Toekomstgericht wonen.

Trudie Boland en haar man kwamen uit een nieuwbouwwoning met een A++ energielabel. Toen ze in mei 2017 gingen verhuizen naar Silvolde, stelden ze zichzelf ten doel deze woning comfort te geven en bovendien energieneutraal te maken. Een hele uitdaging.

Silvolde: Toekomstgericht wonen
Silvolde: Toekomstgericht wonen

Algemene informatie.

  • Waar: Silvolde
  • Soort locatie: Woonhuis
  • Initiatiefnemers: Trudie Boland
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR ++ glas, Warmtepomp, Vloerverwarming, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

VIDEO: Trudie vertelt je meer over hoe zij stapsgewijs naar een energieneutrale woning gaat.

“De woning die we verlieten was nieuw gebouwd en daardoor zeer comfortabel en energiezuinig”, vertelt Trudie. We hadden stadsverwarming en kookten elektrisch.” Daarmee was de basis gelegd voor de wens om ook hun woning in Silvolde flink aan te pakken: “Onze huidige woning wilden we energieneutraal maken. Toekomstgericht, zonder gebruik van gas.”

Isolatie & warmtepomp.

Om dit doel te bereiken moest de woning eerst flink geïsoleerd worden. Het dak en de gevels werden voorzien van een flinke isolatielaag. Ook de aanwezige beglazing werd vervangen door isolerend HR++ glas. “Op deze manier kunnen we het gasverbruik in de woning fors terugdringen”, aldus Trudie. “En dat is hard nodig om zonder het gebruik van gas te kunnen verwarmen.”

Na de isolatie lieten Trudie en haar man een lucht-water warmtepomp aanbrengen. Deze is aangesloten op de vloerverwarming, zodat de woning niet alleen verwarmd kan worden in de winter, maar ook gekoeld kan worden in de zomer. “Deze combinatie geeft veel comfort in huis”, zegt Trudie. “En we hebben geen centrale verwarmingselementen meer in de woonkamer. De gasmeter hebben we laten weghalen, net als de gasleidingen. Daardoor hebben we meer ruimte in de woning.” De voordelen van de warmtepomp zijn daarmee al snel zicht- en voelbaar.

Zonnepanelen.

Om in de stroombehoefte van de warmtepomp en de vloerverwarming te voorzien, zijnop het dak van de woning zonnepanelen aangebracht. Daardoor verbruikt de woning vrijwel geen ‘grijze’ energie meer en mag de woning energieneutraal worden genoemd. “We hebben geen afvalgassen of brandgevaar, doordat we geen gas meer hoeven te gebruiken”, concludeert Trudie. “Een fijn gevoel!”

Bovenstaande werkzaamheden zijn in oktober 2017 afgerond. Bouwbedrijf Dahlhaus uit Gendringen en installatiebedrijf Stienezen-Wanders uit Wehl hebben de werkzaamheden uitgevoerd. “In de 2e fase van de verbouwing gaan we een bad- en saunakamer aanleggen en zullen we ook de vloeren beter laten isoleren.

Warme aanbeveling.

De combinatie van een warmtepomp met vloerverwarming kan Trudie iedereen aanraden: “Kies voor vloerverwarming in combinatie met een lucht-water warmtepomp. Deze kan de vloer ook koelen in de zomer. Een perfecte oplossing om comfortabel en zonder gebruik van gas te kunnen wonen. En doordat er geen verwarmingselementen meer nodig zijn, ontstaat er ook nog eens meer ruimte en een mooier aanzicht in het huis.”

Trudie Boland en haar man hebben hun doel bereikt: comfortabel gasloos wonen en milieuvriendelijk met energie omgaan.

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!