’t Elderink

Hengelo: 't Elderink
Hengelo: 't Elderink

Algemene informatie:

  • Waar: Elderinkweg 9a, 7255 KA Hengelo Gld
  • Soort locatie: Woning
  • Initiatiefnemers:Rudi Kornegoor en Kitty Waenink
  • Uitgevoerde maatregelen:dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Triple Glas, Balansventilatie, Warmtepomp, Zonneboiler, Zonnepanelen, Gasloos, Energieneutraal

Wil je een kijkje nemen in een duurzame houtskeletwoning? Dit kan bij Rudi Kornegoor en Kitty Waenink aan de Elderinkweg 9a in Hengelo Gld. Behalve energiezuinig en gasloos is deze nieuwe woning ook nog eens gebouwd zonder PIR, PUR en andere chemische bouwmaterialen. "Dat moet toch anders kunnen", was de mening van de bewoners, die het huis in eigen beheer hebben gebouwd. Ze laten u tijdens de Achterhoekse Duurzame Huizenroute graag zien hoe het dus ook anders kan.

Rudi Kornegoor noemt zichzelf een echte bouwmaterialen-liefhebber. En vooral duurzame bouwmaterialen. Hij vindt het niet terecht dat duurzaam vaak vertaald wordt naar energiezuinig: "Om energiezuinig te zijn, plakken, kitten en purren mensen alles dicht en gebruiken ze veel chemische bouwmaterialen zoals PIR en PUR. Deze materialen zijn standaard in de bouw, maar wel schadelijk voor onze gezondheid".

De houtskeletwoning van Rudi en Kitty is dus anders. Een belangrijk verschil met reguliere bouw is dat ze veel dampopen bouwmaterialen en isolatiematerialen hebben toegepast. Deze materialen werken vochtregulerend, wat een heel aangenaam binnenklimaat in de woning geeft. Verder is de woning helemaal luchtdicht gebouwd, zodat er geen kostbare warmte verloren gaat. Een ventilatiesysteem zorgt voor verse lucht. Deze verse lucht wordt eerst voorverwarmd door warmte die teruggewonnen is uit de afgevoerde lucht. Door deze balansventilatie gaat er vrijwel geen warmte door ventilatie verloren.

Als hoofd-verwarmingssysteem hebben ze verrassend genoeg geen warmtepomp gekozen. Op het dak liggen speciale vacuümbuizen (Powertubes) die warmte halen uit zon- en daglicht. Deze warmte wordt opgeslagen in een 'Hygiëne-boiler' van 300 liter met daarin twee warmtewisselaars: een voor het warme tapwater en een voor de vloerverwarming. Alleen een kleine 'Booster warmtepomp' is nodig om de temperatuur van het tapwater nog iets te verhogen. Door een ingenieus waterrecyclingsysteem in de douche wordt het gebruikte water opgevangen, gefilterd, naverwarmd en rondgepompt. Hierdoor is nog maar een aanvoer van 1,2 liter warm water per minuut nodig.

Het systeem mag zich deze eerste winter gaan bewijzen. Sowieso houdt de woning enorm veel warmte vast. Als bijvoorbeeld de wasdroger draait en ook de oven aanstaat, gaat de temperatuur al snel een paar graden omhoog. Op de warmteterugwin-unit van de ventilatie zit daarom ook een koelunit aangesloten.

In augustus zijn Rudi en Kitty in hun nieuwe huis gaan wonen. Al tijdens de bouw merkten ze het verschil in binnenklimaat. Het huis voelt goed.