De Ank art&design tuinen en groencentrum.

Bij de nieuwbouw van de bedrijfshal met kantoor en kantine van De Ank art&design tuinen en groencentrum in Zeddam in 2010 stond duurzaamheid voorop. ‘Energie neutraal’ worden, dat was het doel. Maar is dat ook gelukt?

Zeddam: De Ank art&design tuinen en groencentrum
Zeddam: De Ank art&design tuinen en groencentrum

Algemene informatie.

  • Waar: Oude Doetinchemseweg 48, 7038 EJ Zeddam
  • Soort locatie: Bedrijfsruimte, kantoor en kantine
  • Initiatiefnemers: Jan Kuster
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Triple Glas, Houtvergasser, Vloerverwarming, Gasloos

Goede isolatie.

“We zijn er altijd mee bezig geweest om zo weinig mogelijk energie te gebruiken”, zegt eigenaar Jan Kuster. De bouw van de nieuwe bedrijfshal, kantine en kantoor bood een uitgelezen kans om het pand voor eens en altijd zo energiezuinig mogelijk te maken. Er is dan ook vanaf het begin rekening gehouden met goede isolatie en duurzame warmtevoorziening. “Onze hal is gebouwd in 2010 met dikke damwandisolatie platen in de wanden en het dak. De vloer heeft isolatie dikte van 10 cm. Bij 15 graden onder nul blijft het vorstvrij binnen”, aldus Jan Kuster.

“Bij 15 graden onder nul blijft het vorstvrij binnen.”

Verwarming.

Ook bij het verwarmen van het pand is bekeken hoe dit zo duurzaam mogelijk kon. “We verwarmen het hele pand en ook de kantine boven met gekloven boomstammen die met behulp van een houtvergasser een voorraadvat van 4000 liter water opwarmt. De ruimte die warmte vraagt haalt de energie uit het geïsoleerde voorraad vat. De vloerverwarming wordt op die manier gevoed door de houtvergasser. Twee keer per dag wordt de kachel gevuld met hout.

Dit werkt al vanaf de bouw in 2010 probleemloos.” De installatie werd geleverd en geplaatst door Pascal Zweers van het bedrijf Houtcv Nederland uit Westendorp.

Volgende stap.

Het project is wat Jan Kuster betreft nog niet helemaal klaar. “Zonnestroom is nog een volgende stap die we graag willen uitvoeren in een soort ’groenpark’ met zonneveld van ongeveer 3 tot 5 hectare. We zijn bezig met het ontwerp van het zonnepark en onderzoeken de haalbaarheid en de benodigde vergunningen.”

“Het geeft nog steeds voldoening.”

Hoe Jan Kuster terugkijkt op het project? “Bij nieuwbouw kun je alles in één keer goed aanpakken voor de toekomst. Dat geeft een goed en fijn gevoel om op deze manier klaar te zijn voor de toekomst. Het geeft nog steeds veel voldoening”, concludeert hij tevreden.