Woonlastenneutraal besparen.

Bas en Sandra Beun uit Gendringen wonen in een heel gewone rijtjeswoning op de hoek (1976) en hebben een heel gemiddeld budget. ‘Vanwege Groningen’ willen ze graag van het gas af. Al is dát nog niet gelukt, ze hebben al een heleboel wél kunnen doen. Met als bijna heilig uitgangspunt om niet meer uit te geven dan ze aan kosten besparen.

Tekst: Anneke Idzinga – Energieadvies voor Thuis

Gendringen: Woonlastenneutraal besparen
Gendringen: Woonlastenneutraal besparen

Algemene informatie.

  • Waar: Touwslagersbaan 113, 7081 EK Gendringen
  • Soort locatie: Hoekwoning (1976)
  • Initiatiefnemers: Bas en Sandra Beunk
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Ledverlichting, Vloerverwarming, Warmteterugwinning, Zonnepanelen

Stroomvreters uit huis!

Als deelnemers aan het Nul-op-de-meterproject van de gemeente Oude IJsselstreek kregen Bas en Sandra begin 2018 een uitgebreid energieadvies. “Het bleek dat wij vrij veel apparaten hadden die véél energie verbruikten”, vertelt Bas hierover. “Onze eerste investering was 15 euro, voor een meter waarmee je stroomverbruik kunt meten. Toen bleek al gauw dat we onze oude koelkast en diepvries in de schuur weg moesten doen. Maar ook de koelvriescombinatie in de keuken en de wasdroger hebben we vervangen. Daarnaast hebben we nu overal ledlampen en een pompschakelaar voor de pomp van de vloerverwarming.” Het resultaat? “Bij de eindafrekening van de NUON kregen we 300 euro terug! Helaas was het een hete zomer en is een deel van de besparing weer opgegaan aan de airco’s.”

Witte bolletjes?

Verder leverde onderzoek van de spouw een verrassing op. Bas: “We gingen ervan uit dat we spouwmuurisolatie hadden. Maar toen bleek dat al het isolatiemateriaal naar beneden was gezakt.” “Tja”, reageert Sandra, “Toen snapten we ineens ook waarom we zo vaak witte bolletjes rond het huis vonden. Die kwamen uit de spouw. Er zitten nu opnieuw van die piepschuim bolletjes in, maar dit keer met een bepaald plakstofje eromheen, zodat ze blijven zitten.”

De isolatie van het dak was met 5 cm glaswol aan de krappe kant. Ook liep deze niet door tot in de hoek van het dak en de muren. Een doe-het-zelfklus voor Bas. “De kap is nu hermetisch dicht. Ik heb er 7 cm minerale wol extra tegenaan gedaan, heb een dampremmende folie aangebracht en nu ben ik aan het aftimmeren met gipsplaten.” In de woonkamer heeft Bas verder een muurventilator met warmteterugwinning geplaatst. “Die moet je gewoon in Duitsland halen. Misschien moet er nóg eentje bij… dan kunnen we de ventilatieroosters verder dichtlaten.”

Binnen budget investeren

Met 7 zonnepanelen aan de voorkant en 6 aan de achterkant van hun huis profiteren Bas en Sandra voortaan vanaf de eerste tot de laatste zonnestralen van hun eigen groene stroom. Bas heeft het de plaatsing precies uitgekiend, om maar zo min mogelijk schaduw te hebben van de grote boom voor het huis. Een elektrische keukenboiler is de voorlopig laatste investering die Bas en Sandra graag nog willen doen, omdat er nu veel warmte verloren gaat in de lange leidingen tussen de cv-ketel en de keukenkraan.

De cv-ketel vervangen zit er nu nog niet in. “Voor een warmtepomp moeten we zoveel investeren, daar wachten we nog even mee”, stelt Bas. “We hebben nu zoveel geïnvesteerd, in het milieu en in onze woning; nu gaan we eerst eens kijken wat dat overlevert. “Er zijn ook nog zoveel ontwikkelingen”, vult Sandra aan. “We wachten liever tot er een product op de markt komt waarvan wij zeker weten dat we het willen.”

Sandra bewaakt bij dit alles het budget. “Je moet wel realistisch zijn”, vindt ze. “We hebben een maximum maandbedrag te investeren, namelijk wat wij eerst aan gas en elektriciteit uitgave: 160 euro. We hebben nu een duurzaamheidslening en we willen daar niet meer aan betalen dan we ook weer besparen. En alles wat we extra besparen, gebruiken we om de lening versneld af te lossen.”