Energiepark Ratum

Winterswijk: Energiepark Ratum
Winterswijk: Energiepark Ratum

Algemene informatie:

  • Waar: Scholtemaatweg 1, 7106 CT Winterswijk Ratum
  • Soort locatie: Energiepark
  • Initiatiefnemers: Hans Huls

Het Energiepark in Winterswijk Ratum is een initiatief van Hans Huls, eigenaar van Huls Duurzame Energie. Al vanaf zijn middelbare schooltijd is hij bezig met duurzame energie. En het heeft hem niet meer losgelaten. Zijn missie is 'duurzaamheid voor iedereen mogelijk te maken'. Om mensen te kunnen laten ervaren hoe duurzame energie wordt opgewekt en hoe energie kan worden bespaard, heeft hij een Energiepark ingericht, met in de hooimijt een informatieruimte.

"Begin klein", is een belangrijk motto van Hans. Daarom laat hij bijvoorbeeld graag zien wat er aan ledverlichting is en hoeveel je hiermee kunt besparen. Een ander motto dat hij graag deelt is "Eerst onder het dak kijken, dan pas investeren". Waarmee hij maar wil zeggen dat je niet alleen zonnepanelen op je dak moet leggen, maar vooral ook eerst een kritisch moet kijken wat je onder dat dak allemaal aan elektriciteit verbruikt.

Op het Energiepark zijn tal van duurzame producten te bekijken, zoals zonnepanelen, kleine windturbines, een warmtepomp in een vijver, pelletkachels en infraroodpanelen in de informatieruimte. Verder kunt u hier de zonneweide bekijken, waar 999 zonnepanelen elektriciteit opwekken die via AGEM weer beschikbaar wordt gesteld voor inwoners uit de Achterhoek. "Vrogger haald'n wi-j het holt uut 't bos, no haalt wi-j de energie uit de weide" aldus Hans.