Duurzaam stoken op zon en hout.

Michiel Verhoeven wilde voor het verduurzamen van zijn bijna 100 jaar oude woning graag van het gas af. Hij vond de oplossing deels in zijn hobby: duurzaam stoken op hout!

Zieuwent : Duurzaam stoken op zon en hout.
Zieuwent : Duurzaam stoken op zon en hout

Algemene informatie:

  • Waar: Zieuwent
  • Soort locatie: oude twee-onder-1-kap-woning
  • Initiatiefnemers: Michiel Verhoeven
  • Uitgevoerde maatregelen: isolatie via voorzetwanden, na-isolatie, HR++ glas, lagetemperatuurverwarming met vloerverwarming, 2 zonnecolectoren, HR-houtkachel met watermantel, coöperatieve zonnepanelen.

VIDEO: Michiel vertelt je meer over de maatregelen die hij heeft getroffen.

Vanzelfsprekend moest Michiel eerst zorgen voor een optimale isolatie van de oude twee-onder-1-kap-woning. ”De bestaande spouwmuren waren niet geschikt voor veel vormen van isolatie, dus uiteindelijk hebben we gekozen voor voorzetwanden van steenwol." De CV-ketel met radiatoren maakte plaats voor lagetemperatuursverwarming met vloerverarming. “Daarvoor hebben we 2 zonnecollectoren op het dak laten plaatsen”, legt Michiel uit. “Die zorgen er samen voor dat we driekwart van het jaar heerlijk warm tapwater en een warme vloer hebben.”

Houthobby.

“De overige 3 maanden biedt onze HR-houtkachel uitkomst”, vertelt Michiel verder. “Deze is voorzien van een watermantel, die op hetzelfde buffervat is aangesloten als onze zonnecollectoren. Daardoor levert de kachel niet alleen zo’n 5 kW aan directe warmte binnen, maar ook 15 kW vermogen aan het buffervat. Dit is een oplossing waar in Duitsland en andere bosrijke landen veel voor gekozen wordt.”
Een ideale oplossing voor Michiel: “Het gebruikte hout komt hier allemaal uit de buurt en het is een beetje mijn hobby om snoeihout kort te zagen, dus dan is het fijn om hier een goede bestemming voor te hebben.”
Wel overweegt hij nog een kleine elektrische boiler ter aanvulling. “Zo voorkomen we dat we onverwacht hout moeten gaan bijstoken als er ineens veel zonarme dagen achter elkaar zijn.”

Zonnepanelen.

Verdere benodigde energie wordt opgewekt door 14 zonnepanelen. Deze staan echter niet op het eigen dak, maar zijn geregeld via coöperatie Zonnig Zieuwent. “Ik zit zelf in het bestuur”, lacht Michiel. “Dus dat kwam mooi uit.”

 

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!