Bourgondisch leven zonder verspillend te zijn

Lievelde: Bourgondisch leven
Lievelde: Bourgondisch leven

Algemene informatie:

  • Waar: Gasteveldsedijk 6, 7137 PD Lievelde
  • Soort locatie: Biotel
  • Initiatiefnemers: John en Liane Arink
  • Uitgevoerde maatregelen: strobouw, wandverwarming, Zonnepanelen, Gasloos, Hergebruik van warmteafgifte koel- en vriescellen in combinatie met hout-cv

Biologisch bouwen, biologisch boeren en biologisch eten: in Lievelde zijn deze drie uitgangspunten verenigd op één plek: Biotel Achterhoek op het erf van Ekoboerderij Arink. Het biotel is gebouwd op de plek van een oude hooiberg en heeft dezelfde karakteristieke zeskantige vorm. Meer dan duizend balen stro zijn er in gegaan. Allemaal afkomstig van het eigen landbouwbedrijf. Voor John en Liane Arink past dit helemaal in hun visie van zoveel mogelijk circulair leven: "Het geeft een enorme kick dat je, van wat het afgelopen seizoen op het land gegroeid is, een gebouw kunt maken!"

De hoofdgrondstoffen van het biotel zijn hout, stro en leem. Vooral heel veel stro. Niet alleen de wanden, maar ook de vloeren zijn van stro. Zowel op de begane grond, als op de verdieping. "Het hele gebouw staat op een paar honderd klosjes zodat de wind er onderdoor kan", legt John uit. "De hoofdreden is dat je het gebouw droog wilt houden, want vocht is de grootste vijand van een strooien gebouw. Maar als de wind er onder door kan trekken, heb je ook geen last van ongedierte. Want waar het trekt, daar gaat nog geen vlieg zitten. Dus ook geen muis of rat."

Een andere bijzondere materiaalkeuze zijn de wollen matten tegen het plafond. "We moesten hier een brandwerend plafond in maken. Maar tijdens de eerste dineravonden konden mensen elkaar helemaal niet verstaan omdat het gladde plafond enorm galmde. Toen hebben we gezocht naar een product dat akoestisch goed is, een natuurproduct én brandwerend. Dit zijn matten geperst schapenwol. Wol schroeit alleen maar. Je kunt het niet in de fik krijgen. Het was wel een hels karwei om ze vast te maken." blikt John terug.

Stro fungeert als natuurlijk bouwmateriaal, maar ook als isolatie: "De isolatie is hier ontzettend goed. We hebben een Rc-waarde van over de 8. De architect zei ook: “Je moet je geen zorgen maken over hoe je het warm houdt binnen, maar, als je met 40 mensen hier zit, hoe je het koel houdt.” En daar had hij gelijk in. 's Morgens met het ontbijt doet Liane de houtkachel aan. Maar dan vooral voor de sfeer. Het hoeft eigenlijk niet om het warm te krijgen, want het blijft heel lang warm."

Om het gebouw te verwarmen en mensen te laten douchen gebruiken John en Liane verder de restwarmte van de vries- en de koelcel, in combinatie met een hout-cv. Ook hier weer een stukje circulair leven, want, vertelt John: "We hebben hier heel veel houtwallen en daar komt heel veel hout uit vrij."

Ook de hotelkamers zijn duurzaam ingericht met bedden van Douglas-hout, beddengoed van eco-katoen en matrassen van natuurrubber. In de badkamer vind je gerecycled plastic. "Aan sommige keuzes ontkom je niet", zegt John hierover. "Net als bijvoorbeeld de elektriciteitsleidingen en de warmteleidingen in de muur. Maar voor de rest is het allemaal volledig regenereerbaar en zou je het hele gebouw weer kunnen versnipperen en onderploegen."