Passiefhuis met behoud van cultuurhistorische uitstraling!

Verduurzamen en een cultuurhistorische uitstraling behouden is niet altijd een gemakkelijke combinatie. Voor die uitdaging zagen Peter en Susanne Stemerdink zich gesteld toen ze in 2016 een oude boerderij in het Woold kochten en deze aan de hand van oude foto’s in ere wilden herstellen. Met succes: in 2019 wonnen ze met hun woning de Monumentenprijs van het Jaar!

Winterswijk: Passiefhuis met behoud van cultuurhistorische uitstraling!
Winterswijk: Passiefhuis met behoud van cultuurhistorische uitstraling!

Algemene informatie:

  • Waar: ‘t Woold (Winterswijk)
  • Soort locatie: oude boerderij
  • Initiatiefnemers: Peter en Susanne Stemerdink
  • Uitgevoerde maatregelen: luchtdichte isolatie (vloer/muur/dak) volgens passiefhuis-uitgangspunten, balansventilatie, HR++ glas, loskoppelen van het gas, aardwarmtepomp, vloerverwarming, domotica

VIDEO: Peter laat je graag zien welke maatregelen hij heeft doorgevoerd!

Om hun doelstelling energieneutraal te realiseren hebben Peter en Susanne verbouwd op basis van ‘passiefhuis’ uitgangspunten. Een passiefhuis heeft rondom een luchtdichte schil en met speciaal tape zijn alle naden helemaal afgeplakt. “Een passiefhuis is naast energieneutraal ook erg comfortabel”, stelt Peter “Wat natuurlijk voor ons belangrijk was.”

Inspiratie en tips vonden ze vooral over de grens. “In Duitsland zijn ze met passiefhuizen al een stuk verder dan in Nederland”, vertelt Peter. “Daar heb je bijvoorbeeld het Passivhaus Institut dat handige richtlijnen publiceert over hoe je een bestaande woning op basis van passiefhuis-uitgangspunten kunt verbouwen. In de kern komt dat neer op goed isoleren, luchtdicht bouwen en een goede ventilatie, en daar zijn we mee aan de slag gegaan.”

Comfortabele temperaturen.

Peter en Susanne hebben uiteindelijk alle vloeren gestript en voorzien van 17 cm isolatie. Ook de muren en het dak zijn dik geïsoleerd en alle naden zijn afgeplakt. Hierdoor zitten ze met een RC-waarde boven het bouwbesluit. “We hebben alle thermische koudebruggen verwijderd!”, stelt Peter enthousiast. “Op deze manier is er geen tocht en ‘ontsnapt’ er nergens ongecontroleerd warmte. Zo kan het klimaat in ons huis optimaal worden geregeld, zowel in de zomer als de winter.”

De binnenlucht wordt door balansventilatie geregeld. Peter legt uit: “Frisse lucht van buiten wordt continu gefilterd van stofdeeltjes en pollen en daarna voorverwarmd en de ‘vieze’ lucht van binnen wordt continu afgezogen. Zo is het huis steeds voorzien van frisse, gezuiverde en voorverwarmde lucht.”

Peter en Susuanne wilden ook geen gas meer gebruiken en zijn overgestapt op een aardwarmtepomp en een hout-cv kachel die gekoppeld is aan een buffervat van 900 liter. Dit buffervat is hun bron voor zowel warm water als de vloerverwarming. “Het grote voordeel van een (aard)warmtepomp is dat je naast verwarmen ook je huis ermee kunt koelen”, vindt Peter. “In de winter zorgt onze pomp dus voor warme lucht en in de zomer voor verkoeling.” Bij een aardwarmtepomp is een goed geïsoleerd huis essentieel. “Omdat wij bij onze verbouwing veel aandacht voor isolatie hadden, werkt de aardwarmtepomp nu perfect. Vorige zomer was het buiten 39 graden en binnen bleef de temperatuur constant op 22 tot 23 graden.”

Slimme boerderij.

Om zelf geen omkijken te hebben naar het inregelen, hebben Peter en Susanne hun oude boerderij met domotica omgetoverd tot een slimme boerderij. “Koelen en verwarmen gebeurt nu automatisch op basis van de actuele buitentemperatuur”, haalt Peter als voorbeeld aan.

Guldenweg Winterswijk 2239 (1)

Terugverdienen?

“Voor de financiering van de maatregelen hebben we onder andere gebruik gemaakt van de duurzaamheidslening van de gemeente Winterswijk.”, vertelt Peter. “Het Agem Energieloket heeft ons hierbij geholpen.” Op dit moment heeft het echtpaar jaarlijks nog bijna 10.000 kWh aan energieverbruik en -kosten. “We kopen hiervoor groene stroom in, maar willen dit graag zelf gaan opwekken via zonnepanelen, omdat de energiecirkel dan prettig gesloten is.”

“Wat ik mensen graag zou willen meegeven?”, vraagt Peter. “Je huis verduurzamen kost tijd, energie en geld. Maar je krijgt er een ontzettend comfortabel huis voor terug waarbij de investeringen zich uiteindelijk terugbetalen. En je hoeft niet zo grootschalig aan de slag te gaan zoals wij dat hebben gedaan. Kijk voor jezelf eens naar je energierekening en kijk dan hoe en waar je het eerste en het beste kunt verduurzamen. Het (goed) isoleren levert in de meeste gevallen al snel veel op!”

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!