Op weg naar NOM.

Energie besparen hoeft niet gepaard te gaan met het inleveren op comfortabel en heerlijk wonen. Dat wil Wim Bosman uit Vorden graag laten zien met zijn (bijna) nul-op-de-meter woning. Stap voor stap is zijn woning uit 1984 energiezuiniger en bijna energieneutraal gemaakt.

Vorden: Op weg naar NOM
Vorden: Op weg naar NOM

Algemene informatie.

  • Waar: Enkweg 28, 7251 EW Vorden
  • Soort locatie: Woning en bedrijf
  • Initiatiefnemers: Wim Bosman
  • Uitgevoerde maatregelen: Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, Lage temperatuurverwarming, Led-verlichting, Opvang regenwater, Vloerverwarming, Warmtepomp, Warmteterugwinning, Zonnepanelen

“Al vanaf jonge leeftijd ben ik altijd op zoek geweest naar een leefwijze die zo min mogelijk energie verspilt”, verklaart Wim Bosman. “Dat heeft ertoe geleid dat we in 1984 een woning hebben gebouwd en daarbij direct zoveel mogelijk rekening hebben gehouden met energiezuinigheid”.

De bouw in 1984.

Zo is de woning gebouwd met kleine ramen op het noorden en grote ramen op het zuiden. Daardoor komt ’s winters de warmte van de zon vanzelf het huis. In de zomer dient het ruime dak met grote overstekken als zonwering. Doordat de zon in de zomer hoger staat dan in de winter, belemmeren deze overstekken de zon niet in de winter.

De 20 centimeter dikke muren zijn bij de bouw van de woning aan de buitenkant geïsoleerd en voorzien van stucwerk. Daardoor nemen deze muren veel warmte op en geven deze ook geleidelijk weer af (‘accumulatie’), waardoor temperatuurschommelingen erg vertraagd worden. Dit verbetert het wooncomfort en vermindert de stookkosten. Daarnaast wordt de warmte uit de afgevoerde ventilatielucht weer gebruikt om warmte terug te winnen. Hierdoor wordt op jaarbasis ca. 325 m³ aan gas bespaard.

De hoog-rendement ketel geeft het hoogste rendement bij een lage temperatuur voor het verwarmingswater. De woning is daarom voorzien van vloerverwarming in de kelder, de begane grondvloer en de verdiepingsvloer. Een bijzondere maatregel is het opvangen van regenwater. Dit gebeurt in een grote regenwaterkelder, waarmee de tuin zo lang mogelijk gesproeid kan worden met gratis regenwater.

Veranderingen nadien.

In de loop der jaren zijn diverse aanvullende energiebesparende maatregelen doorgevoerd. “Overal hebben we de gloeilampen uitgebannen en zijn we overgegaan naar ledverlichting”, zegt Wim Bosman daarover. “En voor de apparatuur die vervangen moet worden kiezen we bewust de A++- toestellen. Daarmee bespaar je meer dan je denkt”, verzekert Wim.

In 2013 zijn 16 zonnepanelen op het dak geplaatst, meer dan nodig was voor de elektriciteitsbehoefte van de woning. De panelen leveren ca. 4.000 kWh aan elektriciteit per jaar op. Op het naastgelegen bedrijf liggen nog eens 18 panelen, goed voor ca. 4.300 kWh. Daarvan verbruikt de elektrische auto zo’n 3.000 kWh om 20.000 km. per jaar te rijden. Onlangs zijn op de woning nog eens 8 panelen bijgeplaatst, goed voor ca. 2.000 kWh per jaar extra.

In het voorjaar van 2018 is de stap gezet om de gaskraan dicht te draaien. De verwarming en het warm tapwater worden nu verzorgt door een lucht-water warmtepomp van het type NIBE. “Dit merk heeft de stilste units en is al jaren de Mercedes onder de warmtepompen”, legt Wim uit. “Er is veel kennis, goede service, uitstekende garantievoorwaarden en scholing voor de monteurs”, vult hij aan.

Nul-op-de-meter?

Het resultaat? De CO2-uitstoot van de woning voor het verwarmen en elektriciteit is bijna tot nul gereduceerd. Maar af is het huis zeker nog niet. “Op het lijstje staat nog het vervangen van de beglazing naar driedubbel-glas. En mogelijk het na-isoleren van het dak. Daarmee zouden de verwarmingskosten verder omlaag gaan en hebben we een echte nul-op-de-meter woning”, vertelt Wim Bosman over de vervolgstappen. “Het opgevangen regenwater willen we door een rietveld of vijver laten lopen voordat het in de regenkelder komt. Dan kunnen het toilet en de wasmachine en namelijk op aangesloten worden. En tot slot: het regenwater dat niet in de regenkelder past willen we laten bezinken in de tuin”, rond Wim af.

Waarom al deze maatregelen? “Duurzaam is niet zomaar een kreet, maar een ‘must’ om onze aarde leefbaar te houden voor de komende generaties. Ook voor u zijn er mogelijkheden!”, stelt Wim Bosman. Hij nodigt u dan ook van harte uit om zijn woning en installatiebedrijf te bezoeken.