Indak-zonnepanelen.

Voor Lichtenvoordenaren Silvia en Eddy te Woerd begon het verduurzamen van hun huis in 2014, toen de bestaande VR-ketel vernieuwd moest worden. Er werd een nieuwe HR-ketel geplaatst met een zonneboiler en 2 collectoren op het dak. Daarmee werd al behoorlijk bespaard op het gasverbruik. Maar Silvia en Eddy wilden meer…

Lichtenvoorde: Indak-zonnepanelen
Lichtenvoorde: Indak-zonnepanelen

Algemene informatie.

  • Waar: Irenestraat 43, 7131 XT Lichtenvoorde
  • Soort locatie: Woning en schuur
  • Initiatiefnemers: Silvia en Eddy te Woerd
  • Uitgevoerde maatregelen: Zonneboiler, Zonnecollectoren, Zonnepanelen

“Al langer dachten wij na over de toepassing van schone energie voor ons huishoudelijk gebruik”, vertellen ze. “Zo’n 4 jaar geleden hebben wij ons laten informeren over zonnepanelen. Alleen was toen de cv-ketel ruim aan het einde van zijn economische en besparende levensduur. We zijn toen ingegaan op een actie van ATAG en hebben de HR-ketel met zonnecollectoren laten installeren”.

Maar de wens om zonnepanelen te installeren bleef. “Via Benno Klein Goldewijk van Viridian Solar ontvingen wij informatie over de indak-zonnepanelen van Viridian Solar. Wij waren daarvan zo gecharmeerd, dat wij hebben aangegeven dat wij tot aanschaf zouden overgaan als dit systeem keurig op ons garagedak zou passen qua maatvoering”.

Viridan Solar.

Viridian Solar is een Britse producent van kwalitatief en esthetisch hoogwaardige zonnepanelen voor volledige dakintegratie in hellende daken tussen de 20° en 60° (zgn. indak-zonnepanelen). Een toonaangevend product van Viridian Solar is ClearlineFusion, een beproefd systeem voor dakintegratie van solar PV.

“Een toenemend aantal installateurs, bouwbedrijven en vastgoedontwikkelaars gebruikt het ClearlineFusion indak-zonnepanelensysteem voor dakintegratie van zonnepanelen als alternatief voor de plastic tray-systemen die tot nu toe veelal zijn toegepast. Een belangrijk kenmerk van ClearlineFusion is dat de indak-zonnepanelen als zodanig de dakconstructie vormen. Het systeem kan daardoor zónder extra panlatten, plastic bakken, EPDM-onderlagen, folies en aparte gootstukken verwerkt worden. Bovendien is er sprake van slechts één leverancier en niet van uiteenlopende fabrikanten voor diverse benodigde onderdelen. Daarnaast is ClearlineFusion gemakkelijk te verwerken omdat er veel minder losse onderdelen zijn. De installatietijd is snel en ClearlineFusion ziet er tevens ‘strak’ uit”, vertelt Benno Klein Goldewijk over het ClearlineFusion-systeem.

“Toeval bestaat blijkbaar niet als het gaat om duurzaamheid, want de indak-zonnepanelen pasten exact”, vertelt Eddy te Woerd. “In totaal 16 panelen zijn nu integraal en waterdicht aan weerzijden op ons garagedak gemonteerd en netjes afgewerkt met een zinken lijst op de plaatsen van de overstekken”.

Besparing.

Of Silvia en Eddy tevreden zijn? “Wij zijn bijzonder content over de strakke en vlakke afwerking die dit systeem mogelijk maakt. De panelen vallen nagenoeg niet op en vormen esthetisch gezien een plaatje. En het mooiste is dat deze panelen ons afgelopen jaar bijna 3.500 kWh hebben bespaard”, vertellen Silvia en Eddy te Woerd. Maar dat is niet de enige besparing die de zonnepanelen opleveren: “Daarnaast hebben wij de dakpannen eraf gehaald en gaan deze voor een ander object gebruiken. Bij nieuwbouw-situaties kun je meteen al incalculeren dat je bespaart op de aanschaf van dakpannen”, sluit Eddy tevreden af.