Verbouwen naar gasloos.

Rudy Grevers uit Winterswijk neemt zijn werk letterlijk mee naar huis. “Ik ben bedrijfsmatig betrokken bij het verduurzamen van woningbouw en hierdoor goed op de hoogte van de mogelijkheden”, verklaart hij. Zijn doel: de 2-onder-1-kap woning uit 2004 van het gas af halen en zo veel mogelijk duurzame maatregelen treffen.

Winterswijk: Verbouwen naar gasloos
Winterswijk: Verbouwen naar gasloos

Algemene informatie.

  • Waar: Waalstraat 25, 7103 JK Winterswijk
  • Soort locatie: Woning
  • Initiatiefnemers: Rudy Grevers
  • Uitgevoerde maatregelen: Lage temperatuurverwarming, Led-verlichting, Vloerverwarming, Warmtepomp, Warmteterugwinning, Zonneboiler, Zonnecollectoren, Zonnepanelen, Gasloos

“Doordat de woning in 2004 is gebouwd is de isolatie al op redelijk hoog niveau”, vertelt Rudy. “Daardoor kunnen we ons nu met name op de installaties richten.” Sinds juni 2018 zijn o.a. een combinatie van een lucht-water en lucht-lucht warmtepomp geïnstalleerd voor verwarming, warm tapwater en eventueel verkoeling. In de keuken is een Quooker voor warm water geïnstalleerd, waardoor er minder verlies vanuit de boiler op zolder naar de keuken optreedt. Ook is in de bestaande vloer op de begane grond de vloerverwarming gefreesd en is vloerverwarming aangebracht in de badkamer. Dit in combinatie met een lage-temperatuurradiator. In de verwarmde zones is tevens een warmteterugwin-systeem voor ventilatielucht geplaatst.

Slim aansturen.

In de keuken wordt elektrisch gekookt. Dit is extra duurzaam door de aanwezigheid van 18 zonnepanelen op het dak. Alle apparaten die elektriciteit verbruiken worden nauwkeurig in beeld gebracht en slim aangestuurd, waardoor het overschot aan opgewekte elektriciteit nuttig kan worden ingezet en het elektriciteitsnet zo minimaal mogelijk wordt belast. Ook wordt een deel van het overschot aan opgewekte elektriciteit omgezet in warm tapwater.

Voor de elektrische auto wordt een elektrische laadpaal geplaatst, uiteraard gevoed door de zonnepanelen. Tot slot is het hele huis voorzien van led-verlichting.

Nul op de meter.

Ondanks al deze maatregelen is voor Rudy Grevers het doel nog niet helemaal bereikt. “Het uiteindelijke doel is Nul Op de Meter (NOM). Dit zal ik echter in eerste instantie nog niet bereiken, ook gezien de ‘slechts’ 18 zonnepanelen op het dak”. Tevreden is hij echter wel. “De verbouwing verliep vlekkeloos, mede door goede en betrokken partijen te benaderen. Veel installatiewerkzaamheden werden uitgevoerd door Heegt Installatie uit Winterswijk. “Het huis voelt zeer comfortabel”, concludeert Rudy. En daarmee heeft hij ook één van de belangrijkste voordelen van de verbouwing te pakken. “Naast duurzaamheid natuurlijk”.

Als tip voor anderen zegt Rudy: “Het energiezuinig of energieneutraal maken van je woning is zeer afhankelijk van het bouwjaar. Een huis uit de jaren ’30 zal de focus in eerste instantie op de isolatie moeten leggen, terwijl een huis na 2000 relatief eenvoudig van het gas af kan.”