Geen gasaansluiting

Stokkum: geen gasaansluiting
Stokkum: geen gasaansluiting

Algemene informatie:

  • Waar: Kastanjelaan 19a, 7039 CE Stokkum
  • Soort locatie: Woning
  • Initiatiefnemers: Ilona en Jan-Pieter
  • Uitgevoerde maatregelen: dakisolatie, Pellet- / Houtkachel, Warmtepomp, Zonnepanelen, vloerverwarming, Gasloos

Een huis uit 1900 op een prachtig plekje. Jan-Pieter en Ilona gingen in 2017 de uitdaging aan om er - stap voor stap - een duurzame woning van te maken. Het dak was gelukkig al wel vernieuwd en geïsoleerd en een deel van de ramen had al dubbel glas. Maar hun eerste stap was gek genoeg niet om verder te gaan met isoleren. Ze kozen er juist voor om als eerste een warmtepomp met bodembron te laten installeren. Dit had een goede reden.

Toen ze het huis kochten, was het nog geschakeld met de buurwoning. Met maar één gezamenlijke gas- en elektriciteitsaansluiting. En ja, wat doe je dan in 2017? Gewoon nog een nieuwe, eigen gasaansluiting nemen? Ilona en Jan-Pieter zien duurzaamheid als een uitdaging en - tegen veel goedbedoelde adviezen in- besloten ze om direct voor gasloos te gaan. En met het huis van haar ouders als voorbeeld, wist Ilona dat een warmtepomp op aardwarmte een goede investering zou zijn. Zonnepanelen op het dak zorgen voor de benodigde elektriciteit.

Het was te verwachten: gezien de nog beperkte isolatie krijgt de warmtepomp het op dit moment op koude winterdagen nog niet warm. Een speksteenkachel biedt uitkomst. De zogenaamde ecostreamkap haalt bovendien 70% van het fijnstof uit de verbrandingsgassen.

Komend jaar gaan Ilona en Jan-Pieter weer aan de slag met de isolatie. Een belangrijke uitdaging vormen de muren. In 1900 werden nog geen spouwmuren gebouwd. Eerdere bewoners lijken wel iets van een spouwmuur te hebben gemaakt, maar deze spouw is niet geschikt voor na-isolatie. De gevels moeten dus anders geïsoleerd worden. Daarnaast heeft het oude huis nog veel naden en kieren, waardoor warmte verloren gaat. En er zijn nog wat ramen die aandacht vragen.

Zo werken Ilona en Jan-Pieter verder aan de verduurzaming van hun huis. "Het hoeft niet meteen perfect te zijn. We hebben ook niet het ultieme budget en soms moeten eerst weer even sparen. Maar stap voor stap maken we het wel energieneutraal".