Gasloos wonen.

Een ‘simpele’ jaren ’50 woning gasloos maken. Dát is het doel van Hanneke en Jos van Ommen, nu nog woonachtig in Rotterdam. In 2015 kochten zij een jaren ’50 ‘bouwfondswoning’ aan de Dorpsstraat in Wichmond. Direct daarna begonnen de plannen om de woning flink energiezuiniger en gasloos te maken. Waarom? “Het is een mooie hobby, die bovendien het milieu ten goede komt”, aldus Jos van Ommen.

Wichmond: Gasloos wonen
Wichmond: Gasloos wonen

Algemene informatie.

  • Waar: Dorpsstraat 10B, 7234 SN Wichmond
  • Soort locatie: Woonhuis
  • Initiatiefnemers: Hanneke en Jos van Ommen
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Balans- / vraaggestuurde ventilatie, Ventilatie-WTW Zonnepanelen, Gasloos, Infraroodverwarming, Douche WTW, Elektrische doorstromers

“Het is een mooie hobby, die bovendien het milieu ten goede komt.”

Dat energiebesparing en loskomen van het gasnet niet alleen iets voor nieuwbouwwoningen is, daar weten Hanneke en Jos van Ommen uit Rotterdam inmiddels alles van. Zij kochten een simpele jaren ’50 woning in Wichmond, met een aanbouw uit de jaren ’70. De woning heeft een voorgevel met een asymmetrische indeling met een bloemkozijn en de voor deze bouwperiode zo kenmerkende betonrand rond de voordeur. “Een ontwerp van bureau Klein uit Groningen”, vertelt Jos. “De woning is van oorsprong niet geïsoleerd en heeft een pannendak met een hellingshoek van 30 graden.” Hanneke en Jos zien genoeg mogelijkheden om de woning energiezuiniger te maken en kwamen voor de verwarming op infraroodpanelen terecht.

Gasverbruik.

Om de warmte in de winter vast te houden, maar in de zomer juist te weren, wordt de woning rondom helemaal geïsoleerd. Het dak wordt met houtwol (Gutex Thermoflex) aan de binnenzijde geïsoleerd. De spouwmuur wordt gevuld met Supafill van Knauf en de vloer wordt geïsoleerd door meerlaagse isolatiefolie (Isobooster) over het zand in de kruipruimte uit te rollen. Natte ruimtes in de woning worden aangevuld met 20 millimeter-dikke bouwplaten van de Duitse leverancier wedi. Deze plaat heeft een kern van polystyreen hardschuim, waardoor deze waterdicht is. Ook wordt de bestaande beglazing in de woning vervangen door isolerend HR++ glas.

Voor het verwarmen willen Hanneke en Jos geen gas gebruiken. Daarom wordt de woning door middel van infraroodpanelen verwarmd, aangevuld met een speksteenkachel. Warme ventilatielucht gaat niet zomaar de buitenlucht in, maar wordt met behulp van een WarmteTerugWin-installatie (WTW) opnieuw gebruikt voor het verwarmen van de woning. Ook voor warm water zal geen gas nodig zijn; het water wordt verwarmd door elektrische doorstroomverwarmers van het merk Clage. Het water wordt daarbij voorverwarmd door middel van een WTW-installatie, waarbij het koude water wordt verwarmd door het reeds gebruikte warme water. Koken gebeurt uiteraard op inductie, zodat ook daarvoor geen gas nodig zal zijn.

Elektriciteitsverbruik.

Maar niet alleen het gasverbruik, maar ook het gebruik van elektriciteit wordt zoveel als mogelijk teruggedrongen. Via de Energiecoöperatie Wichmond-Vierakker nemen Hanneke en Jos 30 zonnepanelen af, die voor een kleine 7.000 kWh per jaar aan opgewekte stroom moeten zorgen. Daarnaast wordt vrijwel overal in de woning ledverlichting aangebracht, zodat ook hiervoor zo weinig mogelijk elektriciteit nodig is.

“Zoek een betrouwbare adviseur.”

Een hele klus, waar Hanneke en Jos hun handen vol aan hebben. Ze zijn volop aan de gang, maar het plan is in grote lijnen rond. Diverse lokale bouw- en installatiebedrijven worden ingeschakeld om de ambities van Hanneke en Jos waar te maken. Daarnaast halen ze veel kennis en informatie bij de WoonWijzerWinkel in Rotterdam, de grootste duurzaamheidswinkel van Nederland. Goede informatie is volgens Jos heel belangrijk: “Zoek een betrouwbare adviseur, er zijn veel indianen actief als het gaat om verwarming, isolatie en ventilatie”. Daarom willen Hanneke en Jos ook graag hun ervaringen delen met andere geïnteresseerden, bijvoorbeeld via het Agem Energieloket.