Loft 10 Green Living.

“Het is altijd een geweldige uitdaging om woonruimte te creëren in historische gebouwen”. Wim Hafkamp uit Ulft gaat uitdagingen duidelijk niet uit de weg. “En die uitdaging wordt nog groter als je het ook duurzaam wilt doen”. Op het DRU-terrein in Ulft bouwde hij de emailleerhal van de vroegere badkuipenfabriek om tot duurzame ‘Loft 10 Green Living’-huis.

Ulft: Loft 10 Green Living
Ulft: Loft 10 Green Living

Algemene informatie.

  • Waar: Emailleplein 1, 7071 AZ Ulft
  • Soort locatie: Woning
  • Initiatiefnemers: Wim Hafkamp
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas / tripleglas, Warmtepomp, Zonnepanelen, Duurzame badkamer, slaap-werkunit en keuken, Gasloos, Energieneutraal

In januari 2016 begon de verbouwing van de vroegere emailleerhal tot loft-huis. Dat was een uitdagende klus. “Goed isoleren is een eerste uitdaging, altijd. En zeker in situaties zoals deze. Als vroegere emailleerhal is de loft geweldig licht, maar ook niet goed geïsoleerd. Verder uitdagingen liggen in de verwarming, watergebruik, verlichting en inrichting van de loft”, vertelt Hafkamp. “De woning is namelijk tegelijkertijd ons bedrijf: Loft 10 Green Living.” Het doel was duidelijk: “Loft 10 wordt duurzaam, ‘off-the-grid’, onderdeel van de circulaire economie”, stelt hij.

In september 2018 is de transformatie naar loftwoning afgerond. Samen met een architect, aannemer, installateur, energie-adviseur en zelfs TU Delft en wanden- en plafondspecialist Faay uit Vianen is de loftwoning gerealiseerd. Het resultaat? “Geen gasrekening, een lage stroomrekening en veel comfort”, concludeert Wim Hafkamp.

Loft 10 Green Living.

Maar duurzame energie is lang niet het enige aspect voor Hafkamp. “Er zijn meer milieu-aspecten die er toe doen. Kwaliteit, comfort, design en functionaliteit zijn minstens zo belangrijk”. Daarom is hij zijn bedrijf ‘Loft 10 Green Living’ begonnen. “We gaan in op vragen van onze bezoekers, niet alleen over duurzaam wonen in lastige ruimtes, maar ook over zonnepanelen, warmtepompen, circulaire economie, water enzovoort. We leveren er ook de producten voor en verzorgen interieurontwerp. Ons belangrijkste product is de duurzame ‘prefab’-badkamer die ontwikkeld is in samenwerking met TU Delft en Faay uit Vianen. Daarnaast zijn er de duurzame keukens van Valcucine, die we leveren in samenwerking met Rikken Keukens. ‘Wij’ zijn Maxime Look en Wim Hafkamp, die in Loft10 de inzichten toepast van decennia onderzoek en onderwijs op het gebied van milieu en economie”, vertelt Wim Hafkamp over zijn bedrijf.

De transformatie van emailleerhal naar een duurzame loftwoning is voor Hafkamp een leerzaam proces geweest. Hij brengt zijn kennis over duurzaamheid uit onderzoek en onderwijs dan ook graag in de praktijk. “Begin met goede isolatie”, adviseert hij, “in combinatie met verstandige ventilatie. Als je van het gas af wilt, kijk dan vervolgens heel goed wanneer je dat doet, en hoe”. En voor wat betreft het duurzaam maken van monumenten zegt hij: “Alles duurt langer dan je denkt. Monumentenstatus kan lastig zijn, terwijl je altijd op je hoede moet zijn voor oplopende kosten”. Maar dat het duurzaam maken van een monumentaal gebouw kan, dát heeft hij wel laten zien in Ulft. Meer informatie over deze woning en het bouwproces is te vinden op zijn website: www.loft10.nl.