Verduurzamen voor terugbrengen maandlasten

Vorden: terugbrengen maandlasten
Vorden: terugbrengen maandlasten

Algemene informatie:

  • Waar: Zutphenseweg 119, Vorden
  • Soort locatie: woning
  • Initiatiefnemers: Familie Berends
  • Uitgevoerde maatregelen: lage temperatuurverwarming 55°C, , Vloerisolatie, Vloerverwarming, Dakisolatie deels , HR++-glas begane grond, Warmtepomp, Zonnepanelen, Zonneboiler met Thermodynamische warmtepomp

Derk Berends en zijn vrouw denken vooruit. De belangrijkste reden om te verduurzamen is voor hen het terugbrengen van hun maandlasten. Ze hadden een bedrag beschikbaar om te investeren. Hierdoor verbruiken ze nu nog slechts 180 m³ gas. En de pv-panelen leveren meer elektriciteit dan ze zelf nodig hebben. Pensioen en rente mogen misschien onzeker zijn, maar de energielasten zijn nu blijvend laag.

"We gaan niet uit van terugverdienen", zegt Derk. "Maar ik had een bedrag te besteden en dacht wat doe ik daarmee?" Het geld is inmiddels geïnvesteerd in verduurzaming: 21 zonnepanelen op de schuur en nog eens 21 op de woning, een thermodynamische warmtepomp met boiler voor het warme water en een luchtwater-warmtepomp voor de verwarming. Ze zijn nu vrijwel energieneutraal. Alleen nog zo'n 180 m³ gas voor naverwarming van het warme water. De cv-ketel fungeert daarnaast als achtervang voor de warmtepomp, voor als de buitentemperatuur onder de -5 °C komt.

Het huis uit 1920 is niet bijzonder goed geïsoleerd. Wel heeft Derk direct de ongeïsoleerde vloeren op de begane grond laten vervangen door gasbetonvloeren met vloerverwarming. De bestaande radiatoren zijn blijven hangen, waardoor er extra veel oppervlakte voor warmteafgifte is. De warmtepomp werkt op een temperatuur van 55°C. En met het vervangen van al het glas door HR++-glas kunnen ze de begane grond nu goed op een constante temperatuur van 21°C houden.

Op de bovenverdieping wordt niet gestookt en alleen op de vliering in de bovenste punt van het huis is het dak geïsoleerd. Derk heeft besloten niet verder te investeren in isolatie, maar het geld liever te besteden aan zonnepanelen, zowel op het dak van de schuur als op het dak van het huis.

De thermodynamische warmtepomp is een bijzonder keuze en is nog geplaatst door een installateur uit hun vorige woonplaats. "Ja", zegt Derk, "iedereen denkt dat het een zonnecollector is, maar het is gewoon een warmtewisselaar. Het werkt met een gas dat warmte opneemt, gecomprimeerd wordt tot vloeistof en dan weer warmte afgeeft. Daarmee kan het systeem het water in de boiler tot 55°C opwarmen." Een blik vanuit het dakraampje maakt een en ander duidelijker. De plaat op het dak van de familie Berends is als het ware de achterkant van een koelkast. De familie Berends heeft alleen een warmtewisselingsplaat voor warm water, maar bij meer panelen is het systeem ook te gebruiken voor verwarming.

Voor verwarming van de woning heeft de familie Berends uiteindelijk toch gekozen voor een 'gewone' luchtwater-warmtepomp, vooral ook vanwege de voorkeur van de Vordense installateur. Hij heeft een plekje gevonden in de tuin, achter een hoge struik. Lekker uit de wind en in de zon. Als het dan eens -5°C wordt, kan de warmtepomp overdag weer snel opwarmen.