Duurzaam verwarmen.

In de buurtschap Ratum bij Winterswijk zijn ze al langere tijd bezig met energiebesparing en duurzaamheid. “Er zijn al diverse zonne-installaties in Ratum aangebracht, zowel op huizen als ingepast in het landschap”, vertelt Geert Colstee. “Het zou best kunnen dat Ratum de 1e energieneutrale buurtschap van Winterswijk wordt”, hoopt Colstee. En daar draagt hij zelf natuurlijk ook zijn steentje aan bij.

Winterswijk-Ratum: Duurzaam verwarmen
Winterswijk-Ratum: Duurzaam verwarmen

Algemene informatie.

  • Waar: Ratumseweg 22, 7106 CH Winterswijk-Ratum
  • Soort locatie: Woonhuis
  • Initiatiefnemers: Geert en Wilma Colstee
  • Uitgevoerde maatregelen: Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas / triple glas, Pellet- / houtkachel, Zonnepanelen, Ledverlichting, Lage Temperatuur Verwarming (LTV)

Geert en Wilma Colstee wonen in het buitengebied van de Winterswijkse buurtschap Ratum aan de Ratumseweg. Al een paar jaar zijn ze op zoek naar alternatieve manieren van energie gebruiken, om daarmee minder afhankelijk te worden van de ‘energiereuzen’. De woning uit 1876 kochten ze in 1989. “Toen zijn direct grootschalig de plafonds en de vloeren geïsoleerd met 7 cm isolatie- en gipsplaten. De oude muren zijn geïsoleerd met 10 cm isolatiemateriaal, dan 10 cm lucht en Durox-blokken die over een hoge isolatiewaarden beschikken”, zegt Geert. “Bij een verbouwing in 1995 is de complete voormuur van binnen met zeil bedekt om doorslag van buiten te voorkomen. In 1996 hebben we slaapkamers gebouwd op de bovenverdieping. Deze staan als geïsoleerde ‘kooi’ op zichzelf in het huis. In 2012 is vloerverwarming met lage temperatuur verwarming (LTV) aangelegd in de meest bezochte ruimtes”, vertelt Geert over de bouwkundige aanpassingen van het oude huis.

Maar Geert en Wilma wilden meer. Het vervangen van de oude Atag CV-ketel uit 1994 was daarvoor een goede aanleiding.

“Vóórdat we zonnepanelen en ledverlichting hadden, verbruikten we zo’n 11.000 kWh per jaar.”

“We weten hoeveel we hier verbruiken. We hebben 2 woonhuizen, die samen een verbruik hadden van ongeveer 11.000 kWh. Dit was nog voordat we over zijn gegaan op ledverlichting en zonnepanelen”, vertelt Geert. Nadat in 2010 de beglazing aan de voorkant het huis was vervangen door isolerende HR++ beglazing, zijn in mei 2012 de zonnepanelen aangebracht. Daarmee was al een flinke afname van het energieverbruik merkbaar. Vervolgens is in augustus 2015 de gevel verder geïsoleerd, waarmee het gasverbruik nog verder kon worden teruggedrongen.

Maar misschien wel de grootste klapper maken Geert en Wilma Colstee in augustus 2017 door het plaatsen van een pellet-kachel. “Je moet bij duurzame maatregelen altijd goed kijken naar de kosten en waar de meeste winst is te behalen. Bij ons bleek dat de pellet-kachel te zijn”, vertelt Geert. “Met de pellet-kachel hebben wij een mooie duurzame oplossing voor het verwarmen met een afvalproduct. Met de pelletverwarming besparen wij zo’n € 2.000 per jaar, waarmee we weer andere projecten voor energiebesparing kunnen bekostigen”, zegt Geert trots over zijn zoektocht naar energiebesparing. Een ander voordeel: “we hoeven nu minder geld af te dragen naar grote energiemaatschappijen”. De pelletkachel werd geplaatst door HoutcvNederland.com.

“Via een app kan ik zien wat de kachel doet of een instelling wijzigen.”

“Tijdens mijn zoektocht op internet bleken sommige installaties veel te duur en veel ook niet gecertificeerd te zijn. Op onze kachel zit een garantie van 10 jaar en de geschatte levensduur is 20 jaar”, vertelt Geert. “De kachel is tevens voorzien van een internetaansluiting. Via een app kan ik precies zien wat de kachel doet of een instelling wijzigen. Tevens zit ik aangesloten op Stokercloud, een digitaal portaal van de fabrikant en importeurs/installateurs, waar de meer dan 50.000 verkochte exemplaren te vinden zijn. De fabrikanten en installateurs kunnen daarmee op afstand bijhouden of de kachel goed functioneert. En bij calamiteiten wordt je direct per mail, app of telefoon op de hoogte gesteld, zegt Geert trots over de digitale monitoring van zijn pelletkachel”

“Duurzaam investeren levert geld op op de korte termijn, maar moet ook een lange levensduur hebben.”

Met hun ervaring kunnen Geert en Wilma Colstee ook andere inspireren. “Duurzaam investeren moet een geldelijke besparing opleveren in korte tijd, maar de maatregel moet wel een lange levensduur hebben, waardoor je pas echt gaat merken wat je overhoudt”, zegt Geert. “En vraag naar producten uit de omgeving. Maar ook de terugverdientijd, de mate van onderhoud en natuurlijk subsidies zijn belangrijke aandachtspunten bij het overgaan op duurzame energie”, sluit Geert af.

In de video hieronder geeft Geert meer informatie