Houtcv Nederland.

Henk Tuenter is de bewoner van de bedrijfswoning van Houtcv Nederland. In de werkplaats is een kleine showroom met daarin verschillende soorten pelletkachels en pelletcv ketels.

Westendorp: Houtcv Nederland
Westendorp: Houtcv Nederland

Algemene informatie.

  • Waar: Doetinchemseweg 227, 7054 BG Westendorp
  • Soort locatie: Woning met bedrijfsgebouw
  • Initiatiefnemers: Henk Tuenter
  • Uitgevoerde maatregelen: Pellet- / houtkachel, Zonneboiler, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

“Als je van het gas af wilt kun je kiezen voor een warmtepomp of voor een hout gestookte CV. Daarbij stook je dus zogenaamde pellets van hout, die een hele schone verbranding geven. Het voordeel van de pelletcv ketel is dat je een watertemperatuur van 70 tot 85 graden kunt behalen. Dit is geschikt voor oudere of minder geïsoleerde woningen met radiatoren. Een warmtepomp is pas efficiënt bij watertemperatuur van 35 tot 40 graden, dus alleen geschikt voor vloerverwarming of lage temperatuur radiatoren. Wanneer het buiten kouder is dan -10 zal er dan bijgestookt moeten worden”, zegt Henk Tuenter.

“Je bepaalt zelf hoe druk je er mee wilt zijn."

“Het mooie van een pelletcv ketel is dat je eigenlijk zelf kunt bepalen hoeveel werk je eraan hebt. Want je kunt kiezen voor een eenvoudige ketel, waarbij je zelf dagelijks de aslade leegt en de ketel handmatig schoonmaakt. Dat is een goedkope oplossing. Maar als je daar geen hobby in hebt en je wilt er niet te veel werk aan hebben, dan kun je beter kiezen voor een kwalitatief wat betere ketel, waar automatische as verwijdering en brander reiniging in zit. Dus je kunt de kachel kopen die bij jouw budget en bij jouw gedrag past”, aldus Tuenter.

“Je kunt de kachel kopen die bij jouw budget en gedrag past."

“De pellets bestaan uit hout, ze worden geleverd in zakjes, bigbags of bulk. Ze kunnen worden opgeslagen in stalen bunkers van 110, 220 of 320 liter, of wanneer er voldoende ruimte is in zogenaamde zakbunkers tot ca. 10 m3. Je kunt er natuurlijk over discussiëren of het wel goed is voor het milieu. Maar het is een relatief schone verbranding en de brandstof is CO2 neutraal.”

Naast de pelletcv ketels en pelletkachels kan Henk alles vertellen over de ervaringen met zonneboilers en zonnepanelen. “Het is goed om met eigen ogen te zien hoe het allemaal werkt, dan krijg je ook een goed beeld van wat bij jou past. Dus laat de mensen gerust langskomen. We vinden het alleen maar leuk om alle vragen te beantwoorden.”