Zon-energiehuis.

In Vierakker werden in 2008 plannen gesmeed voor een bijzonder project. Esther, milieukundige in een academisch ziekenhuis en David, ICT-testmanager in de energiesector, wilden een duurzaam en energieneutraal huis realiseren. Het resultaat: het bijzondere en energieneutrale ‘Zon-energiehuis’.

Vierakker: Zon-energiehuis
Vierakker: Zon-energiehuis

Algemene informatie.

  • Waar: Vierakkersestraatweg 15a, 7233 SB Vierakker
  • Soort locatie: Woning
  • Initiatiefnemers: David en Esther
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas / tripleglas, Balans- / vraaggestuurde ventilatie, Warmtepomp, Zonneboiler, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

Een energieneutraal huis bouwen was niet het enige doel voor David en Esther. Zij wilden ook aantonen dat energieneutraal bouwen heel goed mogelijk is en hun ervaringen als bewoners van een energieneutraal huis gaan delen. Want dat die zeer positief zijn is wel duidelijk. “We hebben een heel fijn huis om in te wonen en geen rekening van de energiemaatschappij”, vertellen Esther en David trots.

De planvorming begon al in 2008 met een aantal duidelijke uitgangspunten: zoveel mogelijk gebruik maken van duurzame materialen en het realiseren van een energiebalans die qua verbruik en opwekking netto minimaal in evenwicht moeten zijn. Oftewel, over het hele jaar genomen net zoveel energie duurzaam opwekken als dat er wordt gebruikt.

Besparende maatregelen.

De werkzaamheden zijn gestart in december 2010. Het ging vrij snel. “Vanwege de keuze voor houtskeletbouw verliep de bouw van de casco zelf heel snel. De afbouw duurde wat langer”, zegt David. Samen met architect Grotenbreg uit Warnsveld en aannemersbedrijf Ballast Nedam is de woning tussen december 2010 en mei 2011 gerealiseerd. Uiteraard is de woning voorzien van de maximale isolatie in het dak, de gevels, de vloeren en 3-dubbele beglazing. Daarnaast is de woning volledig tochtdicht. Ook is bij de bouw rekening gehouden met de positionering, zodat het huis op de zon is georiënteerd. “Hierdoor wordt optimaal van de directe warmte van de zon gebruik gemaakt en wordt verlies van energie maximaal beperkt”, zo vertellen David en Esther op hun website www.zon-energiehuis.nl. “In de winter komt via de open zuid-oostgevel veel zonlicht en daarmee warmte binnen. In de zomer wordt de zon buiten gehouden door het dakoverstek en de in het ontwerp geïntegreerde buiten-zonwering, bestaande uit houten luiken.”

Verder wordt op het energie verbruik bespaard door energiezuinige apparatuur en wordt de warmte van het afgevoerde douchewater teruggewonnen door een verticale warmte-terugwinbuis in de wand. Het ventilatiesysteem werkt ‘vraag-gestuurd’ met CO2-gestuurde roosters. Daardoor wordt alleen geventileerd in de vertrekken waar het nodig is, waardoor energieverlies via ventilatielucht wordt beperkt.

Energievoorziening.

Op het dak liggen panelen voor zowel opwekking van elektriciteit door zonnepanelen als warm water door een zonneboiler. “De door de thermische panelen opgewekte warmte wordt opgeslagen in een groot buffervat met water, dat wordt gebruikt voor vloerverwarming en warm water voorziening. Van april tot en met oktober is de zon krachtig genoeg, zodat er geen andere warmtebron nodig is. In de winter houdt de bodem-water warmtepomp het buffervat op temperatuur voor warm douchewater en de vloerverwarming. De warmtepomp gebruikt drie diepteboringen van 100 meter als warmtebron”, legt Esther uit.

Kennis.

Het eindresultaat stemt David en Esther meer dan tevreden. Het doel is namelijk gehaald: “Met bewezen technieken hebben wij het huis energieneutraal kunnen maken”, zeggen ze trots. Het is daarbij wel belangrijk om zelf ook kennis op te doen. “Verdiep je in de techniek, zodat je mee kunt denken met de aannemer”, geeft hij als tip.