Kantoor NL Greenlabel.

‘Practice what you preach’, daar weten ze bij NL Greenlabel in Megchelen alles van. Het bedrijf, opgericht door Nico Wissing (Tuin- en Landschapsontwerper) en Lodewijk Hoekstra (bekend als tv-tuinman), zet zich in om “het gebruik van duurzame producten en materialen en groen in de ruimste zin van het woord te bevorderen”. Het label, ontwikkeld door bureau Royal HaskoningDHV in opdracht van NL Greenlabel, biedt in één oogopslag inzicht in de mate waarin producten & materialen, planten en gebieden duurzaam zijn. En bij zo’n missie hoort natuurlijk ook een kantoor die ruimschoots aan dit label voldoet!

Megchelen: Kantoor NL Greenlabel
Megchelen: Kantoor NL Greenlabel

Algemene informatie.

  • Waar: Julianaweg 22, 7078 AR Megchelen
  • Soort locatie: Kantoorpand
  • Initiatiefnemers: Studio Nico Wissing / Green M2 / NL Greenlabel
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevel- / spouwmuurisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas / Triple glas, Balans- / vraaggestuurde ventilatie, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

Het kantoor aan de Julianaweg in Megchelen (gemeente Oude IJsselstreek) kent dan ook een aantal zeer bijzondere en duurzame eigenschappen. Het pand is gebouwd in 1994 en in 2014 grondig aangepakt en verduurzaamd. Het kantoor is opnieuw gebouwd onder het dak van de bestaande loods. Daarbij zijn uitsluitend duurzame materialen gebruikt, zoals stro en leem. Het kantoor wordt elektrisch verwarmd met stroom, opgewekt op een eigen solarveld naast het kantoor.

Daarnaast heeft het pand een sedumdak (groendak) met een hoek van 45 graden. Dit zorgt niet alleen voor een heel duurzame vorm van dakbedekking die tegen vrijwel alle weersomstandigheden bestand is en heel goed isoleert tegen zowel warmte, koude als geluid, maar door de scherpe hoek past het pand ook nog eens prachtig in de omgeving. Het kantoor is als het ware één met de natuur.

De elektriciteit die nodig is om het kantoor te verwarmen en de apparatuur te laten draaien wordt opgewekt op een eigen solarveld. Ook bij het aanleggen van dit veld is veel rekening gehouden met de inpassing in het landschap. De zonnepanelen zijn op een speelse manier in de natuur verwerkt en vormen daardoor een extra element in het landschap. Een prachtig voorbeeld van de manier waarop duurzame energie en versterking van de natuur perfect samengaan.