Benutten van aardwarmte.

Een warmtepomp als spil van het energiesysteem. Bij de herbouw van een woning in Neede stond duurzaamheid nadrukkelijk op de agenda. Peter Davids heeft er geen moment spijt van. “Het benutten van aardwarmte is een goedkope en milieuvriendelijke methode van energiewinning, een prachtige oplossing. We hebben daardoor geen gasaansluiting nodig.”

Neede: Benutten van aardwarmte
Neede: Benutten van aardwarmte

Algemene informatie.

 • Waar: Neede
 • Soort locatie: Woonhuis
 • Initiatiefnemers: Peter Davids
 • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, Warmtepomp, Warmteterugwinning, Zonnecollectoren, Zonnepanelen

“We hebben geen gasaansluiting nodig.”

Het woonhuis brandde enkele jaren geleden af. Toen werden plannen ontwikkeld om het huis voor twee huishoudens te laten herbouwen. Peter Davids, eigenaar van VplusD, nam er de tijd voor en koos bewust voor duurzame toepassingen.

“Het heeft mijn warme interesse, ook vanwege mijn werk. De situatie bood allerlei kansen. Dat heeft geresulteerd in tal van duurzame maatregelen.”

Hogere isolatiewaarden zorgen er voor dat de EPC eis van 0,8 ruimschoots wordt gehaald, de berekende waarde ligt zelfs lager dan 0,4.

Aardwarmte.

Het benutten van aardwarmte was een belangrijke factor in het geheel. Door middel van een warmtepomp en een gesloten circuit met warmtewisselaars wordt het huis verwarmd en gekoeld. Er zijn tien open bronnen in de grond gebracht tot een diepte van 64 meter. Er wordt water van een constante temperatuur van ongeveer 14 graden opgepompt. Dit wordt met behulp van een compressor opgewarmd tot een gebruikstemperatuur van zo’n 40 graden.

Het gehele pand is voorzien van vloerverwarming met uitzondering van de zolders en de prefab kelders. “Een cv-installatie met radiatoren is daardoor niet nodig. Dat scheelt ook ruimte. Het systeem zorgt voor een constante temperatuur.”

“In combinatie met vloerverwarming heerst er een zeer aangenaam binnenklimaat. Het is prettig wonen.”

Een houtkachel zorgt voor sfeer en biedt de mogelijkheid om bij te stoken.

De woning is voorzien van een ventilatiesysteem, een zogenaamde warmteterugwinstallatie (WTW). Daarmee wordt tocht volledig uitgebannen. Het systeem heeft een groot aantal afzuig- en inblaasventielen voor een goede verdeling van de lucht. Op het dak liggen 56 zonnepanelen. De opbrengst daarvan bedraagt ongeveer 10.000 kWh per jaar. Dat zorgt voor een aanzienlijke besparing, want het totale verbruik voor de warmtepomp voor de twee huishoudens ligt op zo’n 17.000 kWh. Op de helft van de panelen zit een subsidie tot 4500 kWh per jaar, in praktijk wordt er nog zo’n 3000 kWh op jaarbasis teruggeleverd. Dat is mooi meegenomen.

“Al met al vallen de totale energielasten enorm mee. We betalen iets boven de honderd euro per maand per gezin. Dat is een prima opsteker. En met een nog betere afstelling van de warmtepomp valt er nog meer winst te boeken.”

“Natuurlijk moet je investeren in technieken en apparatuur, maar uiteindelijk heb je er veel profijt van.”

Tips.

Peter Davids heeft de volgende tips voor mensen of bedrijven die met duurzame energie aan de slag gaan:

 • Stel maatregelen niet uit; de ontwikkelingen gaan altijd door. Je moet een keer instappen.
 • Investeer liever iets meer, dan dat je later spijt krijgt van ontbrekende onderdelen. Zo zijn de ramen op de zuidzijde van onze woning voorzien van screens. De ‘fout’ is dat deze handmatig moeten worden bediend. Kortom, een verkeerde bezuiniging. We hebben een deel van de bestaande woning laten staan. Dat was het deel dat het meest recent was gebouwd, enkele jaren geleden. Dit is nu echter het zwakke punt van de woning. Ook dit deel had achteraf vervangen moeten worden.
 • Ga in zee met deskundige en betrouwbare partijen en laat je goed voorlichten. Daarmee voorkom je problemen en bespaar je uiteindelijk geld.

Situatie.

Het gebouw wordt bewoond door twee gezinnen en één op zichzelf wonende oudere. De totale bruto inhoud bedraagt zo’n 2.500 m3 inclusief de bergruimten.

Maatregelen.

 • Hogere isolatiewaarden
 • Installatie warmtepomp
 • Zonneboiler
 • Zonnepanelen
 • WTW-systeem
 • Houtkachel

Effect maatregelen.

 • Modern, duurzame woning met veel comfort en binnen een prettig klimaat
 • Flink lager energieverbruik
 • Geen gasaansluiting