Jaren 50 woning energieneutraal.

Zo laag mogelijke vaste lasten, was het doel van Wiebe Poppe en Janneke Helleman, toen ze in 2008 naar Winterswijk verhuisden. Ze wilden zowel lage onderhoudskosten als lage energiekosten. Voor een jaren '50-huis was dat nog niet vanzelfsprekend. In 2009 en 2010 lieten ze het huis dan ook stap voor stap volledig renoveren.

Winterswijk: Jaren 50 woning energieneutraal
Winterswijk: Jaren 50 woning energieneutraal

Algemene informatie.

  • Waar: Winterswijk
  • Soort locatie: Woning
  • Initiatiefnemers: Wiebe Poppe en Janneke Helleman
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Triple glas, Douche WTW, Vloerverwarming, Warmtepomp, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

VIDEO: Bekijk hier hoe Wiebe en Janneke hun jaren 50 woning hebben verduurzaamd. 

Het lijkt nog maar kortgeleden, maar toch vertellen Wiebe en Janneke dat in 2008 duurzaamheid nog niet zo vanzelfsprekend was. De aannemer dacht gelukkig goed mee. Hij plaatste nieuwe kozijnen met HR++-glas en deels Triple-glas. Zoveel mogelijk ramen kregen roosters voor de ventilatie. De vloer van de begane grond ging eruit en werd vervangen door een geïsoleerde betonvloer met vloerverwarming. Een isolatiebedrijf zorgde voor na-isolatie van de spouw. Met deze renovatie hebben Wiebe en Janneke hun doel gehaald: een energiezuinig én onderhoudsarm huis. En… niet minder belangrijk: "Het huis is heel mooi geworden."

Op naar energieneutraal.

Door de renovatie konden ze hun gasverbruik flink omlaag brengen en konden ze in principe over op een warmtepomp. Daarmee waren ze echt voorlopers. Maar …"We durfden het direct na de renovatie toch nog niet aan. Installateurs hadden in die tijd nog maar weinig ervaring met bodemwarmtepompen. Vooral voor het bepalen van het vermogen en het goed afstellen hadden ze nog maar nauwelijks kennis. Daarom hebben we eerst heel veel dingen zelf uitgezocht. Pas twee jaar na de renovatie, eind 2012, hebben we de stap gezet en een bodem-warmtepomp laten installeren." Een half jaar later volgden zonnepanelen op het dak, waarmee ze de elektriciteit voor de warmtepomp zelf op kunnen wekken.

Vooral kijken naar rendement.

De afgelopen jaren hebben ze meer energie opgewekt dan ze zelf hebben verbruikt. Soms wat meer, soms wat minder. 2018 was met de lange warme zomer een gunstig jaar. "Toch is het elk jaar toch ook weer even afwachten", zegt Wiebe. "Het kan toch zijn dat je ongemerkt wat meer bent gaan verbruiken." Behalve lage energiekosten hebben Wiebe en Janneke ook lage onderhoudskosten. Hun wijze raad is om je niet te druk te maken over de terugverdientijd, maar vooral op het rendement te letten.

Wiebe en Janneke zijn blij met alle maatregelen die ze hebben genomen. "Energieneutraal zijn voelt heel goed. En het huis is nu ook heel comfortabel. In de winter is het met de vloerverwarming behaaglijk warm en in de zomer wordt het juist nooit meer té warm, doordat de bodemwarmtepomp ook kan koelen."

Wil je meer weten over aanschaf en installatie van een bodemwarmtepomp, lees dan Wiebe's ervaringen.

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!