en mogelijkheden te bespreken. Zo inventariseert hij of zij bijvoorbeeld of je dak daadwerkelijk geschikt is voor zonnepanelen en welk aantal er op past. Mocht een schouw op locatie noodzakelijk zijn, dan verneem je dit van de installateur.

  Wil je offertes kunnen vergelijken dan kun je optioneel een 2e installateur kiezen die contact met je op gaat nemen.

Waarom nu meedoen?

Vanaf 2023 wordt mogelijk de salderingsregeling afgebouwd. Dit is de vergoeding die u ontvangt voor het terugleveren van stroom aan het net. Het voordeel dat huishoudens ontvangen op hun energiebelastingen, in ruil voor het terugleveren aan het net, wordt elk jaar 9% minder. Vanaf 2031 ontvangen zonnepanelenbezitters alleen nog een vergoeding voor de teruggeleverde stroom. De regeling geldt voor huidige en toekomstige zonnepanelenbezitters. De verwachting is dat consumenten die nu al zonnepanelen hebben, of deze voor 2023 aanschaffen, de investering in 5 tot 7 jaar terugverdienen. Voor woningeigenaren die na 2022 zonnepanelen kopen, zal de terugverdientijd waarschijnlijk langer zijn.

Over Agem Energieloket

Agem voert namens negen Achterhoekse gemeenten het Energieloket uit, ook namens de jouwe. Dat maakt ons hét Energieloket van de Achterhoek, waar je met al je vragen over energiebesparing terecht kunt voor een eerlijk en onafhankelijk advies. Onderstaande gemeenten doen mee met deze actie:

 

Formeel doen gemeente Bronckhorst, Doesburg en Winterswijk niet mee met deze actie. Wij hebben echter ervoor gekozen dat deze inwoners zich wel kunnen aanmelden.