Lofthuus Berkenkamp.

In 2015 kochten Martijn Bos en Quirine Dekker uit Driebergen een oude boerderij aan de Slotsteeg in Hengelo Gelderland. Dat bood hun de mogelijkheid om een lang gekoesterde wens in vervulling te laten gaan: een all electric, ‘nul op de meter’-woning. “Bij nieuwbouw is er toch geen andere optie?”, vindt Martijn. “Wij zijn immers verantwoordelijk voor deze aarde. En als je nu ‘nul op de meter’ bouwt, dan blijft je woning ook in de toekomst goed verkoopbaar.”

Hengelo: Lofthuus Berkenkamp
Hengelo: Lofthuus Berkenkamp

Algemene informatie.

  • Waar: Hengelo
  • Soort locatie: Woonhuis
  • Initiatiefnemers: Martijn Bos en Quirine Dekker
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie met sandwichpanelen, Vloerisolatie, HR++ glas / triple glas, Balans- / vraaggestuurde ventilatie, Warmtepomp, Zonneboiler, Zonnepanelen, Douche WTW, Gasloos, Energieneutraal

VIDEO: Bekijk hier de 'nul op de meter'-woning van Martijn en Quirine!

Na de koop van de boerderij moesten Martijn en Quirine de keuze maken: de oude boerderij helemaal slopen of verbouwen tot energieneutrale woning? Om recht te doen aan de historie van de boerderij zochten ze contact met de familie Weenink, die de boerderij tot het laatst hebben bewoond. Het advies: “direct slopen!” Dat gebeurde dan ook, maar de woning werd wel zorgvuldig gestript en de bruikbare onderdelen werden bewaard voor later gebruik. Zo bleef er toch nog iets van de oude boerderij over. Nadat het hele huis gestript was, ging het tegen de grond. En daarmee ontstond de ruimte om een energiezuinige ‘Lofthome‘ te realiseren.

'Lofthome'.

Het concept van de Lofthome is ontwikkeld door FutureHomeConcepts, in samenwerking met Hardeman Systeembouw en KBVV Archtitecten. Over de eigenschappen van een ‘Lofthome’ zegt de website van Lofthome het volgende:

“Lofthome is een innovatief woonconcept, eigentijds en tegelijk tijdloos. Een woning uit staal, glas en eventueel hout. Comfortabel, met optimale functionaliteit en bijzondere eigenschappen. Sinds de introductie van Lofthome in het voorjaar van 2010 is Lofthome voor velen een geliefd woonconcept geworden, een moderne vertaling van het thema loft.

De staalconstructie van een Lofthome vormt tevens de draagconstructie van het huis, draagmuren ontbreken en dit geeft ontzettend veel flexibiliteit. In feite bestaat de woning uit een grote open ruimte waarin de bewoner optimale vrijheid voor zijn woonindeling heeft. Precies zoals lofts in binnenstedelijke pakhuizen en oude fabrieken, maar nu als Lofthome vrijstaand op elke gewenste bouwlocatie. Geplaatste binnenwanden (of tijdelijke zetwanden) kunnen worden verplaatst of weggehaald. De woning is daardoor levensloopbestendig en kan zich voortdurend aan elke levensstijl en levensfase aanpassen.

Door de architectonische toepassing van open vides en glaswanden ontstaat in een Lofthome veel transparantie met een grootse ruimtelijke beleving. Het woonconcept wordt met zadeldak of met platdak (met of zonder verdieping) ontworpen en gebouwd.”

Bron: https://lofthome.nl/lofthome/eigenschappen/

De Lofthome van Martijn Bos en Quirine Dekker werd casco opgeleverd. Daarna kon het huis naar eigen inzicht en in samenwerking met lokale bedrijven verder worden afgebouwd. Het bedrijf Itho Daalderop, ontwikkelaar en producent van innovatieve verwarmings-, ventilatie- en watersystemen in Tiel, hielp Martijn en Quirine hierbij. In de woning is o.a. isolerend triple glas, een water-water warmtepomp, een zonneboiler en zonnepanelen aangebracht. Ook is een buffervat van 7.500 liter in de grond verwerkt, waarmee regenwater kan worden opgevangen en gefilterd voor het gebruik van de wc en de douche. “We zijn meerjarig verzekerd van geringe energiekosten en we hebben een toekomstbestendig huis”, vertel Martijn Bos. “Door de water-water warmtepomp is de woning het gehele jaar door zeer comfortabel”. Het enige nadeel? “We missen wel een open haard in huis”, concluderen Martijn en Quirine.

“We zijn meerjarig verzekerd van geringe energiekosten en hebben een toekomstbestendig huis.”

Hebben Martijn en Quirine met hun ervaring ook tips voor anderen met dezelfde wensen? “Bepaal een einddoel (in ons geval gasloos en Bijna Energie Neutraal (BENG)) en toets daar je investeringen aan. Zorg er dus voor dat de investeringen van nu het einddoel op langere termijn niet in de weg staan”, adviseert Martijn.

Nul op de meter.

Lofthuus Berkenkamp is een zogenoemde ‘NOM-woning’: Nul Op de (energie)Meter. Hoe Martijn en Quirine dit hebben bereikt, lees je hier in een handig overzicht, geschreven door Martijn.

Publicaties.

In de Gelderlander stond op 3 augustus 2016 een uitgebreid artikel over de woning van Martijn Bos en Quirine Dekker. Daarnaast is er in MijnMagazine een interview geweest, dat kun je hier lezen.

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!