Helemaal gasloos.

Jos en Joke Wolbrink plaatsten 3 jaar geleden een water-water warmtepomp bij hun huis in Wichmond. “Ik werk zelf bij een bedrijf dat installaties voor bodemenergie verzorgt, dus ik wist dat we veel goedkoper en beter uit konden zijn dan met de oude CV”, zegt Jos Wolbrink.

Wichmond: Helemaal gasloos
Wichmond: Helemaal gasloos

Algemene informatie.

  • Waar: Hackforterweg 20, 7234 SH Wichmond
  • Soort locatie: Woning
  • Initiatiefnemers: Joke en Jos Wolbrink
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Warmtepomp, Zonnepanelen, Gasloos

“Ik wist dat we veel goedkoper en beter uit konden zijn dan met de oude CV.”

“Onze warmtepomp haalt het water van ongeveer 12 graden uit de grond door middel van een open bron. Die warmte gebruiken we in ons huis. Dat betekent dat het water zomer en winter bruikbaar is, dus ook als het vriest. Zouden we een pomp hebben die gebruik maakt van de buitenlucht, dan hadden we in de winter moeten bijstoken. Maar nu is dat niet nodig. Een ander voordeel is dat we in de zomer kunnen koelen met deze pomp. Je begrijpt dat dat deze zomer wel erg fijn was”, aldus Jos.

“Een ander voordeel is dat we in de zomer kunnen koelen met de warmtepomp.”

“Eerst was alleen de vloerverwarming er op aangesloten, maar het verwarmend vermogen in de vloeroppervlak bleek niet voldoende te zijn om ons huis lekker warm te houden. Toen moesten we alsnog bijstoken. Maar omdat we onze kamer toch wilden renoveren, heb ik een wandverwarming van zo’n 30 m² aangebracht in de huiskamer. Het zijn een soort matjes op de muur, waar de stukadoor een laag overheen heeft gestuct. We hebben gekozen voor een speciaal soort gips, maar dat had ook leem kunnen zijn.”

En toen begon het experiment… was deze lage temperatuurverwarming van 35 graden voldoende om ons ook in een strenge winter warm te houden? “Wat denk je?” Jos Wolbrink glundert volop.

“Zelfs bij 15 graden vorst hadden wij een lekkere temperatuur van 22 graden in onze huiskamer.”

“Zelfs bij 15 graden vorst hadden wij een lekkere temperatuur van 22 graden in onze huiskamer. Het experiment is dus goed geslaagd en we hebben nu geen gas meer nodig. En daar ben ik heel blij mee.”