Eigen stroomopslag.

Het begon als een proefproject van Vragender Duurzaam: kun je met accu's uit gebruikte elektrische auto's ook thuis elektriciteit opslaan? Het zijn inmiddels wat grotere accu's uit elektrische vrachtwagens en bussen geworden, maar Harrie ter Bogt uit Vragender kan nog steeds 's avonds en 's nachts (of nog langer) gebruik maken van de energie die hij overdag met zijn zonnepanelen opwekt. Zo is hij 6 tot 7 maanden per jaar onafhankelijk van het elektriciteitsnet.

Vragender: Eigen stroomopslag
Vragender: Eigen stroomopslag

Algemene informatie.

  • Waar: Vragender
  • Soort locatie: Woonboerderij
  • Initiatiefnemers: Harrie ter Bogt
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, gevelisolatie, HR++ glas, lage temperatuurverwarming, thuisaccu, vloerisolatie, warmtepomp, zonnepanelen, gasloos, energieneutraal

VIDEO: Harrie vertelt je graag meer over zijn eigen stroomopslag!

De twee accu's kunnen elk 10 kWh opslaan. Dit is meer dan voldoende om een paar dagen te overbruggen, ook als de zon niet schijnt. In de koude maanden wordt de zon echter minder én gaat de warmtepomp elektriciteit gebruiken. Helaas is er dan weer elektriciteit uit het net nodig. Maar Harrie heeft desondanks volop vertrouwen in zijn accu's. "Dit wordt de toekomst. Steeds meer mensen leveren stroom terug aan het net, maar dat kan het elektriciteitsnet straks niet meer aan. Met een accu zorg je ervoor dat je het allemaal in eigen huis houdt."

Energieneutraal.

De boerderij is nu ongeveer acht jaar energieneutraal. "We hebben een warmtepomp die aardwarmte gebruikt om, als het koud is, ons huis te verwarmen. Toen we acht jaar geleden gingen verbouwen, hebben we in het hele huis vloerverwarming aangelegd, zowel beneden als boven. Maar met zulke zomers als de afgelopen jaren ben je er ook blij mee. We konden het in huis wel tot 20 graden afkoelen. Veel goedkoper en beter voor het milieu, omdat het allemaal op duurzame energie werkt." De elektriciteit voor de warmtepomp komt van een schuurdak, dat helemaal vol is gelegd met zonnepanelen.

Regenwater voor huis en tuin.

Verder heeft de boerderij een regenwateropvang van maar liefst 35 m³ inhoud. Het regenwater gebruikt Harrie voor de paarden en de tuin. Zijn zoon, die in de voorkant van de boerderij woont, heeft bovendien een systeem aangelegd om dit water ook voor de wc en de wasmachine te kunnen gebruiken.

De zonnepanelen en het regenwater hergebruiken vindt Harrie overigens niet zo spannend. Maar: "Mensen moeten wel echt even naar die accu's komen kijken. Want dat is een prachtig systeem."

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!