De Snieder.

Aan de Slaapweg in Geesteren (gemeente Berkelland) woont Ewald Tenhagen. Zijn doel: autonoom wonen. Inmiddels is niet alleen deze wens in vervulling gegaan, maar werkt hij in het dagelijks leven als kachelbouwer.

Geesteren: De Snieder
Geesteren: De Snieder

Algemene informatie.

  • Waar: Slaapweg 1, 7274 GK Geesteren
  • Soort locatie: Woonhuis
  • Initiatiefnemers: Ewald Tenhagen
  • Uitgevoerde maatregelen: Dakisolatie, Gevelisolatie, Vloerisolatie, HR++ glas, Triple glas, Balans- / vraaggestuurde ventilatie, Pellet- /houtkachel, Gasloos, Energieneutraal, Grijswatersysteem

In de Tubantia van 19 januari 2017 stond onderstaand artikel over de kachelbouwer uit Geesteren:

Kachelbouwer Geesteren: schoner op hout stoken kan.

GEESTEREN – Hij zit er warmpjes bij, kachelbouwer Ewald Tenhagen in Geesteren. Sinds 10 jaar heeft hij van zijn hobby zijn beroep gemaakt. Maar vanzelf gaat het niet rond kachels, beseft hij. Daarom moet hij soms meer praten dan stoken.

Verwacht niet dat Tenhagen eindeloos heen en weer sjouwt met hout. Zijn kachels branden maar een paar uur. Alleen heb je het er dan evengoed de rest van de dag ook warm door. De lemen wand rond de kachel geeft de warmte langzaam af, als een accu. Tenhagens boodschap: de warmte lang vasthouden cq verdelen is beter dan een kachel lang laten smoren. Schoon branden is een kunst die je moet leren.

Onderzoeker Koppejan (Biomass) heeft in 2010 in opdracht van Agentschap NL een rapport uitgebracht over houtkachels. Hij concludeerde al dat oudere kachels en open haarden vervangen moeten worden door schonere kachels, om minder fijnstof te verspreiden.

Dat is ook Tenhagens boodschap. Maar de kachelbouwer heeft veel te stellen met in zijn ogen oneerlijke concurrentie: die van stalen kachels zoals je die bij onder meer bouwmarkten tegenkomt. Onlangs nog werd in het KRO NCRV-tv programma De Monitor aandacht gevraagd voor overlast door uitstoot van houtkachels. Tenhagen vindt de kritiek terecht, maar wijst erop dat het gewoon veel schoner kan.

“Als in Nederland stalen kachels en stenen kachels worden getest, gaat het een beetje op zijn Volkswagens wat de metingen betreft. De beste 3 uur wordt gemeten. Dat verschilt van de praktijk. In landen als Oostenrijk en Duitsland wordt beter getest. Maar daar wordt dan ook meer hout gestookt, terwijl je daar bergachtige streken hebt waar rook in valleien blijft hangen.”

Om te voorkomen dat Tenhagens boodschap klinkt als ‘WC Eend adviseert WC Eend’, zit ook buurtbewoonster Anne Leeflang aan tafel. Zij heeft zich als adviseur natuur, zingeving en sociale verandering in het verleden verdiept in klimaatverandering. En stookt ook hout. “Naaldhout van eigen aanplant is het beste, als je biomassa als brandstof wilt toepassen. Naaldbomen nemen fijnstof op. Lokaal geproduceerd hout is betere brandstof dan pellets die de halve wereld over worden vervoerd. Dat is niet groen meer, maar grijs…” Leeflang onderstreept Tenhagens verhaal. “Een goed functionerende kachel is goed te regelen zonder de verbranding te beïnvloeden.”

“Je hebt goede kachels en slechte kachels. Maar ook goede stokers en slechte stokers.”

Tenhagen: “Je hebt goede kachels en slechte kachels. Maar ook goede stokers en slechte stokers. Maar zelfs een goede stoker kan het niet goed doen met een slechte kachel. Bij een optimaal proces heb je temperaturen in de verbrandingskamer van de kachel van 500 tot 1000 graden. Bij optimale verbranding in een goede kachel gaat veel minder de lucht in en gaat je houtverbruik ook nog eens met de helft omlaag. Hout goed kloven, goed drogen en het vuur goed aansteken in de kachel, helpt allemaal. Dikke blokken onderin, daar bovenop steeds fijner. Bovenop steek je het aan. Dat wordt wel de Zwitserse methode genoemd. De brandweer heeft daarover een goed instructiefilmpje op YouTube geplaatst.”

Klik hier voor het originele artikel.

Sanne legt het uit
  • Interesse

  • Situatie

  • Gemeente

Waar wil je meer over weten?
Bekijk de uitleg van Sanne
Vind hier meer inspiratie over verduurzaming in de Achterhoek!