Gasloos en energiepositief.

Wim Illem en Anneke Kok: sinds november 2017 wonen ze in hun ruime vrijstaande woning in Silvolde. Een huis dat in de basis al heel goed geïsoleerd is en overal voorzien van vloerverwarming. Om het gasloos en energiepositief te maken waren nog wat stappen nodig.

Silvolde: Gasloos en energiepositief
Silvolde: Gasloos en energiepositief

Algemene informatie.

  • Waar: De Breide 72a, 7064 AT Silvolde
  • Soort locatie: Woonhuis
  • Initiatiefnemers: Wim Illem en Anneke Kok
  • Uitgevoerde maatregelen: Ledverlichting, A++ apparatuur, HR++ glas, Zonnepanelen en een grondgebonden warmtepomp

Wim: “We zijn begonnen met maatregelen die je sowieso kunt nemen. In vrijwel alle verlichting in huis zitten nu led-lampen. En alle apparatuur is A++ of beter. Dat scheelt al enorm. We hadden twee koelkasten en nog een vriezer …. we hadden van alles.” Ook het dubbele glas uit 1986 is inmiddels vervangen door HR++-glas, want zoals Anneke het aangeeft: “Het was koud, het was gewoon niet comfortabel. Je kon merken dat de muren duidelijk warmer waren dan de ramen. Dus we hebben het glas vervangen, ondanks dat de besparingen eigenlijk niet opwegen tegen de kosten. Maar het comfort is zo’n stuk groter. We hebben ook meteen regelbare ventilatieroosters laten plaatsen, dus het ventileert nu goed. En Wim is op kierenjacht geweest. Het huis is nu optimaal geïsoleerd. En ’s avonds gaan de rolluiken er ook nog een keertje voor.“

“We willen toe naar een situatie waarbij we gasloos en energieneutraal zijn.”

Zonnepanelen.

Naast deze energiebesparende maatregelen hebben zij een andere belangrijke stap gezet. Wim: “We hebben in juli 2018 zonnepanelen laten plaatsen, 39 stuks. Het hele dak ligt vol. Daarmee wekken we nu veel meer op dan we verbruiken. Want we wilden toe naar een situatie waarbij je gasloos bent en dat betekent dat je ook elektrisch gaat verwarmen. Maar dat was nog een hele zoektocht!”

Grondgebonden warmtepomp.

Een eerste installateur bracht een kostenraming uit voor een grondgebonden warmtepomp voor maar liefst 55.000 euro, een voor hen onaanvaardbaar bedrag. Uiteindelijk hebben ze een Achterhoekse installateur gevonden mét ervaring en wel een aantrekkelijk aanbod.

In het voorjaar van 2019 werden drie grondboringen van zo’n 100 meter diep gedaan en werd een warmtepomp geïnstalleerd. Warmte wordt diep uit de bodem omhoog gepompt. De warmtepomp gaat deze basiswarmte opplussen naar een hogere temperatuur, waarmee de woning kan worden verwarmd. De warmtepomp werkt modulerend, zodat deze afhankelijk van de warmtevraag meer of minder vermogen kan inzetten. In een grote bufferboiler van 192 liter wordt water verwarmd tot 65 graden. Ruim voldoende voor douchen, baden en keukengebruik. Alles is geïntegreerd in één apparaat met het formaat van een grote koelkast. Het is vrijwel geruisloos; minder geluid dan een koelkast!

Gasloos.

Op 26 augustus 2019 heeft Liander de gasleiding afgesloten en is de gasmeter verwijderd. Wel vinden Wim en Anneke het jammer dat daarvoor zo veel betaald moest worden (€ 687,-).

“We houden waarschijnlijk zo’n 1.500 kWh per jaar over. Die willen we gaan gebruiken voor een elektrische auto.”

Energiepositief.

De zonnepanelen op het dak leveren voldoende elektriciteit om ook de warmtepomp te laten draaien. Meer dan dat zelfs. “We houden waarschijnlijk zo’n 1.500 kWh per jaar over (zie onderstaande berekening). Die willen we gaan gebruiken voor een elektrische auto.”

Verder zoeken.

Ook daarna zullen Wim en Anneke blijven zoeken naar verdere mogelijkheden om te verduurzamen. “De volgende stap is dat je dan ook nog met een thuisaccu zou kunnen gaan werken. En dan het liefst een accusysteem dat de energievoorziening van koel- en vrieskasten en een beetje verlichting over kan nemen als de netstroom uitvalt. Maar dat is pas over een jaar of 5 denk ik, of eerder, als de salderingsregeling verdwijnt.”

“Ga niet overhaast te werk. Zorg dat je eerst die maatregelen neemt die je huis voorbereiden op een warmtepomp. Goede isolatie is essentieel.”

Berekening stroomoverschot.

Wim en Anneke wekken met hun 39 zonnepanelen meer energie op dan ze verbruiken. Hun woning is daarmee ‘energiepositief’. Benieuwd hoe Wim en Anneke aan dit overschot komen? Hieronder legt Wim het uit in een berekening:

“Ons grote huis is erg goed geïsoleerd. Het energiegebruik was:

  • Elektriciteit: 5.000 kWh/jaar
  • Gas: 2.000 m3/jaar

1 m3 gas bevat evenveel energie als 9,5 – 10 kWh elektriciteit. Voor de verwarming van het huis zou dus 20.000 kWh per jaar nodig zijn.

Een grondgebonden warmtepomp haalt zijn energie uit het elektriciteitsnet en ook uit de grond. Daardoor komt er ca. 3,5 keer meer warmte uit dan je er aan elektriciteit in stopt! In plaats van 20.000 kWh is er maar 5.715 kWh nodig om een jaar lang te verwarmen. De warmtepomp kan in de zomer koelen, er stroomt dan water van 18-19 graden Celcius door de vloerverwarming. Dat kost ca. 300 kWh per jaar.

Nu wij gasloos zijn hebben we alleen elektrische energie nodig:

5.000 kWh + 5.715 kWh + 300 kWh = 11.015 kWh/jaar.

Onze 39 zonnepanelen hebben een piekvermogen van 12,48 kW. De geschatte jaaropbrengst is ruim 12.500 kWh. Wij verwachten daarmee ca. 1.500 kWh over te houden. Elke week nemen wij de meterstanden op, volgend jaar weten we het zeker.”

Video’s grondboring en plaatsen warmtepomp.

Tot slot hebben Wim en Anneke twee video’s gemaakt van de grondboring en het koppelen van de leidingen en plaatsen van de warmtepomp. Hieronder zijn deze video’s te bekijken.