Energieneutrale woning.

Walter Krabbenborg en Ingrid Gierkink pakten de verduurzaming van hun huis in een aantal fases aan.

Harreveld: Energieneutrale woning
Harreveld: Energieneutrale woning

Algemene informatie.

  • Waar: Varsseveldseweg 91, 7135 JC Harreveld
  • Soort locatie: Woning
  • Initiatiefnemers: Walter Krabbenborg en Ingrid Gierkink
  • Uitgevoerde maatregelen: Warmtepomp, Zonneboiler, Zonnepanelen

“We hebben het stap voor stap gedaan en dat beviel ons erg goed”, zegt Ingrid Gierkink. “We strepen nu de energieopbrengst en het verbruik tegen elkaar weg, maar we hebben ook al een tijdje verdiend aan onze energie-opwek”. De familie startte in 2008 met het aanleggen van een zonneboiler. “In 2012 kwamen daar de eerste zonnepanelen bij. Daarna hebben we in drie fases zonnepanelen bijgevoegd. Dat werkt goed, dus we hadden zelfs energie over. En dan word je enthousiast! Dus wilden we ook graag elektrisch gaan rijden en de auto opladen met onze eigen stroom.”

"We zijn helemaal zelfvoorzienend en eigenlijk worden we steeds enthousiaster."

“Met die extra stroom bleken we zelfs ons nieuwe tuinhuis te kunnen verwarmen, dus hebben we daar een elektrische vloerverwarming in gelegd. En op dit moment zijn we bezig om gasloos te worden. Daarvoor is dit voorjaar een warmtepomp aangelegd. Met natuurlijk ook weer een aantal extra zonnepanelen, om die warmtepomp energie te geven. Het is een leuke uitdaging om te bekijken hoe je steeds meer zelfvoorzienend kunt zijn, want dat spreekt ons erg aan. Maar buiten dat: we besparen enorm en het geeft een goed gevoel om duurzaam bezig te zijn.”

"Het geeft een goed gevoel om duurzaam bezig te zijn."

“Ik word er eigenlijk steeds enthousiaster van. Want je bent het goedkoopst uit met stroom die je direct na het opwekken verbruikt. Dus ik kijk tegenwoordig even in de meterkast en als we terug leveren zet ik de wasmachine aan. Mooi toch? Het is inderdaad gewoon een sport”.

Walter Krabbenborg en Ingrid Gierkink vertellen je graag over hun ervaringen: “Als mensen wat meer willen weten mogen ze ons gerust benaderen.”