Vloer als basis voor toekomstig verwarmen.

Toen Familie Aalders zich opgaf voor het ‘Nul op de meter’-project van Gemeente Oude IJsselstreek, was ze al best goed bezig. “We waren er al volop naar aan het streven om energieneutraal te worden”, vertelt vader Jan. “Met rond de 8.000 kWh zijn we niet bepaald een kleine energieverbruiker, maar alle elektriciteit kwam al vanuit eigen zonnepanelen.” Een deel van het verbruik bespaart overigens benzine, want het gezin rijdt een elektrische auto. Het ‘Nul op de meter’-project gaf een extra stimulans. “Het is goed als je op deze manier geholpen wordt en niet steeds opnieuw het wiel hoeft uit te vinden.”

Varsselder: Vloer als basis voor toekomstig verwarmen
Varsselder: Vloer als basis voor toekomstig verwarmen

Algemene informatie.

  • Waar: Leemlandseweg 17, 7076 AL Varsselder
  • Soort locatie: Woonhuis
  • Initiatiefnemers: Jan Aalders
  • Uitgevoerde maatregelen: Gevelisolatie, HR++ glas, Dakisolatie, Vloerverwarming, Vloerisolatie, Warmteterugwinning, Zonnepanelen

De hoekwoning uit 1966 is in de loop van de jaren al grotendeels nageïsoleerd. Jan somt op: “Ons dak was al geïsoleerd, maar hebben de spouwmuur geïsoleerd en de ramen voorzien van dubbel glas.”

Nieuwe keuken, nieuwe kansen

Vorig jaar heeft familie Aalders haar keuken verbouwd. “Toen hebben we er bewust voor gekozen om er vloerverwarming te laten aanbrengen, om zo uiteindelijk een warmtepomp aan te kunnen schaffen”, vertelt Jan. “Die vloerverwarming in de keuken geeft gewoon heerlijke warmte. Het is vooral het comfort. Als je nu ’s avonds van de kamer naar de keuken loopt, wil je bijna niet meer terug,” stelt Jan enthousiast. “Als je weer naar de kamer terugkeert, heb je het idee dat het daar kouder is. Terwijl die kamer toch echt wel warm is. Maar het trekt gewoon kouder op.”

Een van de maatregelen uit het energieadvies is dan ook het isoleren van de woonkamervloer, inclusief het aanbrengen van vloerverwarming. “Eenvoudig is dat niet”, vertelt Jan, “omdat de vloer deels van hout is en deels van beton op zand. De bedoeling is dat eerst alles er uit gaat en dat we daarna een nieuwe betonvloer op zand gaan storten, maar dan met isolatie. Ik wil dat in het voorjaar oppakken. Ook wil ik tussendoor nog de zoldervloer en de cv-leidingen op zolder isoleren.”

Andere maatregelen.

Naast de vloeren heeft Jan ook aandacht voor de lucht. “Bijj het verbouwen ga ik een kabel trekken voor een ventilator/afzuigunit met een warmtewisselaar,  zodat frisse koude lucht eerst opwarmt via de afgezogen lucht uit de ruimte. Het verlagen van de aanvoertemperatuur van de cv-ketel heb ik inmiddels al gedaan. Die heb ik nu op 65 graden staan. Ik verbaas me hoe snel ik toch de kamer nog warm krijg.” Verder is er een pompschakelaar op de pomp voor de vloerverwarming gezet.

Stevig staaltje zonne-energie

Op dit moment heeft Familie Aalders al genoeg zonnepanelen om in de volledige elektriciteitsbehoefte te vorozien, inclusief het verbruik van de elektrische auto. Voor een warmtepomp zouden er echter nog extra panelen bij geplaats moeten worden. “We kunnen sowieso nog een aantal panelen bijleggen”, stelt Jan. “En als dat niet voldoende is, moeten we misschien wat panelen van 255 Wattpiek vervangen door panelen van 275 Wattpiek. De nieuwste panelen hebben zoveel meer capaciteit.”

Of toch een pelletkachel?

Of wordt het uiteindelijk toch geen warmtepomp. Want ook een pelletkachel is voor Jan een optie. “Allemaal overwegingen die we moeten maken… maar goed, dan kan nog even. Prioriteit is momenteeld is dat we die vloer in orde krijgen.”

Tips?

Jan sluit af met een handige tip: “Laat vooral je spouwmuren isoleren, anders doe je jezelf tekort. Het comfort dat je erdoor krijgt en het geld dat je ermee bespaart is aanzienlijk: wij kregen het eerste jaar zo’n 400 euro aan energiekosten terug!”

Ook heeft Jan nog een belangrijk aandachtspunt: ”Ik loop er nog steeds tegen aan dat weinig bedrijven je fatsoenlijk advies kunnen geven. De installatiebedrijven hebben nog steeds nauwelijks verstand van de warmtepomp. Waar je ook komt, het is allemaal nog nieuw en ‘we weten het allemaal niet’. Nog niemand heeft mij een fatsoenlijke warmtepomp aan kunnen bieden. En er heeft ook nog niemand mij kunnen overtuigen dat ze echt de kennis in huis hebben om een warmtepomp goed te installeren. Ik hoop niet dat dit nog vijf jaar duurt…”