Geïsoleerd dak met kuren.

Het is voor Fred Steennis uit Varsseveld een vanzelfsprekende keuze om zijn woning energieneutraal te maken. Net zoals hij zoveel mogelijk de trein pakt voor persoonlijke en zakelijke reizen. Ook als de reis naar bijvoorbeeld Portugal of Italië gaat. “Niemand die het mij verplicht, alleen mijn eigen motivatie.” Maar de ‘reis’ om energieneutraal te worden blijkt veel duurder en ingewikkelder dan gepland, met het ‘knaldak’ als grootste probleem.

Varsseveld: Geïsoleerd dak met kuren
Varsseveld: Geïsoleerd dak met kuren

Algemene informatie.

  • Waar: De Egge 7, 7051 AK Varsseveld
  • Soort locatie: Woonhuis
  • Initiatiefnemers: Fred Steennis
  • Uitgevoerde maatregelen: Balansventilatie, Slimme thermostaat, Vloerverwarming, Warmteterugwinning

“Niemand die het mij verplicht, alleen mijn eigen motivatie.”

“Ongeveer een jaar geleden kwam ik hier wonen”, vertelt Fred. “Ik had mijn huis in Arnhem goed verkocht en geld over om dit huis op te knappen. Ik begon met een begroting van 20.000 euro, maar heb dit al snel verhoogd naar 50.000 en vervolgens zelfs naar 70.000 euro. Maar in mei-juni, het was een warme zomer, begon het dak te knallen. En dat zijn knallen, zó hard, alsof een deur vlak naast je oren dichtslaat. Het probleem zit in de isolatieplaten onder de dakpannen. Deze zetten bij hitte en kou anders uit dan het houten frame van het dak. Mijn eigen makelaar zei al wel tegen mij ‘Let wel op dat dit een knaldak is’, maar ik had niet verwacht dat dit knallen wel 4 of 5 keer op een dag kon zijn, tot ’s avonds laat aan toe.”

Niks durven doen.

Een gespecialiseerd bedrijf heeft inmiddels de platen aan de binnenkant verstevigd. “Maar”, geeft Fred aan, “het knalt nog steeds, alleen niet zo erg meer. Het is nu de krimp in koude nachten. Ze zouden eigenlijk ook de buitenkant nog moeten doen, maar dit kost weer vele duizenden euro’s. En ik weet niet wat het resultaat zal zijn. Experts waarschuwen me bovendien voor vochtproblemen als ik er aan de binnenkant nog een extra pak isolatie tegenaan zou willen leggen. Ik durf nu eigenlijk niks te doen. Want als ik bijvoorbeeld zonnepanelen laat plaatsen en ik besluit alsnog om het dak te laten vervangen… dan moeten die panelen er weer af.”

Zorgen.

De offerte voor een nieuw dak was 50.000 euro. “Een schrikbeeld” noemt Fred het om 120.000 euro nodig te hebben om een woning energieneutraal te kunnen maken. “Misschien zou ik het me nog kunnen permitteren, maar 99% van de Nederlanders kan dit niet. En daar komt nog een andere zorg bij. Ik heb geld voor een warmtepomp, ik heb geld voor een diepteboring, maar ik vind geen mensen die dit fatsoenlijk voor mij kunnen doen. Ze hebben het allemaal zo druk dat ze geen tijd hebben om zich de nieuwe ontwikkelingen goed eigen te maken. En de aannemers rekenen momenteel ook hele hoge prijzen. Op de site van Vereniging Eigen Huis staan richtlijnen, maar aannemers vragen zo een factor twee meer. Ze hebben genoeg werk, ze proberen het gewoon. Dus misschien kan ik beter wachten met driedubbelglas en een nieuw dak tot de aannemers het wat minder druk hebben. Dan zou ik maar zo vijf jaar moeten blijven wachten.” Hopelijk komen er snel goede voorbeelden!

“Ieder huis en haar bewoners geven telkens weer een unieke situatie en vragen om oplossingen op maat.”

Belasting op CO₂-uitstoot.

Ondanks alle deze frustraties lukt het Fred al wel om met weinig gas zijn woning te verwarmen. Hij heeft het hele huis van vloerverwarming voorzien en overal zijn leidingen aangelegd voor het ventilatiesysteem met warmteterugwinning dat binnenkort wordt geïnstalleerd. Dan komt er ook een uitgebreid regelsysteem, zodat hij de centrale verwarming op afstand kan inschakelen. Een bewuste keuze voor Fred, die regelmatig wat langer van huis is: “Op die manieren kan ik de verwarming op een lagere temperatuur zetten als ik weg ga.” Maar al met al valt het energieneutraal maken hem tegen: “Ik hoop dat de overheid echt gaat besluiten om CO₂ te gaan belasten. Want hiermee kun je geld vrijmaken waarmee je burgers kunt steunen om maatregelen te nemen. Want dit is voor de meeste mensen niet op te brengen.” Daarbij heeft ieder huisje zijn kruisje. Want als je gaat verbouwen wil je het ene en moet je het andere. Ieder huis en haar bewoners geven telkens weer een unieke situatie en vragen om oplossingen op maat.

Tot slot geeft Fred nog een belangrijke tip: “Zorg dat je voldoende budget hebt als je een huis aanschaft en je wilt gaan verduurzamen. Probeer minimaal 50.000 euro extra hypotheek op te nemen, als depot. Als dit mogelijk is, natuurlijk. Je neemt uiteindelijk alleen het bedrag op dat je echt nodig hebt. Door de financiering vooraf te regelen, vang je tegenvallers op.”