Erve Koeslag.

Meer comfort en beleving, maar tegelijkertijd milieuwinst, waardevermeerdering en lagere kosten? Het praktijkvoorbeeld van de familie Post in Lochem toont aan dat het zelfs bij een authentieke boerderij uit 1902 aantrekkelijk is om duurzame maatregelen te treffen.

Lochem: Erve Koeslag
Lochem: Erve Koeslag

Algemene informatie.

  • Waar: Lochem
  • Soort locatie: Woonhuis
  • Initiatiefnemers: Willem Post en Saskia van Essen
  • Uitgevoerde maatregelen: schilisolatie met 10 centimeter EPS (dakisolatie, gevelisolatie, vloerisolatie), HR+++ glas, 3 zonnecollectoren, 15 zonnepanelen, massakachel met warmtewisselaar, vloer- en wandverwarming, wandafwerking met leemstuc

Erve Koeslag is de naam van de prachtige en inmiddels energieneutrale boerderij waarin Willem, Saskia en hun twee zoons in 2009 hun intrek namen. Ze wonen in het voorhuis en hebben het oude deel in de tussentijd bewoonbaar gemaakt.

Winst

“Comfort en energiezuinigheid waren de uitgangspunten bij onze verbouwing,” vertelt Willem. “De lasten waren erg hoog, wat natuurlijk vrij normaal is voor een oude en vrijwel ongeïsoleerde boerderij. Het kostenaspect stond dus aan de basis van de renovatie. Maar tegelijkertijd zorgt de nieuwe situatie voor milieuwinst; dat vinden we ook erg belangrijk!”

Comfort & beleving

De maatregelen mochten niet ten koste gaan van comfort en beleving. “Dat lijkt een spanningsveld, maar in de praktijk bleek het tegendeel waar”, aldus Willem. “De deel was een koude, tochtige ruimte. Dat is nu een heel ander verhaal.”

Familie Post heeft de schil flink aangepakt door middel van aaneengesloten vloer- wand- en dakisolatie. “Een pakket van 10 centimeter EPS maakt duidelijk verschil.” Daarnaast hebben ze HR+++ glas toegepast.

Energiecentrale in huis

Verder comfort wordt bereikt via een massakachel, die het hart van de boerderij vormt. Deze zogenoemde Finn kachel, geleverd door Ewald ten Hagen uit Geesteren, wordt gestookt op streekhout. “Het is een soort energiecentrale in huis”, vertelt Willem. ‘Het brandproces is uiterst efficiënt. De warmte is aangenaam en de kachel biedt beleving. En de restwarmte wordt ook nog benut. Wat wil je nog meer?”

Een warmtewisselaar zorgt er - in combinatie met extra zuurstoftoevoeging - voor dat het water rechtstreeks wordt verwarmd en in gescheiden buffervaten voor de vloer- en wandverwarming kan worden benut. “Daardoor gebruiken we in principe geen gas meer.”

Leemstuc

Willem en Saskia hebben de wanden laten afwerken met leemstuc. “Dit zorgt voor een bijzondere uitstraling en een aangenaam leefklimaat”, vindt Sakia. “Het huis ademt en dat is wat ons betreft wel zo gezond.”

De oude gebinten en sporen in de deel zijn grotendeels hergebruikt waardoor de boerderij haar traditionele karakter heeft behouden. Verder wordt er geen verf of lak toegepast.

Ook hebben Willem en Saskia rekening gehouden met de directe instraling van zonlicht. “Op ons dak liggen 15 pv-panelen die flink wat stroom opwekken”, vertelt Saskia enthousiast. “Mede daardoor zijn we CO2 neutraal. Dat geeft een goed gevoel. We zijn blij dat we het gedaan hebben en hopen nog verdere stappen te maken.”

Tips?

Willem raadt mensen een integrale aanpak aan. “Je hebt als eindgebruiker baat bij een totaaloplossing. Het bevordert ook de afstemming. Laat partijen meedenken met het hele concept. Daarmee maak je het verschil. Dat is wat mij betreft een belangrijke tip voor leveranciers van duurzaamheid.”