Boerderij Amare.

Begin 2004 kochten JW Drijver en Josée van der Staak een oude boerderij aan de Komvonderlaan in Vorden. De vorige bewoners hadden al een geïsoleerd dak op de boerderij laten zetten, maar de rest was nog in originele staat. De boerderij was (en is) een gemeentelijk monument, maar dat hoefde het energiezuinig en daarmee toekomstbestendig maken niet in de weg te staan.

Vorden: Boerderij Amare
Vorden: Boerderij Amare

Algemene informatie.

  • Waar: Komvonderlaan 6, 7251 AC Vorden
  • Soort locatie: Woonhuis
  • Initiatiefnemers: JW Drijver en Josée van der Staak
  • Uitgevoerde maatregelen: Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Balansventilatie, Warmtepomp, Gasloos, Vloerverwarming

In de boerderij zijn binnenmuren van porisosteen aangebracht met gevel- en vloerisolatie (RC-waarde 2,5) en HR++ beglazing in de ramen. Om het binnenklimaat goed te beheersen is er balansventilatie met warmteterugwinning aangebracht en een warmtepomp in combinatie met een grondwaterput. De warmtepomp zorgt voor warm water en vloerverwarming overal. De enige radiatoren in huis bevinden zich in de badkamers, voor droge handdoeken.

“De enige radiatoren in huis zijn voor droge handdoeken.”

Daarmee wonen JW Drijver en Josée van der Staak gasloos en is het energieverbruik flink teruggedrongen. De werkzaamheden zijn uitgevoerd door aannemersbedrijf Bargeman en installateur Fons Jansen samen met Uniwarm, allen uit Vorden. Op een vertraging in verband met de bouwvergunning na liepen de werkzaamheden geheel volgens plan.

“Het resultaat? Een betaalbare rekening!”

Het resultaat van alle inspanningen? In feite een nieuwbouwhuis in een oude schil, met een betaalbare energierekening, vloerkoeling in de zomer, een constante temperatuur in de winter en een behaaglijk binnenklimaat. Niet gek voor zo’n oude boerderij!

Op basis van zijn eigen ervaringen heeft JW Drijver de argumenten voor en tegen de buitenluchtwarmtebron en de bodemwarmtebron voor warmtepompen op een rijtje gezet. Download zijn beschrijving via de knop hieronder.

Video.

JW Drijver heeft van de verbouwing van de boerderij een video gemaakt met beelden van de isolatie en de verwarming. In de tweede helft van de video geeft hij uitleg over de werking van de warmtepomp en de voorwaarden waaraan een huis moet voldoen. Hieronder is de video te bekijken.