Ecologische stroleemwoning

Langerak: Ecologische stroleemwoning
Langerak: Ecologische stroleemwoning

Algemene informatie:

  • Waar: Henk Luesinkweg 5, 7008 AD Langerak
  • Soort locatie: Woning
  • Initiatiefnemers: Rien Hamers en Anne te Wierik
  • Uitgevoerde maatregelen: dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Triple glas, Balans- / vraaggestuurde ventilatie, Houtkachel, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

Rien Hamers en Anne te Wierik hebben hun toekomstige woning zelf ontworpen. Rien bouwt hem voor 99% ook nog eens zelf. Niet van steen maar van hout, strobalen en leem… Al met al neemt het bouwen al een paar jaar in beslag Maar het moment komt in zicht dat ze hun stacaravan kunnen verlaten!

Rien straalt volop enthousiasme uit wanneer hij vertelt over wat ecologisch bouwen voor hem betekent. In dit huis voel ik me alsof ik in de natuur ben, verbonden met de aarde. De lucht voelt hetzelfde als wanneer ik in het bos loop. Alle materialen zijn natuurlijk. Ik heb ook bedacht dat alles wat je niet in je handen wilt houden, je eigenlijk ook niet in je huis moet willen stoppen. Zoals beton, glas- en steenwol, kalk, PUR…. Dat voelt toch niet fijn aan je handen. Je lichaam geeft al aan dat het niet goed is. Leem wel, dat voelt heel prettig."

Net voor de vorige winter was het huis aan de buitenkant helemaal dicht. Het afgelopen jaar heeft Rien vooral gewerkt aan de afwerking binnen: het leemstucen van de wanden, de elektrische installatie, badkamer en keuken… "Het begint te komen", aldus Rien. Hij hoopt dat ze nog voor de winter erin kunnen trekken. "De laatste afwerkingen aan de buitenkant komen dan volgend jaar wel weer."

De houtgestookte 'Finnoven' die centraal in het woongedeelte staat, is al eerder in gebruik genomen. Het is kort opstoken om daarna nog ruim 24 uur van een hele prettige, behaaglijke stralingswarmte te genieten. Afgelopen zomer was het heerlijk koel in huis en in oktober was het zonder de kachel aan nog steeds een prettige temperatuur.

De isolatiewaardes van het huis liggen dan ook ruim boven de wettelijke eisen. Het dak is voorzien van een isolatie van houtvezel en jute, de wanden zijn opgebouwd uit hout met strobalen, afgewerkt met leemstuc. De leefruimtes zijn op de zon gericht, aan de noordkant zitten alleen kleine ramen. Het huis is luchtdicht maar dampopen, waardoor er zich nergens tocht of vochtproblemen kunnen voordoen.

Iemand vroeg aan Rien of hij er met de kennis van nu weer aan zou beginnen? Zijn antwoord? "Ja, het is een hele inspanning, maar het geeft ook ongekend veel voldoening."