Opgegeven boerderij.

Toen energiecoach Meindert Dijkstra en zijn vrouw hun huidige woning in Keijenborg kochten was deze niet bepaald woonklaar. “Eigenlijk kochten we vooral een bouwkavel van 1,5 hectare,” herinnert Meindert zich. “Het preceel stond al acht jaar te koop en het dak van de deel was deels ingestort. Iedereen ging ervan uit dat de bestaande bouwval tegen de vlakte zou gaan.” Zo niet Meindert en zijn vrouw.

Keijenborg: Opgegeven boerderij
Keijenborg: Opgegeven boerderij

Algemene informatie.

  • Waar: Zaarbelinkdijk 4, 7256 KL Keijenborg
  • Soort locatie: Woning
  • Initiatiefnemers: Meindert Dijkstra
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie

“Maar wij hadden al gerekend en kwamen tot de conclusie dat nieuwbouw onhaalbaar zou zijn. Onze inschatting was dat er best iets moois te maken viel van de boerderij die er stond. De taxateur was erg enthousiast, de structuur van het woonhuis was goed.”

“Wij hadden goed gerekend en kwamen tot de conclusie dat nieuwbouw voor onhaalbaar zou zijn,” legt Meindert uit. “Onze inschatting was dat er best iets moois te maken viel van de boerderij die er stond. De taxateur was erg enthousiast, de structuur van het woonhuis bleek goed.”

Frauduleus?

Daar dacht niet iedereen hetzelfde over. “Het was zelfs zo erg dat onze hypotheekaanvraag bij ABN-AMRO bij de afdeling fraude belandde”, haalt Meindert aan. “Ik kan daar nu wel om lachen, maar op dat moment voelden we ons niet serieus genomen. De desbetreffende medewerker nam contact op met onze taxateur en stelde hem de meest amateuristische vragen.”

Tijdens een anderhalf uur durend gesprek kon de taxateur de medewerker nog steeds niet overtuigen.” Ik denk dat deze afdeling van de bank totaal niet bekend was met een dergelijk pand. Men eiste een aanvullend bouwkundig rapport en uiteindelijk kregen we de hypotheek toegewezen, maar 25.000 euro ervan via een bouwdepot. Dat moesten wij eerst zelf voorschieten en bonnetjes overleggen. Pas toen ze zagen dat het goed ging konden we vrij beschikken over het krediet.”

Opgeknapte oldtimer

Sinds de aanvang van de verbouwing heeft Meindert grote slagen gemaakt. “Natuurlijk hadden de deel en het lekkende dak onze prioriteit, maar daarna hebben we veel maatregelen kunnen toepassen die fors besparend werken.”

“We hebben echter altijd gezegd dat je van een oldtimer nooit een Tesla kunt maken. De muren hebben bijvoorbeeld een spouw van slechts 2 centimeter. Daar kun je weinig mee”, legt Meindert uit. “Natuurlijk doen we ons best om zoveel mogelijk energie te besparen, ook bij de muren. Het dak van de deel hebben we uiteindelijk hersteld met nieuwe sporen met daarop geïsoleerde dakpanplaten. Dat was sneller en veel goedkoper.”

De verbouwing is nog niet afgerond en gaandeweg komen Meindert en zijn vrouwen op ideeën: “We verbouwen stap voor stap en besteden ons geld telkens met zorg aan de volgende voor de hand liggende aanpassing. Want op een gegeven moment merk je dat de investeringen niet meer rendabel zijn. Daar houdt het dan op.”